hirdetés

Normális, ha a melegben csökken a kutya étvágya?

Szénási Szimonetta

2024. július 5 - Képek: Getty Images Hungary

Nyáron sokan panaszkodnak (vagy épp örömködnek), hogy kisebb az étvágyuk. A cikkben körüljárjuk, vajon a kutyáknál is megfigyelhető-e a jelenség, vagy más ok áll a háttérben.

hirdetés

Több vizsgálat készült már arról, miként reagálnak házi kedvenceink a melegebb időjárásra. Mint kiderült, mind a macskák, mind a kutyák évágya csökken a nyári hónapokban. Nézzük, milyen mértékben normális, és mikor, illetve miként kell közbeavatkoznod.

Nyáron kevesebbet ehet a kutya, aminek több magyarázata van

Miért csökken az étvágy nyáron a kutya esetében?

A válasz egyrészt pont ugyanaz, mint az emberek vagy más állatok esetében: a megemelkedett hőmérséklet miatt csökkent aktivitás miatt a szervezetnek kevesebb energiára van szüksége. Tehát mivel a hőség miatt többet pihen a kutya, így nincs is szüksége annyi kalóriára, mint ha egész nap jönne-menne, játszana, terepszemlézne.

Másrészt a hormonháztartásra is hatással van a magasabb hőmérséklet, sőt, a napsütés mennyisége is, ami szintén összefügg a kutya étvágyával. A magasabb hőmérséklet és a több napfény lassabb anyagcserét eredményez. Mivel az étel lassabban emésztődik meg, az étvágy ezzel párhuzamosan kisebb lesz.

Melegben a kutya több pihenésre vágyik, ezzel párhuzamosan a kalóriaigénye is csökken

Emellett a kutatók úgy gondolják, a meleg megzavarhatja a kutyák érzékszervi működését is, így az étel kevésbé tűnhet ízletesnek vagy illatosnak.

Mindezekkel fordítottan a legtöbb kutyának télen, illetve már a hűvösebb idő beköszöntével megnő az étvágya, és elkezd raktárat növeszteni. Itt írtunk arról, hogy ez meddig megengedhető. Ám most térjünk vissza a nyárba!

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

A napi rutin is hatással van a kutya étvágyára

Mint tudod, a mindennapok ritmusa nagyon fontos kedvenceink számára. Így ha abban valamilyen markáns változás áll be, az könnyen hatással lehet a kutya étvágyára is. Ha például a vakáció idején egész nap otthon vannak a gyerekek, az szokatlan lehet az ebnek. De ugyanígy a nyaralás, a költözés, a máskorra időzített séták, és bármi egyéb újítás miatt kevesebbet ehet a kutya.

Mikor problémás, ha nem jó a kutyád étvágya?

Míg a meleg miatti étvágycsökkenés bizonyos mértékig normálisnak mondható, addig a változások, illetve az azzal járó stressz miatt megjelenő étvágytalanság már aggodalomra adhat okot. Ha azt látod, hogy kedvenced az új élethelyzetet rosszul viseli, kedvetlen, lehangolt, motiválatlan, és étvágya sincs, érdemes beszélned az állatorvossal.

Ha az étvágytalanság mellé más tünetek is társulnak, mihamarabb beszélj az állatorvossal!

Ugyanígy bármilyen gyanús társtünet esetén merüljön fel benned a gyanú, hogy a kutya valamilyen egészségügyi probléma miatt étvágytalan. Betegség, sérülés, és a miattuk megjelenő fájdalom is megváltoztathatja az állat étkezési szokásait. Figyelmeztető jelek a láz, a hányás, a hasmenés, az orrváladékozás, a köhögés, a tüsszögés, illetve bármilyen fizikai elváltozás.

Az étvágy csökkenése a kutya esetében gyakorta függ össze szív- vagy keringési problémákkal, emésztőrendszeri panaszokkal, máj- vagy veseelégtelenséggel, de pajzsmirigy-túlműködés, fogászati gondok, illetve egyéb fertőzések is okozhatják.

Miként növeld kutyád étvágyát?

Ha valamilyen egészségügyi problémát vagy mentális gondot sejtesz, úgy mihamarabb orvoshoz kell vinned a kutyát, hogy kiderüljön, valóban baj van-e. Amennyiben igen, úgy az állatorvos megkezdi a szükséges kezelést, és ellát tanácsokkal az etetés tekintetében is.

Vannak trükkök, amikkel visszahozhatod kedvenced étvágyát

Amikor csak a hőség következtében csökken az étvágy, és a bevitt étel mennyisége nem drasztikusan kevés, úgy nincs különösebb teendőd. Ám ha úgy látod, az állat nagyon keveset eszik, akkor beszélj róla a doktorral. Az alábbi praktikákat pedig érdemes bevetned, hátha felébresztik a kedvencedben lakó ínyencet.

  1. Kínáld hűs, árnyas helyen az ételt. Ott minden bizonnyal szívesebben fogja elfogyasztani.
  2. Változtass az etetések időpontján úgy, hogy azok már az enyhébb órákra essenek.
  3. Mindig frissen, szobahőmérsékleten kínáld a tápot a kutyának. A túl hideg étel nem olyan aromás, míg a meleghez nem biztos, hogy lesz kedve az ebnek.
  4. A megmaradt ételt, amibe már beleevett a kutya, dobd ki. Ha úgy rakod el, hogy már került bele a kutya nyálából, az megváltoztathatja az ízét és az állagát is. A felbontott konzervet is csak a csomagoláson feltüntetett ideig tárold, és kizárólag a hűtőszekrényben. A száraz tápra is érdemes jobban odafigyelni, nehogy a pára miatt veszítsen a minőségéből.
  5. Használj feltétet (toppingot); ízletes, roppanós kis falatkákról van szó, amiket általában kis zacskókban lehet kapni, mint a jutalomfalatokat. Amire figyelj, hogy ezeket is számold bele a napi kalóriabevitelbe (amennyiben annyira meghozná a kutya étvágyát, hogy újra rendes adagokat fogyasszon). Só- és fűszermentes húslevessel, illetve abban főtt zöldségekkel is csábíthatod az ebet.
  6. Ha kedvenced nagyon nem akar enni, érdemes átgondolnod a tápváltást is. Ám az átállás mindig fokozatos legyen, nehogy gyomor- vagy bélrendszeri panaszokat okozzon.
  7. Maradj ott mellette, amíg eszik. Lehet, hogy a társaságodban jobban fog csúszni a falat. (Vannak olyan kutyák, akiket kifejezetten zavar, ha nézik őket evés közben. Ha kedvenced ilyen, ezt ne erőltesd.)
  8. Ne nassoltasd étkezések között a kutyát! Lehet, hogy az a pár pluszkatona vagy az a néhány jutalomfalat veszi el annyira az étvágyát, hogy már ne álljon neki a rendes menüjének.
Vannak trükkök, amikkel visszahozhatod kedvenced étvágyát

Összegzésképp

Nyáron normális, ha csökken a kutya étvágya, de érdemes beszélni róla az állatorvossal. Egyéb tünetek jelentkezésekor pedig feltétlenül szükség van orvosi ellenőrzésre.

Hogy tovább bővítsük a kutyás receptjeid tárát, ide kattintva ajánlunk néhány hűsítő finomságot.

etetési rutin étvágy evés hőség nem eszik a kutya nyár

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!