hirdetés

Szigorítás jön a kutyák és macskák ügyében: erre készülj!

Hangai Lilla

2024. január 24 - Képek: Getty Images Hungary

Az Európai Bizottság rendeletjavaslatot tett a kedvenceink jólétének nyomonkövethetőségével kapcsolatban. Ennek köszönhetően alapjaiban véve változnak meg a tenyésztéshez és a tartáshoz kapcsolódó szabályok.

hirdetés

A rendeletjavaslat értelmében egységes uniós előírásokat vezetnének be a kutyák és macskák tenyésztésére, elhelyezésére és kezelésére vonatkozóan a tenyésztő létesítményekben, az állatkereskedelemben és a menhelyeken egyaránt. – írta meg a Pénzcentrum.

A kereskedelem és a tenyésztés mellett a menhelyekkel kapcsolatban is egységes előírásokat vezetnek be.

Az előírásokat a kutyák és macskák növekvő kereskedelme motiválta

A kötelező azonosítás és a nyilvántartásba vétel révén megerősítenék a nyomonkövethetőséget. Ezzel nemcsak az illegális kereskedelem ellen vennék fel a harcot, de fokoznák az állatjóléti feltételek ellenőrizhetőségét is. Az Európai Bizottság emellett csatlakozik a „Szőrmementes Európa” európai polgári kezdeményezéshez is. Ennek a megmozdulásnak az a célja, hogy visszaszorítsa annak a lehetőségét, hogy csak a bundájukért tenyésszenek háziállatokat.

A rendeletjavaslat időszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint a kutyák és macskák növekvő, évi 1,3 milliárd eurós értékű kereskedelme, amely eltérő szabályok és normák mellett zajlik az Európai Unió különböző tagállamaiban. Különösen az online térben növekszik az illegális kereskedelem. A kialakult szituáció ezen a ponton szükségszerűvé teszi, hogy minimumkövetelményeket állapítsanak meg ezeknek az állatoknak a tenyésztésére, elhelyezésére és gondozására vonatkozóan.

Az online értékesítés szabályszerűségét szigorú nyomonkövethetőségi követelmények és automatizált ellenőrzések segítik majd. Ezáltal nemcsak a hatóságok lesznek hatékonyabbak, de a vevők is könnyebben ellenőrizhetik az egyes kiskedvencek nyilvántartási adatait.

Az állam által létrehozott Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány a civil állatvédőket is támogatja. Dr. Vetter Szilviával, az alapítvány kuratóriumi elnökével készült interjúnk első részét itt, a második részét pedig itt olvashatod.

állatkereskedelem állatvédelem európai unió rendelet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!