hirdetés

Plott kopó fajtaleírás: a vakmerő vadász

Molnár Enikő

2023. október 9 - Képek: Getty Images Hungary

A plott kopó ritka kutyafajta, még szülőhazájában is kevésbé elterjedt. Ennek oka a fajta kedvelői előtt rejtély, hiszen intelligens és hűséges kutyákról van szó.

hirdetés

A plott kopó története szorosan kapcsolódik Észak-Karolina állam történelméhez (olyannyira, hogy az állam hivatalos kutyafajtája), ám ennek ellenére nem igazán tudnak még a helyiek sem a fajta létezéséről. Ennek oka lehet az, hogy sok mindenben (például az ideális színezetben, vagy éppen az elnevezésben) még a tenyésztői sem értenek egyet. Ennek ellenére viszont azok, akik ilyen fajtájú kutyát tartanak, mindenképpen megegyeznek abban, hogy egy kiváló vadászkutya, elhivatott, vakmerő, hűséges és jól tud váltani a munka és az otthoni élet között.

Eredete

A plott kopó közel 300 éves múltra tekint vissza. Nevét első tenyésztőjének vezetéknevéről kapta, aki egyes források szerint testvérével Németországból Amerikába utazott az 1750-es években. Senki nem tudja biztosan, hogy a fivérek miért hagyták hátra szülőföldjüket, egyesek úgy gondolják, hogy családjuk tekintélyes vadászmúltja miatt felbérelték őket, hogy szinten tartsák a vadállományt Észak-Karolina hegységeiben. Johannes és Enoch Plott öt kutyával indult útnak. Míg Johannes (aki Amerikába érve Georgera változtatta a nevét) és a kutyák épségben megérkeztek az új világba. Enoch a hosszú hajóúton életét vesztette.

Ennek a verziónak ellentmond Cynthia Plott-Duke kutatása, ami szerint Görg és Philippina Plott 1741 szeptember 23-án érkezett meg Amerikába gyermekeikkel. Neveik Margarett, Frederick, George és Jacob. Volt még egy fiuk, aki a hajóúton meghalt. Valószínűleg az utóbbi a történelmileg hiteles változat, de nem tér ki a kopók eredetére, ezért a továbbiakban visszatérünk a misztifikált történethez.

Hasonlóan ahhoz a rejtélyhez, hogy miért indultak útnak a testvérek, az a részlet is elveszett a történelem során, hogy pontosan milyen fajtájú lehetett az öt kutya, akik Georgeot kísérték. A plott kopók kinézetéből és funkciójából, illetve a család múltjából következtetve úgy gondolják, hogy hannoveri vérebek lehettek. George „kutyás öröksége” a fiára szállt, Henryre, aki tovább tökélestesítette a család vadászkutyáit. Természetesen más fajtájú kutyákat is be kellett vonniuk a tenyésztésbe, hiszen George öt kutyájának limitált genetikai állománya hosszú távon nem lett volna elegendő ahhoz, hogy egészséges maradjon a fajta. Így a plott kopó a mai kinézetét és temperamentumát olyan fajtáknak is köszönheti, mint a cur.

Vakmerő medvevadász

A plott kopó kiválóságáról számos anekdota mesél. Mind kiemeli a fajta intelligenciáját és vakmerőségét, hiszen olyan nagyvadakkal kellett szembenézniük, mint a medvék, vagy éppen a pumák. Az egyik legismertebb történet főszerepében Branch Rickey és a Plott család két sarja, Von és Little George áll, továbbá 1935-ben kap helyet. Egy három napos vadászat során a plott fivérek kopói húsz medvét ugrattak meg, és közülük nyolcat sikeresen kilőttek a vadászok. Így a fajta elismertségét bebiztosították. Viszont amilyen kíméletlenek voltak ezek az ebek a vadászmezőkön, olyan sok segítséget adtak a ház körül. Őrző-védő feladatokat is elláttak, illetve állítólag még a takarmányállatok terelésében is részt vettek. A mai napig vadászok által kedvelt kutyák, viszont rajtuk kívül viszonylag kevesen tartanak plott kopókat. Egyfelől kár, hogy kevesen ismerik ezeket a vakmerő és sokoldalú kutyákat, másfelől viszont szerencsés, mert a fajta „minőségét”, tehát temperamentumát, egészségügyi állapotát és küllemét tenyésztői jobban tudják kontrollálni.

Fajtastandard

Közepes, illetve nagytestű kutya, 53-64 centiméteres marmagassággal, illetve 18-29 kilogrammos testsúllyal. Jó felépítésű, izmos fajta, rövid, mégis puha tapintású szőrzettel. A jellegzetes fekete tigriscsíkos (tarka) mintázat szinte minden létező alapszínen megtalálható a fajtánál. Törzse hosszú, hasa enyhén felhúzott, háta pedig egyenes. Végtagjai egyenesek és párhuzamosak. Farka hosszú, fara csapott. Feje hosszúkás, füle lelóg és a fejéhez simul, szeme pedig sötétbarna. A fajta nem elfogadott az FCI által, és az AKC (American Kennel Club) is csak 2007-ben fogadta el.

Jellem

Intelligens és lojális, szeret a családjával lenni, és jól érzi magát más kutyák társaságában is. A plott kopó félelmet nem ismerő vadászkutya, kiemelkedő munkamorállal. Magas energiaszinttel rendelkezik, ezért a napi mozgás és mentális edzés elengedhetetlen számára. Sok-kültéri, lehetőleg természetközeli elfoglaltságra van szüksége, nem jelent neki megerőltetést egy egész napos túra. Atletikus testalkattal rendelkezik, szeret futni is. Aktív életet élő gazdik mellé való, akik meg tudják adni neki mindazt a mozgást, amit igényel.

Általában kedveli az embereket, de nem árt, ha időben elkezdik szocializálni. Jól tanítható, és a megfelelő mennyiségű mozgás mellett igényli is a mentális kihívásokat is. Ha ezek nem teljesülnek, és elkezd unatkozni, akkor lehet, hogy nemkívánatos viselkedéseket produkál. Arra viszont figyelni kell, hogy nagyon erős a vadászösztöne, ezért a póráz használata kiemelten ajánlott.

Ideális környezet

A plott kopó jól alkalmazkodik, de figyelembe kell venni a mozgásigényét, illetve a hangját. Mert ez a kutyafajta (múltjából adódóan) notórius ugató. Jól kijön kisgyerekekkel is, de természetesen minden interakciót, ami egy kutya és egy gyermek között zajlik, felügyelni kell.

Ápolás

Ápolása nem igényel sok odafigyelést. Bundája és bőre megköszöni, ha heti egyszer átfésülik kefével, illetve alkalmanként megfürdetik. Ezeken kívül érdemes figyelni a fülére, gyakran takarítani, hogy ne gyulladjon be.

Gyakori egészségügyi problémák

Általában kifejezetten egészséges kutyafajta, szerencsére nincsenek kiemelt öröklődő, gyakori betegségei. Ennek ellenére, mint minden kutyánál, a rendszeres, megfelelő állatorvosi ellátás fontos annak érdekében, hogy egész életén keresztül megőrizzük az egészségét.

Felhasznált forrás: Szinák János – Veress István: A világ kutyái I.

amerikai kutyafajta plott kopó fajtaleírás vadászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink