hirdetés

A Bordeaux-i dog tenyésztése nehéz dió, de van, akinek sikerül

Vermes Nikolett

2023. augusztus 31 - Fotó: Pilter Attila

A ritka, tekintélyt parancsoló, testfelépítéséről híres fajta egyike a legkülönlegesebb állatoknak. Éppen ezért a tenyésztése komoly feladat, amire kevesen jelentkeznek az országban, és akik között van egy hivatásos tűzoltó is.

hirdetés

Pilter Attila a The Demon of Darkness kennel tulajdonosa kétségkívül az ország legbátrabb kutyatenyésztője, nemcsak azért, mert a fajta, amellyel foglakozik, a világ legizmosabb kutyájaként terjedt el, hanem azért is, amiért főállásban tűzoltóként dolgozik. Elhivatottsága magáért beszél. Amikor először keresem az interjú ötletével, éppen szolgálati időben hívom, ezért azonnal keresni kell egy másik időpontot, hogy hosszabban beszélhessünk. Másnap újra megkeresem, és amikor a kutyatenyésztésről kérdezem, olyan lelkesen kezd mesélni, hogy még nekem is megjön a kedvem egy Bordeaux-i dog-hoz.

A két Bordeaux-i dog egy kiállításon

Ritka fajtát választottál, Magyarországon főként a kutyás körökben ismerik ezt az állatot. Miért éppen a Bordeaux-i dog?

Pilter Attila: Közel húsz éve kaptunk ajándékba egy Bordeaux-i dog-ot a feleségemmel, és bár nagyon keveset tudtunk a fajtáról, hamar beleszerettünk. A kutya nyolc évig volt velünk, majd következetesen ugyanilyen ebet kerestünk a helyére, és már nemcsak házikedvencként gondoltunk rá, hanem tenyészteni akartuk. Pechünkre a kiválasztott szuka nem volt tenyészthető, ezért nemsokára újabb kutyával bővült a család. Sajnos a második szukával sem tudtuk elkezdeni a tenyésztést, mivel kilenc hónapos korában kiderült róla, hogy alkalmatlan rá. De mi nem adtuk fel, és végül a harmadik szukával, Jádéval, valamint a kan Johnny Cash-el elindítottuk a tenyészetet. Vagyis egy hosszú és nehéz út vezetett a célig, tavaly ősszel azonban megszületett az első alom, amire nagyon büszkék voltunk!

Miért ragaszkodtál a fajta tenyésztéshez?

P.A.: Sok megkeresést kaptam arra vonatkozóan, hogy mások is ilyen kutyát szeretnének, és a feleségemmel együtt személyes felelősségnek éreztük, hogy fajtatiszta, törzskönyves és egészségügyileg szűrt kutyákat tenyésszünk, ezzel is csökkentve az esélyt, hogy a vásárlók szaporítóktól vegyék a fajtát. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy egy drága kutyáról beszélünk, amit általában családi kutyának és kiállítási céllal választanak az állattartók. A Bordeaux-i dog nem kifejezetten öleb, ennek a kutyának a nevelése rendkívül időigényes. Mindenkinek azt javaslom, hogy készüljön fel, ha Bordeaux-i dog-ot szeretne! Ez nem azt jelenti, hogy egy rossz fajtáról van szó, hanem azt, hogy minden szabadidőre szükség lesz hozzá. Véleményem szerint a kutyaiskola kötelező a szocializálás céljából, mert ha valaki az elején nem tud bánni a néhány tíz kilós ebbel, akkor később kifejlett korában hogyan tudna megfékezni egy 70 kilós állatot? Jade esete remek példa arra, hogy milyen eredményeket lehet elérni a következetes neveléssel, és hogy végső soron miért ennyire szerethető ez a fajta.

Az első Bordeaux-i dog egyik kölyke

A kutyatenyésztés mellett van egy hivatásod is, tűzoltóként dolgozol. Hogyan marad időd a kutyákra a 24 órás szolgálat mellett?

P.A.: Nem vagyok egyedül, a feleségemmel együtt kezdtük a tenyésztést, mindketten tréningezünk a kutyákkal, valamint Réka viszi versenyre Jádét, amikor én szolgálatban vagyok. Mivel tudtuk, hogy nem lehetek otthon minden egyes nap, ezért berendeztünk a házban egy külön szobát a novemberi ellés idején, hogy mindig legyen valaki a szukával és a kölykökkel. A lányunk is szívesen segít a kutyák gondozásában, például ő vállalja az etetést. Ugyanakkor nem gondolom, hogy a hivatásom miatt nekem nehezebb dolgom van a tenyésztők között, hiszen aki elhivatott a fajtanemesítés iránt, szívesen áldozza erre a szabad idejét.

Az idei év legnagyobb versenyén, a dániai Európa Kutyakiállításon ti is ott voltatok. Milyen helyezést értetek el?

P.A.: Dániában Johnny Cash-el, a kan kutyákkal voltunk, akivel negyedik helyezést értünk el. Ezt megelőzően a 2021-es budapesti Európa Kutyakiállításon pedig első helyezést kapott kölyök osztályban, míg Jáde ugyanekkor Vice European Winner címet kapott növendék osztályban, illetve több hazai és nemzetközi kiállításon is szereztünk jó eredményeket.

A tervek között szerepelnek további versenyek

Hogyan tovább?

P.A.: A novemberi alomból két kutyát, egy szukát és egy kant kiemeltem, hogy immár a születésüktől mi magunk tréningezzük az állatokat. A kölykök most kilenc hónaposak, vagyis a fiatal korosztály alsó határán vannak, ezért tervezzük, hogy hamarosan elindulunk velük az első versenyen. Büszke vagyok rá, hogy teljesen saját kutyákkal dolgozhatok együtt, viszont ez nem jöhetett volna létre Jade és Johnny Cash tenyésztője nélkül, akitől évekkel ezelőtt nemcsak két kutyát kaptam, hanem egy lehetőséget is arra, hogy kennelt vezessünk a feleségemmel.

 

bordeaux-i dog Európa kiállítás kennel kutyatenyésztés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!