hirdetés

Dexter, a két lábon járó kutya

Molnár Enikő

2023. augusztus 13 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák minden nap tudnak valami újat mutatni, és soha nem unalmas velük az élet. A közösségi média emellett lehetőséget ad arra, hogy mások is lássák egy-egy eb különlegességeit.

hirdetés

Az interneten terjengő hírek és praktikák mellett kész felfrissülés néhány állatos videó. Nem véletlen, hogy annyira szeretjük ezeket a tartalmakat, hiszen az aranyos felvételek megtekintésekor dopamint szabadít fel az agyunk, ami a jutalmazásért és az örömérzésért felelős neurotranszmitter. A hatáshoz még hozzátartozik az oxitocin hormon, amit gyakran „szeretethormonnak” is hívnak. A bizalom és a kötelék kialakulásához fontos összetevő. Ha ez nem lenne elég pozitívum ahhoz, hogy megjöjjön a kedvünk egy aranyos állatos videóhoz, van még egy kiemelkedő hatásuk, ami a mai rohanó világban szinte elengedhetetlen: csökkentik a kortizol szintet, amit „stresszhormonnak” is hívnak, tehát végeredményben csökkentik a stresszt.

Az aranyos képek és videók boldogságot okoznak.

Dexter, a két lábon járó kutya

A videókon szereplő aranyos állatok egyike egy Dexter nevű breton spániel, aki az esetek nagy részében két lábon járja a világot. Egy éves kora előtt balesetet szenvedett, de szerencsére hamar ellátták. A gyors reakció ellenére egyik lába odaveszett, így egy műtétet követően elkezdték a rehabilitációját, és még egy kutyáknak való kerekesszéket is kapott. Ennek ellenére ő úgy döntött, hogy nem kér segítséget, és a saját útját fogja járni: két lábon.

A kutyus nagy sikert aratott a közösségi médián, de sokan hangot adtak az aggodalmuknak, miszerint ez nem egészséges a kutya számára, hiszen négy lábra tervezték, nem kettőre.

Az aranyos videó árnyoldala

Bármennyire aranyos jelenség az, hogy Dexter főleg két lábon fedezi fel a környezetét, sajnos hosszú távon nem fenntartható állapot. Normál esetben a kutyák testsúlyának csupán egyharmada terheli a hátsó lábaikat, a másik kétharmad a mellső lábakra nehezedik. Attól még, mert elvesztette az egyik lábát, az anatómiája még mindig a „négylábas” közlekedésre van tervezve. Milyen veszélyeket rejt magában a természetellenes tartás?

Egyfelől ilyenkor a hátsó térdek megnövekedett terhelésnek vannak kitéve. Ahelyett, hogy a megszokott egyharmad súlyt kapnák, a test tömegének egésze ránehezedik a két ízületre. Ez a környező ínszalagokat is megterhelheti, amelyek így kivannak téve a szakadás veszélyének. Az ínszalagszakadás nem a legrosszabb, ami történhet kedvencünkkel, de nagyon kellemetlen, műtéttel járó sérülés, aminek gyógyulása eltart egy ideig. A térd mellett a csípő is sérülhet. Bár a csípőízületi diszplázia általában öröklött, az életmód miatt is kialakulhat. A legkomolyabb sérülés, ami a gyakori két lábon járás miatt történhet, az valamilyen gerincsérülés. Mivel a gerincoszlopuk nem a függőleges pozíció megtartására van tervezve, komoly problémát okozhat, ha tartósan így közlekedik az eb, vagy sokszor kerül ebbe a testhelyzetbe. Egyfelől csigolyaelcsúszást eredményezhet, de sokkal komolyabb gerincsérülések okozója is lehet.

Ha féltjük kedvencünket

Ha kedvencünk sokat áll két lábon, és aggódunk a lehetséges következmények miatt, akkor próbáljuk meg leszoktatni róla. Az egyik oka annak, hogy gyakran csinálja ezt a trükköt, az a figyelem magára irányítása lehet. Amikor először csinálja, eszünkbe se jut, hogy sérülést okozhat magának, inkább arra koncentrálunk, hogy milyen aranyos ilyenkor kedvencünk. Dicsérettel és esetleg jutalomfalatokkal is elhalmozzuk, így (leegyszerűsítve) megtanulja, hogy ez egy kívánatos viselkedés. Ha szeretnénk leszoktatni róla, akkor pont az ellenkezőjét kell csinálni az előbbieknek: hagyjuk figyelmen kívül, vagy „irányítsuk át” egy másik trükkre, és csak akkor jutalmazzuk.

Ha magától csinálja, és nem gyakori a viselkedés, akkor nem kell aggódni a negatív következmények miatt. Könnyen lehet, hogy felgyülemlett energia miatt helyezkedik hátsó lábaira, esetleg nagyon izgatott

A kistestű kutyáknál gyakori, hogy sétáltatás előtt nem tudják elrejteni izgatottságukat, és felugrálnak.

Dexter esetében az okozhat problémát, hogy nem csak néha helyezi a súlyát a két hátsó lábára, hanem gyakran sétál rajtuk, a gerince pedig vízszintes helyett függőleges pozícióban van. A hozzászólók aggodalma tehát nem alaptalan, de érdemes figyelembe venni, hogy az ő esete különleges, mert háromlábon él. Sőt, a mellső lába is megsérült a balesetében, így nem lehet könnyű azon járni, rehabilitáció ellenére sem. Gazdái rendszeresen elviszik orvosi vizsgálatra, és törekednek kedvencük egészségének megőrzésére.

A kezdőkép csak illusztráció, nem Dextert ábrázolja, hanem egy másik breton spánielt. 

csípőízületi diszplázia cuki videó gerincsérülés háromlábú kutya két lábon jár térdszalag-szakadás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink