hirdetés

Nem kell, hogy óriási felfordulással járjon a kutyafürdetés: alternatív tippjeinkkel még vizet sem kell használnod

Hangai Lilla

2023. január 30 - Képek: Getty Images Hungary

Egyes kutyák utálják a fürdőt, ezért nehéz és időigényes a tisztításuk. Ráadásul az ebek túl gyakori fürdetése (ha csak bizonyos betegség esetén nincs pontosan erre szükség) eltávolíthatja az értékes ápoló olajokat a bőrből és a szőrzetből, ami így kiszárad, irritálttá válik és csökkenti a baktériumok ellen való védekezés hatékonyságát. Ráadásul télen nem feltétlenül szeretjük minden séta után teljesen lecsutakolni a kutyust. Szerencsére van néhány módszer, amit biztonságosan használhatsz, és nem lesz szükség hozzá vízre.

hirdetés

Mindenekelőtt azonban arra szeretnénk kérni, hogy semmiképpen se használj a blökin emberek számára megalkotott termékeket! Ezen kívül a másik fontos szabály pedig, hogy tartsd be a választott termékek használati utasítását. Ha ezt tisztáztuk, vágjunk is bele!

Száraz sampon

Hatalmas segítség a soknapos frizurának az embereknél, a kutyáknak készült verziók pedig lehetővé teszik az öblítés nélküli bundatisztítást. Kapható por vagy spray formában is. Ha a leírásnak megfelelően használod, nem kell attól tartanod, hogy kedvenced bőrét vagy szőrét kiszárítaná. Ha bizonytalan vagy, bátran kérd ki a kutyakozmetikus vagy az állatorvos tanácsát hogy mit ajánlanak. Mutatjuk, hogyan használd.

Első lépésként alaposan keféld át a blöki szőrét, hogy ne maradjon benne semmilyen szennyeződés. Ezután fújd be a bundáját mindenhol, kivéve a fejét. Alaposan dörzsöld bele a szőrzetébe úgy, hogy a legalsó rétegekig is eljusson a termék. Ha nyalogatni kezdi a blöki, ne engedd neki! Harmadik lépésként keféld át újra a bundáját, hogy eltávolítsd a felesleges száraz sampont. Óvatosan törölgesd át egy száraz törölközővel.

Nedves törlőkendő

Ha még nem használsz nedves törlőkendőt, nem tudod mit hagysz ki! A kölyköknél különösen hatékony, de a felnőtt kutyák esetében is legalább olyan jól használható. A séta vagy wc szünet után csak törölgesd le vele az érintett területeket és már biztonságban is van újra a szőnyeg és a kanapé.

A kutyáknak készített kendők alkalmasak a mancsok, a fej és a bunda teljes tisztítására is. Kerülni kell azonban a szemet, a szájat és a füleket. Érdemes lehet ezt is magaddal vinni, ha elindultok valahová, pont úgy, mint a kakizsacskót.

Ha lehetőséged van rá, válassz olyat, amely illatanyagmentes és biológiailag lebomló.

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna elpusztítja a baktériumokat és szuperül semlegesíti a szagokat is. Kis mennyiségben lenyelve ártalmatlan, de a kutyák számára veszélyes, ha nagy mennyiséget fogyasztanak belőle. Mielőtt használnád, kérd ki az állatorvosotok véleményét a dologról, ugyanis egyes kutyák allergiásak lehetnek rá.

A hatása lényegében hasonló a száraz samponéhoz. Használhatod önmagában, de fele-fele arányban vegyítheted kukoricakeményítővel is. Fésüld át négylábú barátod szőrét alaposan, majd szórd be a keverékkel a nyakától a farkáig. Masszírozd be a szőrébe jó alaposan, majd hagyd, hogy kifejtse jótékony hatását. Ha kész, fésüld ki a bundát és törölgesd meg egy száraz törölközővel.

Maximum 1 héten egyszer alkalmazd ezt a metódust, és ami még fontosabb, ha az állatorvos nem javasolja, ne erőltesd!

ápolás fürdetés fürdetés otthon kutyafürdetés nedves törlőkendő kutyáknak száraz bőr szárazsampon szódabikarbóna utál a kutya fürdeni

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!