hirdetés

Saját kertjükben támadt a kutyára egy vadállat Budapesten

Gerhát Petra

2024. június 23 - Képek forrása: Getty Images Hungary

A budapesti 2. kerület szélén, Hűvösvölgy környékén tegnap támadás történt. Egy uszkárt zárt kertjükben tépett szét majdnem egy ismeretlen négylábú. A kutya gazdája szerint aranysakál lehetett. 

hirdetés

Már hetek óta látni vélik a titokzatos aranysakált a budapesti 2. kerület több, egymástól távol eső részén. Ő támadt volna a kutyára? Utánajártunk.

Aranysakál volt, ami a kutyára támadt?

A napokban egy hűvösvölgyi gazdi posztolt kétségbeesetten kutyájáról, akit állítólag egy aranysakál támadott meg saját, zárt, budapesti kertjükben. Az Én Kutyám magazin felkereste Gyuszi, az idősödő uszkár gazdáját a támadást követő napon. Kíváncsiak voltunk, hogy van a kutyus, és mi is történt pontosan azon a péntek esti napon, amikor Laczkó Tímea véresen talált kutyájára a kert egyik bokra alatt.

„Este fél 10 körül engedtük ki Gyuszit a kertbe. Tudjuk, hogy körülbelül tíz perc alatt végezni szokott a dolgával ilyenkor este. Én lenn voltam a konyhában, de valami rossz érzés fogott el, és kimentem a kertbe. Nem találtam sehol. Mivel már 13 éves, azt hittem, elbújt meghalni, ezért elemlámpával kezdtem keresni, benéztem a bokrok alá is. Az egyik tuja alatt volt – mesélte a gazdi a támadás másnapjáról. – Akkor realizálódott bennem, hogy valami történt, a szőre a mellkasánál teljesen piros volt. Gyuszi sokkosan, révetegen nézett rám, rögtön felvettem, és rohantam a  férjemhez. Szinte azonnal indultunk a 12 éves lányunkkal együtt az autóhoz, hogy kórházba vigyük.”

Mire leértünk a kocsihoz, megjelent újra az állat, az erdő felől jött, a tuják alól. Jött velünk szembe, egyértelműen kereste Gyuszit. Szaglászva, támadólag közelített felénk.

Timi férje kanadai, van tapasztalata vadakkal. Felemelt kézzel megindult felé, hogy elijessze, ami végül sikerült is. Az állatklinikán kiderült, hogy öt hatalmas harapás volt Gyuszi nyakán. Támadója alulról, torokra ment, ezt állapította meg az őt később ellátó állatorvos. Gyuszi jelenleg a sebek miatti kritikus időszakon már túl van, azonban napokba telik, hogy kiderüljön, a kapott antibiotikumok hatásosak-e az esetleges fertőzésekkel szemben. Timi a történetét sok, helyi csoportban megosztotta azóta, hogy felhívja a figyelmet arra, miféle vadállat jár a Buda környéki erdőkben. 

Tímea, a kutya gazdája a támadást jelezte a 112-es segélyhívón, ahol arról tájékoztatták, hogy bejelentését továbbítják a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz. Bejelentést tett a Pilisi Parkerdő Zrt.-nél is.

Aranysakál lehetett, ami a kutyára támadt?

Aranysakál jár a főváros környékén?

Pár nappal a fenti eseményeket megelőzően a Redditen mesélt egy felhasználó arról, hogy aranysakált látott a Széll Kálmán tér környékén. Mint írta, egy speciális vadállatmentő szervezet a bejelentést követően arról tájékoztatta, hogy előfordul néha, hogy aranysakál merészkedik a városokba a forgalom ellenére, nincs vele teendő. A posztoló fotót is készített az állatról, hogy kiderüljön, rókát látott-e, vagy egy nagyobb testű vadat.

A posztra válaszolók egy része szintén úgy gondolta, róka lehetett a furcsa bundás négylábú. Mint írták, a Millenáris környékén rendszeresek a lompos farkú jószágok, és korábban a budai Vár környékéről is érkeztek már – mint azóta kiderül – megtévesztő fotók egy aranysakálnak hitt rókáról. Egy másik, környékbeli posztoló szerint  a budai aranysakál hónapok óta a környéket járja, és valóban egy nádi farkasról van szó. Ő úgy vélte, a Normafa felől jöhetett, és a vaddisznók kergethették beljebb a városba. Szerettünk volna utánajárni, mi lehet igaz a fenti történetből. Vajon valóban aranysakál jár Budapest egyik legforgalmasabb csomópontja környékén?

Némedi Edina, az Állatmentő Szolgálat Alapítvány vezetője évek óta ment rókákat. Úgy véli, még mindig sokan összekeverik a rókákat az aranysakálokkal, ugyanis mindkét faj kisebb testű, és egyre inkább összeér az életterük az emberével. Az urbanizáció hatásai miatt teljesen normális, hogy a rókák szinte beköltöznek a városba, hiszen alig akad olyan hely, ahol nagyobb terület állna rendelkezésükre, emberek jelenléte nélkül. Az állatmentő szerint kizárt, hogy aranysakál lett volna a Széll Kálmán téri bundás vendég. Most ismét felkerestük a kutyatámadás miatt.

Ez a viselkedés egyik fajra sem jellemző, sem a rókára, sem az aranysakálra. Nem támadnak emberre. Inkább egy vadállatosra sikerült keverék kutyáról lehet szó, aki saját magát sétáltatja, vagy nincs gazdája – mondta Némedi Edina.

Megkérdeztünk egy vadászt is, aki szintén megerősítette, hogy az aranysakálok alapvetően kerülik az ember társaságát.

A róka és az aranysakál között alapvető különbségek vannak

Jó néhány éve már, hogy az aranysakálok ismét elszaporodtak Magyarország területén, megjelenésük kisebbfajta tömeghisztériát indított el az emberek körében, akik tartanak ezektől a mára már ismeretlenné vált vadaktól. Sokan összekeverik a rókával, azonban ahogy a fenti képen is látszik, jócskán akadnak köztük különbségek.

  • Az aranysakál nagyobb testű, mint a róka.
  • A róka lábai általában feketék, az aranysakálé viszont jóval hosszabbak.
  • Van olyan, szenesnek is nevezett róka, ami sötétebb bundájú, háta fekete.
  • Az aranysakál orra környékén fekete a szőr, a róka orra körül fehéres szőrzet a jellemző.
  • A farkuk hossza és vastagsága szintén eltérő, a róka farka szinte a földig ér, és sokkal vastagabb, mint a sakálé.

Hogy valójában milyen állat támadhatott Timi kutyusára, még nem derült ki, azonban amennyiben új információ lát napvilágot a történtekkel kapcsolatban, arról mindenképp beszámolunk.

Ha szeretnél jobban megismerkedni az aranysakálokkal, ide kattintva találsz róluk érdekességeket. Ebből a cikkünkből pedig azt tudhatod meg, miért nőtt meg ugrásszerűen a számuk az utóbbi időben Magyarországon.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

állatmentők aranysakál aranysakál támad benti kutya kutyatámadás Némedi Edina róka támadás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!