hirdetés

Elszökött a kutya, rázzuk meg árammal? Az elektromos kerítésről pro és kontra

Vermes Nikolett

2023. július 12 - Fotó: GettyImages

Homeless dog in the cage. Dog shalter. Animal sanctuary.

Az egyik tábor támogatja, a másik ellenzi. Valóban segít az elektromos kerítés? Milyen gondokat okoz a kutyának? Szakértőt kérdeztünk a témában.

hirdetés

A legtöbb gazdi akkor választja ezt a megoldást, ha kifogyott minden eszközből. Például, amikor a kutya szökős, agresszív idegenekkel szemben vagy egyszerűen a környező állatokat nem hagynak békét számára. Egyes vélemények szerint valóban nincs más módszer, mint az elektromos kerítés. Mások viszont egy brutális kínzásnak tartják, és gondolni sem akarnak erre a praktikára. Nézzük, hogy kinek van igaza.

Sokszor úgy tűnik, hogy ez az egy megoldás

A kerítés gyártója szerint jó döntés

A cégek azzal érvelnek, hogy a szökős kutyák ellen valóban ez az egyetlen fegyver. A Petsafe külön állatvédői és állatorvosi engedélyt kapott árammal működő termékeik értékesítésére. „Ha a láthatatlan kutyakerítés rendszereket egészséges kutyákon, megfelelő korban a leírtak alapján használják, akkor biztonságosak és nagyon is humánus módja annak, hogy kisállatot tarts a saját kertedben, természetesen távol minden veszélytől” – írták a kérdésre. Mégis hogyan működik a műszer? A legnépszerűbb fajtája a kerítésbe szerelhető drót, ami összeköttetésben van a nyakörvvel. Tehát, ha a kutya túl közel megy a kerítéshez, akkor a nyakörv először sípolni kezd, majd ha az állat még közelebb merészkedik, akkor sokkolja a nyakat. Érthető, hogy a kutya így nem fog megszökni, hiszen a sokk után a kerítés közelébe sem mer menni. Vagyis a megoldás valóban hatékony. De vajon a cél szentesíti az eszközt?

Az állatorvos szerint komoly gondot okozhat

Vannak sokkal humánusabb megoldások, ilyen a szakképzett tréner bevonása. Az oktatóktól kérhetjük, hogy személyesen, speciális vezérszavakkal segítsék leszoktatni kutyánkat a szökésről. Korábbi cikkünkben is írtuk róla, hogy az ösztönöknek nem egyszerű parancsolni, de nem is lehetetlen. Dr. Molnár Gábor állatorvos szerint azt a megoldást válasszuk, ami a legjobb a kutya egészségének. „Az áramütés az idegrendszerben okoz problémát. Kihat az egyensúlyérzékre, hiszen a kutyát a nyakörv miatt a fülénél éri a sokkolás. Amennyiben mégis az elektromosságot választja az állattartó, érdemes az idegrendszert támogató készítményekkel kezelni a kutyát.” Valamint azt is fontos tudni, hogy az elektromos idomár hosszú távú alkalmazása lerövidíti a kutya életét.

 

Maradjunk a bevált módszernél

Az elektromos pásztort egykor olyan állatok fékezésére használták, mint a bikák vagy a vad lovak. Hiszen olyan erő van ezekben a jószágokban, amit jobb a kerítésen belül tartani, különben nagy károkat okozhatnak. Éppen ezért furcsa, hogy az egyik legintelligensebb állat nevelésére is ezt használják. A kutyák agya olyan, akár a szivacs, rengeteg parancsot képesek megtanulni. Valamint egy megvadult eb nem fog olyan nagy kárt okozni, mint például a zabolátlan bika vagy ló. Bár a gyártók garantálják, hogy a termékük nem sokkol azonnal, hanem csak egyet sípol, és ezzel megneveli az állatot, de a sípszó nem egyenlő a paranccsal. A gazdi feladata, hogy megtanítsa kedvencét az alapvető szabályokra. Amennyiben erre nincs lehetőség, és az állattartó úgy érzi, hogy már csak az elektromosság segíthet, akkor is minden esetben egyeztessen az állatorvossal és szánjon időt a legkevésbé ártalmas eszköz kiválasztására!

kerítés kutya nevelése kutya szökés megakadályozása

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!