hirdetés

Pumától védték meg a nyájat a kutyák: egyedülálló videó készült

Szénási Szimonetta

2023. szeptember 30 - Képek: Getty Images Hungary

Hihetetlen pillanatoknak voltak szemtanúi a természetbúvárok egy pumatámadás kapcsán. A DOGZ konferencián a magyar fajták esélyeit is latolgatjuk.

hirdetés

Páratlan felvételt tett közzé a National Geographic, amin az látható, miként védelmezik meg a nyájat egy vadászó pumától az állatokat őrző kutyák.

A puma és a kutyák találkozása

A hőkamerás, illetve drónnal készült felvételeken jól látszik, amint a hegyi oroszlánként is ismert vadmacska nevéhez hűen, szinte észrevétlenül kúszik fel a hegygerincen, egyre közelebb és közelebb settenkedve a birkanyájhoz. Ám az őket őrző kutyák is éberen ügyeltek!

A Patagóniában készült videó olyan szempontból egyedülálló, hogy korábban még sosem sikerült rögzíteni ilyen tökéletes formában puma és kutyák találkozását.

Az élet védelme

A videón jól látszik, amint a vadmacska átugrik a kerítésen, ám hiába kezdene bele az élelemgyűjtésbe, a nyájat védelmező ebek riadója visszavonulásra készteti. Amit a patások nem éreztek – fel sem tűnt nekik, hogy veszély leselkedne rájuk –, azt a kutyák érzékeny füle és orra azonnal jelezte. Ugatásuk és gyors reakciójuk pedig elegendőnek bizonyult, hogy elűzzék a pumát.

Ez pedig nagyon lényeges mozzanat! Ugyanis a stáb célja kettős volt: bepillantást nyerni a pumák életének rejtett mozzanataiba, valamint megmutatni, miként élnek most a pásztorok és a nyájak közelében. Ugyanis a korábbi gyakorlattal – amikor az emberek kilőtték az állataikra vadászó jószágokat –, ma már tiltott a pumák levadászása. Éppen emiatt még lényegesebbé válik a felvétel, hiszen rámutat arra, milyen más módszerrel lehet védekezni a haszonállatok megfogyatkozása ellen. S mint láható, a kutyák tökéletes testőrségnek bizonyulnak.

A teljes felvétel az Animals Up Close With Bertie Gregory (Állatok testközelből Bertie Gregoryval) című műsorban tekinthető meg a „Patagonia Puma” című epizódban. Az említett részlet pedig ITT nézhető meg.

A magyar fajták és a nagyvadak – DOGZ – A konferencia

A kutyák és a nagyragadozók kapcsolata minket is foglalkoztat, kiváltképp a magyar kutyafajták kapcsán. Az október 28-i DOGZ konferencián éppen ezért egy teljes szekciót szentelünk a hazai fajtáknak.

Az előadásokból többek között kiderül, miként veszik fel a harcot a kutyák a farkasokkal és a medvékkel Székelyföldön, amiről Buzogány Ágnes osztja meg személyes tapasztalatait. Prof. Csányi Sándor az aranysakál invázióról beszél, Tóth Jelena Krisztina pedig a kopók szerepéről a sakálok visszaszorításában. Szabó István a kuvaszokról tart informatív előadást, Nagy András a komondorról, Kecskés Zsófia pedig az agarászat rejtelmeibe vezet be minket. Ezen felül lesz szó a MEOESZ és a magyar állam szerepéről a magyar kutyafajták védelmét illetően (Kovács Attila, illetve Simicskó István előadásai), míg a terelőkutyák jelenéről Antal Ferenc beszél. Gayler Krisztina a farkasok és az emberek kapcsolatát elemzi, Czéher György tolmácsolásában pedig bemutatkozik két nem fajtásított magyar kutya, a sinka és a májzli.

A szakmai programon 3 szekcióban (A tiltott kutyafajták jövője; Nagyragadozók, magyar kutyafajták; Kutyák a városban) több mint 40 szakember osztja meg tapasztalatait, gondolatait, véleményét. Az esemény remek alkalmat kínál a szakmabelieknek, tenyésztőknek és valamennyi kutyatartónak, hogy bővítse ismereteit, feltegye kérdéseit és új kapcsolatokra tegyen szert.

Kedvezményes jegyek már csak október 8-ig vásárolhatóak.

További részletek: DOGZ – A konferencia

dogz dogz konferencia juhászkutya magyar fajta magyar fajták őrkutya pásztorkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink