hirdetés

Farkas jár Nógrád vármegyében? Videóban figyelmeztetnek

Szénási Szimonetta

2024. június 26 - Képek: Getty Images Hungary

Szuha polgármestere a cikkben látható felvételt tette közzé az állatról. 

hirdetés

Tóth Zoltán, a Nógrád vármegyei Szuha polgármestere a község közösségi oldalán hívta fel a kirándulók, erdőjárók, továbbá a kutyatartók figyelmét arra, hogy nagy valószínűséggel farkas jár a környéken.

Valóban farkas jár Nógrád vármegyében?

Miként írja, az alábbi, a Mátraalmás és Galyatető közötti útszakaszon készült videón látható állat az eddigi tapasztalatok szerint nem fél az embertől, így az arra járók figyeljenek a biztonságukra, a gazdák pedig semmiképpen se engedjék szabadon kedvencüket!

Farkas vagy kutya a Nógrád vármegyében látott állat?

Miként a városvezető a bejegyzésben írja, van, aki megkérdőjelezi, hogy valóban farkas látható-e a felvételen; a kétségek ellenére a polgármester óvatosságra int mindenkit.

Miként hírt adtunk róla, a közelmúltban Ácson láttak egy példányt, akit őzhajtás közben sikerült videóra venni; méghozzá épp egy vadásszal találkozott össze a ragadozó. Az ottani vadásztársaság tagjai azonnal értesítették a többi szervezetet, nehogy valaki kilője a nagyvadat.

Mit tegyél, ha farkassal találkozol?

A kérdés kapcsán korábban Gayler Krisztina, a Yellowstone Nemzeti Parkban dolgozó farkasfigyelő elmondta, hogy a medveriasztó spray hatásos lehet. Amennyiben nincs ilyen nálunk, úgy a határozott fellépés és a hangoskodás elriaszthatja az állatot. Esetleg egy kő vagy egy erősebb bot bevetése is megriaszthatja annyira a farkast, hogy odébbálljon.

Miként hangsúlyozta, a farkasok alapvetően kerülik az ember társaságát, amit az ember barátságtalan fellépése is megerősít. Mint megtudtuk, munka közben, a nemzeti park területén élő farkasokkal is bevett gyakorlat, hogy a kutatók elriasztják az állatokat. Így azok a jövőben tartani fogják a tisztes távolságot.

Ha szeretnél még jobban elmélyedni a témában, a teljes beszélgetés első részét itt, míg a folytatást ide kattintva olvashatod el.

Mindenesetre a polgármester tanácsait feltétlenül meg kell fogadni, és fokozott óvatossággal járni a területen. Valamint a kutyákat kizárólag pórázon szabad sétáltatni! (A farkasveszélytől függetlenül is, mint az előírás ismeretes.)

Nem csak a Nógrád vármegyei farkas jár közel az emberhez

A napokban egy másik vad nemcsak riadalmat, de komoly sérüléseket is okozott egy uszkárnak, méghozzá a főváros 2. kerületében, Hűvösvölgy környékén. Egy aranysakál ment be az egyik udvarba, ott támadt rá a kutyára, aki életveszélyesen megsebesült. Szerencsére a Gyuszi nevű uszkár időben megkapta a szükséges orvosi ellátást, így túlélte a találkozót.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

farkas kutyasétáltatás vadállat videó

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!