hirdetés

Ilyen hatással is lehet rád, ha a kutyáddal alszol

Kövess Péter

2024. április 14 - Képek: Getty Images Hungary

Egy tanulmány érdekes tanulságokkal szolgált a kutyával való alvás lehetséges hatásairól. Mutatjuk, mi olvasható ki az eredményből.

hirdetés

A kutyával alvás igen megosztó téma, sokan imádnak kedvencükkel pihenni, míg mások elképzelni sem tudják, hogy beengedjék az ágyba. A képet most tovább árnyalja egy felmérésen alapuló tanulmány, amely a korábbi kutatások eredményével ellentétben azt sugallja, hogy a közös alvásnak lehet negatív hatása is.

A kutyával alvás felvethet bizonyos problémákat

Ronthatja az alvásminőségét a kutyával alvás

A Scientific Reports című tudományos folyóiratban publikált tanulmányhoz a kutatók 1500 amerikai felnőttet kérdeztek meg, akiknek egy kérdőívet kellett kitölteniük. Ebben a résztvevők körülbelül fele számolt be arról, hogy háziállatokkal alszik egy szobában. Az adatok esetükben azt mutatták, hogy

rosszabb az alvásminőségük és több, álmatlansággal kapcsolatos tünetet tapasztalnak.

Ezek az eredmények a csoportok közötti demográfiai különbségek figyelembevétele után is érvényesek maradtak. A kutatók azt is megállapították, hogy az alvásminőség romlása csak a kutyák vonatkozásában jelentkezik, a macskákkal való alvásnál azonban nem találtak ilyen bizonyítékot.

Meglepő módon a vizsgálat résztvevői 93 százalékban úgy gondolták, hogy az együtt alvás pozitív vagy semleges hatással van rájuk. Bár a témában további kutatásokra lenne szükség, az eredmények azt sugallják, hogy a legtöbb ember nincs tisztában a potenciális negatív hatásokkal.

Sokan úgy gondolják, hogy csak pozitív hatása lehet

Nem lehet készpénznek venni az eredményt

A legtöbb állattulajdonos arról számol be, hogy a kedvencével töltött idő pozitívan befolyásolja mentális egészségét. És valóban megfigyelhető, hogy a háziállatok számos módon javíthatják gazdáik egészségét, például a fizikai aktivitás ösztönzésén, vagy egyszerűen a társaságon és a szereteten keresztül.

„A tanulmány azonban egy fontos tudásbeli hiányosságot pótol – nevezetesen azt, hogy a háziállatokkal való alvás befolyásolhatja az alvás minőségét” – jegyezte meg Brian N. Chin, a tanulmány vezető szerzője. „A jó alvás az egészség és a jóllét alapvető pillére. Annak ellenére, hogy a háziállatok általánosságban pozitív hatással lehetnek a mentális egészségre, lehetséges, hogy ezeknek az előnyöknek egy részét át kell értelmeznünk, ha éjszakai alvászavart okoznak.”

Egyesek szerint ugyan a kedvenceikkel való alvás a kényelem és az intimitás érzését nyújtja számukra, fontos, hogy az emberek tisztában legyenek azzal, hogy zaj- és hőforrásként szolgálnak, illetve mozgásukkal is zavarhatják az alvást.

A kutató hozzátette, a hasonló felméréseken alapuló tanulmányok nem tudják egyértelműen bizonyítani az együtt alvás negatív hatását, noha bizonyos jelek erre mutatnak. Az egyik fontos tényező, melyet a tanulmány nem értékelt, az volt, hogy a résztvevők másokkal – például házastársukkal és gyermekükkel – is együtt alszanak-e. Korábbi kutatások azt sugallják, hogy az együtt alvás az emberek között is befolyásoló tényező lehet, és a kisállattartás mentális előnyei erősebbek lehetnek a romantikus partnerrel rendelkezők számára.

Ha együtt alszotok, fontos, hogy kellően nagy legyen az ágy

Persze, ha szeretsz kedvenceddel aludni, ettől még nem kell lemondanod róla. A szakértők azt ajánlják, hogy az esetleges negatív hatások ellensúlyozása érdekében válassz magatoknak kellően nagy méretű matracot, tartsd tisztán az ágyneműt, illetve igyekezz kialakítani egy mindkettőtök részére tartható alvási rutint.

Inkább azt szeretnéd, hogy a kutyád saját ágyában aludna? Ebből a cikkünkből megtudhatod, hogyan szoktathatod rá.

alvás alvás kutyával együtt alvás kutyával alvás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink