hirdetés

Így ápold télen a kutyád fülét: szükség lehet az extra védelemre

Ferenczi Deborah

2023. február 11

A specifikusan évszakhoz kötődő ápolások különösképpen értelmet nyernek, amint beköszönt a hideg tél. Ezekről viszonylag sok szó is esik, ám kevesebben tesznek említést arról, hogy mennyire elengedhetetlenül fontos a téli fülápolás.

hirdetés

A kutya füle különösen érzékeny, ami rendszeres ápolást igényel. Ellenben sokan nem gondolnak arra, hogy érdemes lenne szezonálisan megújítani ezt a rituálét, annak tekintetében, hogy éppen milyen időjárási körülmények jellemzőek a leginkább.

Megnövekedett nedvességtartalom

Mivel a kutya – tartózkodási helyétől függetlenül – ki van téve annak, hogy érzékelje az évszakok változását, ezért oda kell figyelni a speciális ápolásra. Mivel a tél minden esetben magasabb nedvességtartalommal jár, így könnyebben kaphat az állat fülfertőzést. Ez pedig különösképpen igaz arra az esetre, ha valamilyen jellegű allergiától szenved. Éppen ezért a legfontosabb, hogy ilyenkor  por- és szennyeződésmentes legyen a kutya környezete. Ennek érdekében érdemes gyakrabban porszívózni,  illetve ajánlott többször mosni az eb fekhelyét és játékait is.

A kutya rendszeres ápolása

Érdemes nagyobb hangsúlyt helyezni ilyenkor a megfelelő szárításra is. Télen a tisztítás mellett ez a legfontosabb lépés, ugyanis ha kicsit is nedves az eb füle, mikor kilép a hidegbe, nagy esély van arra, hogy kialakul valamilyen fülprobléma. Ezek pedig meglehetősen komoly fájdalommal, és hosszútávon akár halláskárosodással is járhatnak.

Fürdetéskor füldugó használata

Fürdetéskor specifikusan kutyáknak kifejlesztett füldugót érdemes használni, ezzel megelőzve azt, hogy víz kerüljön az eb fülébe. Amellett, hogy az állat környezetében még jobban ügyelsz a tisztaságra, érdemes heti kétszer megtisztítani a fül körül elhelyezkedő szőrt, illetve a külső hallójárat egész területét. Ehhez külön fülápoló szereket érdemes használni. Amennyiben furcsa szagot érzel a területen, azonnal fordulj állatorvoshoz, ugyanis a kellemetlen kipárolgás gyakran fülfertőzésről árulkodik. Itt már nem elég az otthoni ápolás, állatorvosi segítségre van szükség.

(Képek: Getty Images Hungary)

ápolás fülápolás fülbetegség téli fülápolás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!