hirdetés

Ezen a versenyen a legcsúnyább kutyákat díjazzák: idén ez a kopasz, 17 éves csivava nyert

Hangai Lilla

2022. december 6 - Képek: Getty Images Hungary, Mr. Happy Face Instagram

Érdekes jelenség, amikor a szépséggel és a tökéletességgel kapcsolatban megszállott nyugati kultúra valami olyan bizarr szörnyszülöttet hoz létre mindezek ellensúlyozására, mint a legcsúnyább kutya versenye. Félreértés ne essék, szerintünk minden élet értékes, és nem csak a hibátlan dolgok érdemlik meg a figyelmet és a szeretetet. De a kérdés továbbra is ott motoszkál bennünk, hogy vajon mi inspirál egy ilyen különös megmérettetést és ki az, aki benevezi kedvencét.

hirdetés

Bár lehetséges, hogy a feltett kérdésekre konkrét választ nem kapunk majd a kutatómunka során, de az biztos, hogy érdekes utazás elé nézünk.

1000 dolláros nyeremény és trófea

A versenyt az 1970-es évek óta minden évben a kaliforniai Petaluma városában rendezik meg július 4. hetében. A nyertes gazdija egy 1000 dolláros (körülbelül 390.000 Ft) csekket tudhat magáénak és egy csillogó trófeát. A Wikipédia szerint az utóbbi években a rendezvény egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ami számszerűsítve 20.000-30.000 nézőt jelent. Az esemény ma már nemcsak egyszerűen a versenyről szól, hanem egy egész napos aktivitás a kutyatartóknak, tele kutyás programokkal.

A verseny tulajdonképpen azért indult, hogy a petalumai Old Adobe Association bevételt szerezzen magának. (Arról sajnos nem találtunk információt, hogy a szervezete milyen területen tevékenykedett.) Az egyik alapító tag ötlete kutyás felvonulás volt. Az elképzelés később csúnya kutyás versennyé fajult, és érdekes módon a többi tag is úgy gondolta, hogy ez jó ötlet lehet. 2006-ra már akkora népszerűségre tett szert, hogy az Animal Planet is látott benne fantáziát, így elkezdte szponzorálni és közvetíteni az eseményt. Ez pedig egyet jelentett a nemzetközi ismertséggel.

A verseny 2007-es győztese, Elwood

Végre egy verseny nem csak fajtatiszta kutyáknak

Az ebek nagy része természetesen még ma is az Egyesült Államokból érkezik, de egyre több a külföldi versenyző is. Sok nevező elmondja, hogy nagyon örülnek a lehetőségnek, ugyanis végre nem csak a fajtatiszta kutyák mutathatják meg magukat a nagyközönségnek. Ezen a megmérettetésen külön csoportban indulnak a keverék és a törzskönyvezett ebek. A végső csatát a két kategória legjobbjai vívják meg. A utolsó összecsapásban már semmilyen, fajtához kapcsolódó követelmény nincs.

Hatalmas plusz pont, hogy a részvételhez minden egészségügyi dokumentációra szüksége van a nevezőnek. Elengedhetetlen, hogy megbizonyosodjanak róla, az állat megkap minden ellátást, betegségei kezelés alatt állnak. A szervezők állatjogi csoportokkal is szorosan együttműködnek, hogy felhívják a figyelmet az állattartással kapcsolatos kötelezettségekre és lehetőséget biztosítanak a helyes örökbefogadásra is. Ez abszolút dicséretes, de nagyon furcsa szájízzel gondolunk mégis erre a versenyre. Bár úgy tűnik, a mögötte meghúzódó idea a helyén van, valahogy mégsem tudunk megbarátkozni az alapötlettel. Talán ott tartanánk, hogy ilyen kutyusok felhasználására van szükség ahhoz, hogy valami nemes dologra hívjuk fel az emberek figyelmét? Ez nem volna meglepő, a gond mindössze az, hogy arról szinte egyetlen, a versennyel kapcsolatban megjelenő cikk sem tesz említést, hogy az esemény milyen elvek mellett áll ki és tulajdonképpen mire szeretné felhívni a figyelmet.

Másodsorban pedig azon is elgondolkodtunk, hogy gazdiként milyen felelősséggel tartozunk kedvencünknek amellett, hogy meleget, ételt, egészségügyi ellátást és szeretetet biztosítunk neki. Biztosan rendben van az, hogy a saját és mások szórakoztatására az egészségügyi nehézségektől szenvedő, kihullott fogú és szőrű ebeket felhasználja a gazdi?

A 2022-es év nyertese, Mr. Happy Face

Mr. Happy Face (Boldog Arc úr) egy kínai meztelen kutya és csivava keverék, akit 2021-ben fogadott örökbe családja. A körülbelül 17 éves kutyus gazdija szerint az eb célja, hogy hosszabb nyelve legyen, mint a K.I.S.S. zenekar énekesének, Gene Simmonsnak, és bűbájosabb a vicsorgása, mint a brit punk fenegyereknek, Billy Idolnak.

Mielőtt Mr. Happy Face a rivaldafénybe lépett volna, élete nem csupa séta és jutifalat volt. Egy olyan házban élt többedmagával, ahol elhanyagolták és rendszeresen bántalmazták. Az örökbefogadás során az állatorvos a családnak azt mondta, hogy számos betegsége és daganatai miatt néhány hetet, esetleg néhány hónapot élhetnek majd csak együtt a blökivel. Mr. Happy Face azóta is boldogan csoszog a családtagok lábánál, és nyugodt, zavartalan álmában a mókusokat üldözve vakkant. Ezt teszi hát a szeretet. Azt a fenntartásaink ellenére is nagyon jó látni, hogy azoknak is jár egy esély a boldog életre, akik erre már semmi lehetőséget nem láttak.

a világ legcsúnyább kutyája állatmentés amerika beteg kutya csivava csúnya kutya kínai meztelen kutya kutya verseny kutya versenyek öreg kutya örökbefogadás verseny world's ugliest dog contest

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink