hirdetés

Kutyával két keréken, erre figyelj, ha kedvenceddel bicikliznél

Vermes Nikolett

2023. július 9 - Képek: Getty Images Hungary

Young woman and her dog having awesome cargo bike ride in nature

Szigorú szabályok vonatkoznak a kutyás bringásokra. A KRESZ előírása szerint két alapvető szabályt kell betartani, hogy megelőzzük a bajt.

hirdetés

Nincs jobb annál, mint a kellemes nyári időben biciklire pattanni, fogni a kedvencünket, és mozogni egyet. Kikapcsol, feltölt, szórakoztat. Igazi élményt nyújt a sűrű mindennapok közepette. Pontosabban igazi élmény lehetne, ugyanis – ahogy korábbi cikkünkben bővebben írtunk róla – a KRESZ szabályai egészen mást mondanak. Nem tilos a kutyával a biciklizés, azonban van néhány szabály, amit kötelező betartani.

így tilos vezetni a kutyát!

Kutya a bringa mellett

A KRESZ tiltja, hogy kerékpáron ülve állatot vezessünk – szabályszegés esetében a helyszíni pénzbírság 5 ezer forint. A szabályozások célja, hogy a lakosság elkerülje az esetleges baleseteket. Vagyis, éppen elég komoly közúti sérülés származott abból, hogy egy gazdi kerékpározás közben sétáltatta a kutyáját. Érthető, hogy a rendvédelem megelégelte ezeket az eseteket, és külön rendeletet hozott a kutyás kerékpározásra. Ennek értelmében csak egy módon vezethetjük magunk mellett a kedvencünket, ha kerékpárral közlekedünk: gyalogosan. Ameddig toljuk a biciklit, és pórázon van mellettünk az eb, addig minden rendben, a rendőr sem büntethet meg érte. Illetve így mindenki számára sokkal biztonságosabb a közlekedés. Mert még a profi bringások is hibázhatnak, nemhogy a hobbi kerékpárosok, akik egy állatot fognak biciklizés közben a fél kezével. A kutya bármikor megránthatja a gazdája kezét, ha például megijed egy másik járműtől, legyen szó egy hangosabb autóról vagy a megkülönböztető jelzést használó autótól. Ezért fogadjuk el, hogy magunk, a kedvencünk és mások testi épsége érdekében ne sétáltassunk kutyát bringázás alatt.

Kutya a bringán

Sokan a kerékpár kosárba teszik az ebet, hogy együtt biciklizzenek kedvencükkel. De erre is külön rendelet vonatkozik. Lehetőleg a szállító eszközt helyezzük a két kerék-tengely közé. A vezető háta mögött vagy előtte – a csomagtartóhoz rögzítve, vagy annak a helyén – külön feltételekkel helyezhető el az élő állat szállítására alkalmas kosár. Fontos, hogy a kutya ne tudjon kiugrani belőle, de ne is szoruljon be. A lábai és a farka semmi esetre sem érjenek a kerékhez, nehogy eltörjön vagy megsérüljön útközben. Valamint az elölre helyezett kosár ne akadályozza a kormányzást. Egyúttal figyeljünk arra, hogy biztonságos tempóval haladjunk. Ha megszoktunk egy gyors sebességet, akkor is lassítsunk, amikor kedvencünket szállítjuk kerékpáron.

Így már biztonságos a biciklizés a kutyával együtt is.

Kutya a bringa mögött

Azt a lehetőséget kizárhatjuk, hogy a kutyát kerékpározás közben pórázon vezessük. De arról nem kell lemondani, hogy a kedvencünk velünk tartson a biciklis útra. Azonban, ha kerékpárra szerelhető kosárról beszélünk, csak a kistestű kutyáknál lehetséges ez a fajta szállítás. A közepes- és nagytestű ebek esetében egészen más megoldásra van szükség. Ezt a célt szolgálja a kutyahordozó kerékpár-utánfutó, amiben egy nagyobb,  akár 15-50 kg-os kutya is velünk tarthat a biciklis túrán. Mivel ezeket a speciális utánfutókat fémszerkezetre illesztett vászonborítással és szellőzőráccsal gyártják, védi az állatot a tűző napsütéstől, valamit attól, hogy ijedtében kiugorjon a hordozó eszközből. Használata egyszerű.

Kedvencünk az első vagy a hátsó bejáraton keresztül szállhat be a kerékpár utánfutóba, ahol megerősített, csúszásmentes és vízlepergető padlóburkolat várja. A bejáratok hálóval vannak ellátva, amely megvédi az ebet a legyektől és más rovaroktól is.

Mindenképp olyan kerékpár utánfutót válasszunk, aminek mindkét oldalán külön háló is található, így jó a levegő keringése és a kutya szemmel tudja tartani a környezetét. Figyeljünk rá, hogy szerkezete stabil legyen és kényelmes a kutya számára. Ha van biztonsági forgócsatlakozó, az biztosítja, hogy az utánfutó azonnal leálljon, ha a kerékpár felborul. A jobb láthatóság érdekében az utánfutók elején és hátulján fényvisszaverők is találhatók. Ez lehet a tökéletes megoldás azok számára, akiknek nagytestű kutyájuk van, és szeretnék magukkal vinni egy kerékpáros kirándulásra.

jogszabály kutya és kerékpár szabad tér

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!