hirdetés

Ilyen időben még gyakoribb ez az élősködő – figyelmeztetnek az állatorvosok

Szénási Szimonetta

2023. november 15 - Képek: Getty Images Hungary

A napos, meleg ősz igazi ajándék, ám egy igen komoly problémával is szembe kell néznie miatta a kutyatartóknak.

hirdetés

Idén ősszel rengeteg napsütésnek örülhettünk, ez az időjárás pedig tökéletes a hosszú sétákhoz, erdei kirándulásokhoz. Ám éppen ez enyhe idő kedvez egy igen veszélyes élősködő elszaporodásának, mégpedig a kullancsénak.

A kullancs ősszel és télen is jelen van.

Télen sincs biztonságban a kutyád

Mint a Tatai Állatgyógyászat Központ tájékoztatásában olvashatjuk, a kullancsok pont az ilyen 10-20 fok körüli, párás, nedves időjárást kedvelik. Mint írják, az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az enyhe telek is kedveznek nekik. Emiatt ahogy most, úgy télen is számolniuk kell a gazdáknak ezekkel a parazitákkal.

Mint sokszor elmondtuk már, a legjobb védekezés a megelőzés, mégpedig rendszeresen alkalmazott kullancsriasztó szerek használatával. Ebben a cikkünkben részleteztük, hányféle betegséget terjesztenek ezek az aprócska élősködők, a babéziózistól kezdve a Lyme-kóron át az agyhártyagyulladásig. Arra is kitértünk, milyen tünetek figyelmeztetnek a bajra, így azt javasoljuk, mindenképp tájékozódj belőle, hogy időben fel tudd ismerni, ha kedvenced beteg.

A legjobb a megelőzés, de ha már belement a kutyába, minél előbb el kell távolítani.

Minden napra jut egy eset

Ahogy a bejegyzésben írják, a tatai rendelőbe szinte minden nap érkezik babéziás kutya, így a kockázat igen magas.

Amit semmiképp se mulassz el, hogy séta után – nemcsak az erdei, de minden olyan alkalommal, ahol füves részen jártatok – vizsgáld át a kutyádat. Amennyiben pedig kullancsot találsz benne, azt mihamarabb távolítsd el, majd fertőtlenítsd az érintett területet. Ha pedig ezt követően bármilyen tünetet – lázat, bágyadtságot, étvágytalanságot, sötétebb színű vizeletet, stb. – tapasztalsz kedvenceden, úgy haladéktalanul keressétek fel az állatorvost!

A vakarózás oka bolha is lehet.

Bolha is van

Emellett fontos tisztában lenned azzal is, hogy a bolhák sem alszanak téli álmot, így ellenük is védened kell négylábú társadat. A kullancshoz hasonlóan ez a kis fekete élősködő is számos egészségügyi problémát okoz, mint a bőrirritáció, az allergiás tünetek, egyes betegségek, sőt a bélférgességért is felelősek, ugyanis hordozhatják azok petéit. Arról, hogy milyen jelekből veheted észre, ha kedvenced bolhákkal küzd, milyen veszélyei vannak, és hogyan szabadíthatod meg tőlük EBBEN a cikkünkben olvashatsz bővebben.

Ismételjük: egész évben védd kedvencedet a parazitáktól, hiszen a megelőzés mindig a legbiztosabb, egyben legköltséghatékonyabb megoldás!

állatorvos babéziózis élősködő kullancs

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink