hirdetés

Egy deformitás miatt még kölyökként el akarták altatni, ma pedig versenyt nyert az eb.

hirdetés

Ezúttal Scooter, a 7 éves kínai meztelen kutya győzött a világ legcsúnyább jószágainak versenyén (2023 Ugliest Dog Contest.) Gazdája elmesélte a nem mindennapi kedvenc történetét.

Scooter trófeát és pénzjutalmat kapott.

A tenyésztő halálra ítélte

Mint kiderült, az arizonai Tucsonban élő Linda Elmquist fogadta örökbe az ebet, miután tenyésztője lemondott róla. Mivel Scooter fejletlen hátsó lábakkal született, a tenyésztő arra kérte az állatorvos, hogy altassa el. Az nem derül ki a beszámolóból, hogy az orvos milyen indokkal tagadta meg a kérést – feltételezzük, hogy a deformitás ellenére életképesnek találta a kiskutyát –, ám az tény, hogy Scooter életben maradt.

Majd rövidesen szerető gazdára talált az asszony személyében, aki nagyon büszke különleges kedvencére. Akinek elmondása szerint bár a testi hiba némiképp megnehezíti a mindennapokat, Scooter igazán példamutató kutya.

…dacolva az esélyekkel, megmutatta nekünk, hogy mit jelent a rugalmasság és az elszántság. Számtalan ember számára lett inspiráció világszerte.

A világ legcsúnyább kutyája egy hatalmas trófeával, valamint 1500 dollárral (kicsivel több mint 500 ezer forinttal) lett gazdagabb.

Az angol nyelvű videón Scootert láthatod:

Van-e létjogosultsága ezeknek a versenyeknek?

A verseny megnevezése kettős érzéseket kelthet, hiszen azt sugallja, hogy a világ legcsúnyább kutyája címért induló kutya kevésbé értékes a külső adottságai miatt, hiszen ez a jelző nem számít épp hízelgőnek. Ugyanakkor a szépség szubjektív fogalom, és szerencsére egyre elterjedtebb az a nézet, hogy mindenki másképp vagy másért szép. (Kutyák esetében azért itt meg kell jegyezni, hogy van a fajtastandard, ami megszabja a kívánatos külsőt.)

A tavalyi győztes, Mr. Happy Face szintén kínai meztelen kutya, csivavával mixelve.

Innen nézve valóban nem túl hízelgő díjat nyerni ezen a megmérettetésen.

Ugyanakkor nézhetjük a dolog másik oldalát! Ezen a versenyen többségében olyan ebek vesznek részt, akik valamilyen testi hibával születtek. Az sem ritka, hogy emiatt le is mondtak róluk (Scooter esete mindkettőre példa.) Azonban új gazdájuk mindezek ellenére, vagy inkább mellett, meglátta bennünk az értéket, és inkább mint egyfajta adottság, különlegesség kezelte az eltérést. A verseny kapcsán pedig lehetőség adódik arra, hogy sokakhoz eljusson az üzenet: egy-egy testi hiba vagy meglepő jegy nem befolyásolja az állat jellemét.

Pont ez hívta életre az immár 20 éves múlttal rendelkező versenyt: megmutatni a házi kedvencekben, különösképp a mentett állatokban rejlő szépséget. Az eseményre évente több ezren kíváncsiak, ami szintén jelzi, hogy sokak számára érdekes esemény.

a világ legcsúnyább kutyája állatmentés állatorvos deformitás kínai meztelen kutya kutyafajták és deformitás mentett kutya verseny

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!