hirdetés

Ardenni pásztorkutya fajtaleírás: bohókás ritkaság

Molnár Enikő

2023. május 22 - Képek: Instagram, Wikimedia commons

Az ardenni pásztorkutya egy ritka belga kutyafajta, akit már az 1600-as évektől kezdve alkalmaztak terelésre és őrzésre. Kiemelkedően jó munkamorállal rendelkező fajta, aki szereti a feladatokat, aktív és energikus. Tökéletes társa lehet egy aktív életet élő családnak, de házőrzésre is nagyon jól alkalmazható.

hirdetés

A belga kutyákról gyakran a belga juhászkutyák, avagy közülük is leginkább a malinois fajta jut eszünkbe, pedig pásztorkutyáik is kiemelkedő munkamorállal bírnak. Az ardenni pásztorkutya származási helyéről, az Ardennekről kapta a nevét. Érdekes, kissé bohókás, borzas megjelenése egy nagyon energikus és intelligens kutyafajtát rejt, aki kiemelkedő odaadással védelmezi a családját és területét.

Eredete

Az ardenni pásztorkutya egy 17. századi belga fajta, akit terelésre és a jószág őrzésére alkalmaztak. Külalakját az ottani régió viszontagságos időjárásának köszönheti. Állítólag rokonságban van a pireneusi hegyikutyákkal. Direkt munkára tenyésztették, mindig a legjobban dolgozó egyedeket kiválasztva a fajta fenntartására. A 19. századig szigorúan juhok és szarvasmarhák terelésére és őrzésére, illetve házőrzésre tartották, majd vadászatra, a világháborúkban pedig orvvadászatra is használták.

 

 

A 20. század elejéig leginkább erősebb szőrű juhászkutyákhoz hasonlított. Még ma is nagyon sok a hasonlóság közte, és a laekenois belga juhászkutya között. 1903-ban Reul Professzor megtalálta Tomot, akit a fajta példaértékű egyedének tartott, 1913-ban pedig megalakult a pásztorkutyák tenyésztői társasága („The Society of Liege for the improvement od the drover’s dog from the province of Liege and the Ardennes”), akik leírták, hogy szerintük milyennek kellene lennie az ideális pásztorkutyának. Ezt követően viszont a 20. század közepe felé csökkent a farmok száma az Ardenn régióban, így a fajta is nagyon ritkult, már-már el is tűnt. Hivatalosan 1985-ben találtak rá újra, és 1990-ben elkezdték a tenyésztésüket. Párhuzamosan, az ország északi tartományában is reneszánszát élte a kutyafajta, az ottani pásztorok és juhászok felfedezték a fajta kimagasló munkamorálját, és elkezdték kifejezetten ennek a fajtának a tenyésztését. Így lett visszahozva a kihalás széléről ez az értékes és ritka munkakutya, akit ma is előszeretettel használnak terelésre és házőrzésre.

Fajtastandard

Közepes termetű, izmos kutya, marmagassága kb. 60 cm, testsúlya 25-28 kg. Alacsony, kompakt kutyafajta, rövid farokkal sőt, vannak olyan kutyák, akik farok nélkül születnek. Szőre hosszú, kemény, borzas, kócos, az időjárásnak ellenálló, változatos színezettel. Feje rövid, illetve a fején lévő szőr is rövid és sima, ellentétben a teste többi részével. Fülei legtöbbször felfelé állnak, bár akad, akinek lefelé lógnak. Szeme barna. Feszes, izmos háta mély mellkasa, főleg a hosszabb szőrrel zömök megjelenést kölcsönözhet neki.

Jelleme

Pásztorkutya lévén intelligens, aktív, mozgékony és eleven, de emellett alkalmazkodó is. A gyerekekkel és más háziállatokkal is türelmes, megfelelő szocializációval nem lesz vele probléma, könnyedén beilleszkedik. Társaságkedvelő, de az idegenekkel szemben agresszív, esetenként akár harapós is lehet, de nagyon engedelmeskedik a gazdájának. Különösen védelmező típus, mind emberre mind pedig területre vonatkozóan. Viszonylag könnyen tanítható, szereti, ha feladatot kap.

Ideális környezet

Annak ellenére, hogy egy kimondottan jól alkalmazkodó kutyafajtáról van szó, az ardenni pásztorkutya nagy területre való, ahol naphosszat tud szaladgálni és játszani, így inkább kertes házakba ajánlják, ha valaki családi kutyának szeretné tartani. Legjobban egy aktív családban érzi jól magát, viszont meg kell adni neki a lehetőséget, hogy egyedül is tudjon lenni. Fontos, hogy hajlamos a szökésre, mert kíváncsi természetű, ezért a kerítés épségére mindenképp figyelni kell.

Ápolás

Szőre csomósodásra hajlamos, ezért érdemes gyakran, leginkább naponta vagy kétnaponta kifésülni. Ápolása nem igényel ennél sokkal többet. A füleit érdemes gyakran tisztítani, illetve a fogak épségére is vigyázni kell, de ez általában elmondható minden kutyafajtánál.

Gyakori egészségügyi problémák

Általában nagyon egészséges fajta, akinél nem kell egészségügyi problémák miatt aggódni főleg, ha megvannak a megfelelő oltásai és védve van a parazitáktól. Néha kialakulhat nála epilepszia, illetve csípő-vagy könyök diszplázia, esetleg a szemével lehet probléma, vagy az emésztésével. De ezek ritkán jönnek elő, alapvetően nincsenek orvosi problémája.

Forrás: Szinák János-Veress István: A világ kutyái 1-2

belga pásztorkutya bouvier des ardennes házörző malinois pásztorkutya pásztorkutyák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink