hirdetés

Árulkodó fülek: ezt mondja a kutya, ha hátrahúzza

Mádi-Krezinger Cintia

2024. május 19 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák testbeszédének megértése olykor nehézséget okozhat, de kellő odafigyeléssel kedvencünk füleiből is sok mindent kiolvashatunk.

hirdetés

A harmonikus kutya-gazdi kapcsolat alappillére, hogy felelős állattartóként mindent megtegyünk annak érdekében, hogy megtanuljunk az eb nyelvén beszélni. Ehhez nélkülözhetetlen, hogy a kutya hangjelzései mellett a testbeszédére is figyeljünk. Sokatmondó többek között a kutya füleinek helyzete; az alábbiakban mélyrehatóbban vizsgáljuk, mit szeretne mondani az eb, amikor hátrahúzza a füleit. Azt azonban ne feledjük, hogy kedvenceink testbeszédét egészében kell megfigyelni, ez pedig igaz a fülekre vonatkozóan is. Ha megnézzük a kutya által adott egyéb jelzéseket is, könnyebb lesz megérteni, mint szeretne mondani nekünk azzal, hogy hátrahúzza a füleit.

A fülek mellett a kutya szemei is árulkodóak

Elégedettség

Egyes kutyafajták fülei nem állnak fel, és nyugalmi helyzetben hátrafelé hajlanak – de nem tapadnak szorosan a koponyához. Ha az eb lazán tartja a füleit, ellazult a teste, a farkát lazán felfelé tartja, és az arcizmai sem feszültek („kedvesen” néz ránk), egyértelműen azt jelzi, hogy elégedett és boldog.

Félelem, idegesség

Talán az egyik legkönnyebben megfejthető jelzés a szorosan a koponyára simuló hátracsapott fül. Különösen akkor, ha egyéb, stresszre utaló magatartás is társul hozzá: ásítás, a száj nyalogatása, lábak közé húzott farok, és az árulkodó düllesztett szemek. Ilyenkor fontos, hogy megfejtsük, mi váltotta ki az állatból ezt a reakciót, és tegyünk meg mindent annak érekében, hogy segítsünk neki.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Tettrekészség

A félelemagresszió során a kutyáknál általában a támadást megelőző pillanatokban figyelhető meg a fülek hátrahúzása. Ezt gyakran morgás, vicsorgás kíséri, és sokszor megjelenik a kis testű kutyáknál, akik a túl sok inger hatására utolsó mentsvárként próbálják így jelezni, hogy nagyon nem jó nekik egy helyzet. A fentiekhez hasonlóan ebben az esetben is probléma gyökerét kell megtalálni.

A félelem gyakori jele a hátrahúzott fül

Betegség, sérülés

Bizonyos esetekben a kutya hátrahúzhatja a fülét, ha fájdalmat érez – valószínűleg azért, mert fél, hogy még rosszabb lesz a helyzet, ha valaki a közelükbe megy. A fülproblémák gyakori intő jele, hogy a kutya nem engedi, hogy nyugalmi helyzetbe álljanak a fülek. Ilyen esetekben a mielőbbi állatorvosi vizsgálat elengedhetetlen.

Figyelem

Az ebek olykor azért húzzák hátra a füleiket, hogy jobban hallják a mögülük érkező hangokat, zajokat. Ezt viszonylag könnyű felismerni, hiszen általában mi is halljuk ezeket a hangokat.

A kutyák testbeszéde kimeríthetetlen téma: ide kattintva a szájnyalogatás értelmezéséről olvashatsz bővebben.

fülek kutya testbeszéde testbeszéd

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!