hirdetés

A szilveszteri asztal 6 veszélye a kutyára

Szénási Szimonetta

2023. december 30 - Képek: Getty Images Hungary

Búcsúztasd kedvenceddel biztonságosan az óévet: ezekből az ételekből semmiképpen sem kaphat!

hirdetés

Közeledik az év utolsó napja, ami sokaknak egyet jelent az önfeledt szórakozással, de legalábbis egy bőséges terülj-terülj asztalkámmal. Hogy a szilveszteri buli biztonságos legyen a kutyára nézve is, összegyűjtöttük, mely fogások tiltottak a számára.

Ezekből nem kaphat a kutya

1.) Hagymás krumpli és majonézes saláta

Valamennyi hagymaféle mérgező az ebekre, így se vöröshagymával ízesített krumplisalátát, se fokhagymás majonézzel megbolondított sültet ne adj kedvencednek (a lista értelemszerűen bővíthető valamennyi hagymával készült fogással.)

2.) Krémlikőrök, pezsgő

Egyértelmű, hogy az alkohol veszélyes az állatokra. Igen, még egy nyalintásnyi is, így ne engedd kedvencedet torkoskodni a pohár aljáról sem!

3.) Csokoládés desszertek

A csokoládé, illetve valamennyi kakaó tartalmú desszert szigorúan tiltólistás a házi kedvencek számára, hiszen a benne levő teobromin nevű vegyület súlyos mérgezést okozhat.

4.) Mazsolás kalács

A szőlő, valamint a mazsola is mérgező a kutyák számára. Egyéni érzékenységtől függ, mennyire reagál rá rosszul az eb, ám az állatorvosok óva intenek a kísérletezéstől: tapasztalataik szerint van, hogy egészen kevés is elég a komoly rosszulléthez.

4.) Sült kolbász

Bár az illata valószínűleg a te kutyádat is asztalhoz csábítja, a kolbász túl zsíros a számára. A hasnyálmirigy problémákkal küzdő ebek számára különösen veszélyesek a zsírdús fogások, ám az amúgy egészséges jószágok gyomrát is megülhetik a nehéz falatok.

5.) Semmi diabetikus!

Fontos tudnod, hogy a nyírfacukor, vagy más néven xilit nagyon mérgező a kutyák számára. Így ha jó ötletnek tűnik is cukormentes édességgel kínálnod kedvencedet, semmiképpen se tedd! Egyébiránt akkor se így kedveskedj, ha más típusú cukorpótló van benne: ezek a termékek nem valók az állatoknak!

6.) A hallal vigyázni kell!

Bár halat általában karácsonykor fogyasztunk, van, ahol szilveszterkor is kerül az asztalra. Ám ahogy nekünk vigyázni kell a szálkákkal, úgy a kutya torkán is megakadhatnak, lejjebb jutva pedig a gyomorban vagy a bélrendszerben okozhatnak bajt.

Ezekkel őt is kínálhatod

Ha az ünneplés jegyében szeretnéd kedvencedet is megkínálni egy-két finom falattal, akkor az alábbiak közül válassz!

  • Biztonságos gyümölcsök és zöldségek: alma, banán, mértékkel a citrusfélék, répa, édesburgonya, mértékkel, nem fűszeresen a krumpli, sütőtök, cékla (nem ecetesen!)
  • Főtt vagy sült, a lehető legnatúrabb (nem borsos, nem chilis, nem túl sós) húsfalatok.
  • Bár egy kis falat pogácsa, kenyércsücsök vagy bagettvég minden bizonnyal nem okoz problémát, ám ezek eléggé hízlalóak – és tulajdonképpen csak a nassolásra szoktatod rá vele az ebet. Érdemesebb a fentebb felsorolt egészséges falatokkal kínálnod, ám akkor is megvan a kockázata, hogy társad bizony elszemtelenedik, és eztán mindig kunyerálni fog.

Ha szeretnél többet megtudni arról, miért nem tanácsos rászoktatnod kutyádat az említett kuncsorgásra, valamint a leszoktatás mikéntje is érdekel, ebben a cikkben minden fontos információt megtalálsz.

hasnyálmirigy-gyulladás kunyerálás mérgező ételek tiltott ételek ünnep

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink