hirdetés

Ilyet még nem láttál: kézen állva pisil Dexter, a mopsz

Hrdina-Bárány Zsuzsi

2023. szeptember 26

Séta közben millió és egy helyen megállít a kutya, mert újra és újra pisilnie kell? Vajon miért csinálják ezt a kutyák, és meddig, mennyi egészséges? És az vajon miért vizel egy mopsz kézen állva?

hirdetés

Nem véletlenül mondják azt, hogy a mopsz a világ legszerethetőbb bohóca. Mi sem példázhatná ezt jobban, mint az a videó egy tüneményes akrobatáról, amelyet egy Angliában élő kutyus gazdája töltött föl a legnépszerűbb közösségi oldalra. A felvételben nem az a különleges, hogy Dexter pisil, hanem az, ahogyan azt teszi. A jelölés ilyen extrém módját nem minden kutya tudja előadni.

Mint a többi kutya

Noha arra valóban nincs magyarázat a videóban, hogy Dexter miért pont „kézen állva” könnyít magán, az viszont biztos, hogy pont úgy viselkedik, ahogyan valamennyi kutyatársa: úton-útfélen jelölget. De vajon miért csinálják ezt az ebek?

Ösztönös viselkedés

A jelölés gyakori és ösztönös kutyaviselkedés, amely általában akkor kezdődik, amikor a kutyák elérik az ivarérettséget. Ez nagyjából 6-12 hónapos korukra esik. A kérdés azonban továbbra is azt, hogy miért teszik. A magyarázat teljesen egyszerű: így kommunikálnak. Négylábú kedvenceink húgyúti rendszere nemcsak a vizelet eltávolításáért és az elektrolitok kiegyensúlyozásáért felelős, hanem azért is, hogy a kutyák számára lehetőséget adjon a többi ebbel való kommunikációra. Ha úgy tetszik, így üzennek egymásnak.

A jelölés gyakori és ösztönös kutyaviselkedés

Ezért jelölik meg a területet

Mert lényegében a területjelölés a kommunikációról szól, hiszen a vizeletükkel apró nyomokat hagynak maguk után, így figyelmeztetve a többi ebet a jelenlétükre. A testükből távozó folyadékban található feromonok emellett a „szaporodási állapotról”, sőt a rangról is információt adnak.

Ezek lehetnek a gyakoribb jelölgetés okai

Ha úgy vesszük észre, hogy a kutya többet és többet jelöl, mindenképpen beszéljünk róla állatorvossal. Ha az állatorvos kizárt minden lehetséges szervi problémát, akkor érdemes elgondolkodnunk azon, hogy vajon mi magyarázhatja a jelenséget. A gyakoribb jelölésnek ugyanis sok oka lehet, például ezek.

  • Kétségtelen, hogy a leggyakoribb elkövetők a még nem ivartalanított hímek, hiszen ők többek között ezzel jelzik, hogy készen állnak a párzásra. De nem szabad mindent csak a fiúkra kenni, közvetlenül az ivarzás előtt ugyanis a nőstények is kiveszik a részüket a nyomhagyásból, pláne akkor, ha a kiszemeltjük a közelükben van.
  • Kutyusunk jelölési kedvének növekedését akkor is észrevehetjük, ha új vendég érkezik az otthonunkba. Mindezt az magyarázza, hogy a látogatók – legyenek azok emberek vagy állatok – jelölési reakciót válthatnak ki a kedvencünkből – ez egy tipikusan területjelölős viselkedés. Ugyanez történik egyébként akkor is, amikor az ebbel új helyre megyünk, annyi csupán a különbség, hogy ekkor leginkább azért jelölnek a kutyák, hogy biztonságot teremtsenek az ismeretlen környezetben.
  • Ugyancsak fokozhatja a jelölést az, ha a környezetünkben nagy változás történik. Ilyenkor megbillenhet a kutya lelki egyensúlya, amelyet úgy orvosol, hogy többet és több helyen hagy nyomot maga után. Teheti ezt akkor, amikor új helyre költözik, vagy épp a családban baba születik.
  • Elég a plusznyomokhoz az is, ha a közelben kutyahangokat hall, vagy épp az ablakon át meglát egy másik ebet.
  • Területjelölés történhet többkutyás otthonokban is, amikor a házi kedvencek érvényesíteni akarják a dominanciájukat – ez különösen jellemző olyan helyeken, ahol azonos neműek a háziállatok.
  • A gyakoribb jelölést szorongás is előidézheti.
Egy baba érkezése is megváltoztathatja a kutya viselkedését

Pisilés és jelölés: van különbség?

A válasz határozott igen. Nemcsak hogy különbség van, hanem külön is kell választani egymástól a területjelölést és a pisilést.
Dr. Corinne Wigfall állatorvos szerint a jelölési viselkedés jellemzően kis mennyiségű, gyakori vizeletürítést jelent, szemmel látható, ha nem erről, hanem valamilyen egészségügyi problémáról van szó. Utóbbinál ugyanis a kutya látványosan többet pisil.

Ám akkor sem árt résen lennünk, ha a gyakran kis mennyiségben ürítő kutyán azt látjuk, hogy fájdalmas lehet neki, és talán erőlködik is közben. Ilyenkor feltétlenül nézzük meg a vizeletet: ha az elszíneződött, esetleg véres, mindenképpen forduljunk állatorvoshoz.

Ahogyan akkor is feltétlenül fontos orvosi segítséget kérnünk, ha változást észlelünk a kutya vizelésének gyakoriságában, mennyiségében, az eb pisilés közbeni viselkedésében. Elképzelhető ugyanis, hogy mindez tünete lehet többek között egy húgyúti fertőzésnek, hólyagkőnek, valamilyen endokrin-, esetleg vagy anyagcserebetegségnek.

 

biztonság jelölget pisil pisilési pozíciók terület megjelölése területjelölés vér a vizeletben vizelet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink