hirdetés

6 lábbal született, ezért magára hagyták egy parkolóban

Hangai Lilla

2023. október 13 - Képek: Getty Images Hungary

A 11 hetes kis fekete boykin spánielre egy pembrokeshire-i (Wales) üzlet parkolójában találtak rá szeptember végén. Ha önmagában nem lenne elég szomorú a helyzet, azonnal látható volt, hogy a kedves kis eb fizikális nehézségnek sincs híján a lelki mellett.

hirdetés

A hatlábú kutya az orvosi ellenőrzés után egy helyi menhelyen pihente ki a megpróbáltatásokat. Reményekkel telve várja ideiglenes gondozóinál, hogy megműthessék és hogy örökbefogadóra leljen.

A hatlábú kutya, mint a kis hableány

A menhely dolgozói Arielnek nevezték el a bátor kis jószágot, ugyanis a plusz lábak kicsit úgy néznek ki, mint a sellőfarok. Sem a megmentői, sem az orvosok nem tudják, hogy milyen születési rendellenesség okozhatta a plusz lábak kialakulását, de az biztos, hogy nem egyedi esettel állunk szemben.

2021-ben született Indianában egy Raga nevű német juhászkutya, akinek szintén 6 lába volt. Ezek részben összekapcsolódtak, valamint volt neki extra húgyhólyagja, húgycsöve, vastagbele, medencéje és szaporítószerve is. Szintén ebben az évben Ohióban látott napvilágot 6 láb tulajdonosaként Skipper, akiről mi is írtunk. Az ausztrál juhászkutya és a border collie keveréknek nem csak 6 lába, de két farkincája is van.

Ugyan skipper esetében sem tudták pontosan megmondani, hogy mi okozta a mutációt, az orvosok azt gyanították, hogy valószínűleg az anyaméhben egy ikerpár a fejlődés folyamata során nem vált ketté. Az röntgenfelvételeken látszik, hogy Skippernek is két medencerégiója van és két szaporítószerve. Ennek ellenére teljesen egészséges volt, de azt már akkor tudták, hogy szüksége lesz fizioterápiás kezelésekre a problémamentes növekedéshez. Egy speciális, csak a számára készült hátmerevítővel pedig úgy szalad, mint négylábú társai.

A nyíllal lapozgatva láthatod Ariel röntgenfelvételét is: 

Bizakodva néznek a jövő elé

Arielnél is az a valószínűbb, hogy az embrionális fejlődés során keletkezett ez a két plusz láb, de a genetikai mutációra is van esély. Az orvosok úgy gondolják, hogy esetében az a legjobb megoldás, ha eltávolítják a plusz végtagokat amint felépül a kutyus az elszenvedett megpróbáltatásaiból.

Az extra függelékek nem akadályozzák a mozgásképességét, de a medencéjéhez kapcsolódnak, így idővel okozhatnak károkat. El fogják távolítani, csak azt kell még kitalálni, hogy mi lehet a legjobb időpont egy ilyen fiatal kutya számára. Lehetséges, hogy elveszíti az egyik lábát a további végtagok és a medence szerkezete miatt, de ez csak idővel derül ki.” – magyarázta Greenacres Rescue szóvivője.

Szinte biztosak benne, hogy rendbe tudják hozni Arielt, de egyelőre csak hagyják, hogy megélje a kölyökkutya lét minden szépségét. Ha pedig felépült a műtétből, szerető, örök otthont is keresnek neki. Nagyon szurkolunk!

állatmentés genetikai rendellenesség hatlábú kutya születési rendellenesség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink