hirdetés

Kezdő gazdik számára ezek a legjobb kisebb testű kutyák

Kövess Péter

2024. április 23 - Képek: Getty Images Hungary

Ezek a kisebb testű kutyák bátran ajánlhatók azok számára, akik csak most kezdenek barátkozni a kutyatartással, mivel több szempontból is könnyebb velük.

hirdetés

Bár vannak olyan nagy testű fajták is, amelyekről nem nehéz gondoskodni, kezdő gazdik számára talán kevésbé lehet ijesztő kisebb testű kutyák tartása. Cikkünkből megtudhatod, ennek milyen előnyei lehetnek, illetve milyen fajtákból érdemes válogatni.

A kezdők számára inkább a kisebb testű kutyák ajánlhatóak

A kisebb testű kutyák előnyei

A kisebb testű kutyák gyakran kezelhetőbbnek tűnnek az első gazdik számára, hiszen sok esetben alkalmazkodóbbak, egyszerűbb a gondozásuk, ápolásuk, kisebb a mozgásigényük, kevesebb táplálékot igényelnek (ami alacsonyabb költséggel jár), ráadásul nagyobb társaiknál tovább élhetnek. Most lássunk néhány példát, hogy milyen fajták jöhetnek szóba.

1.) Cavalier King Charles spániel

A fajta ősei I. és II. Károly király kedvenceként elhíresült ebek voltak. Híresen ragaszkodó és könnyű természetű fajta, ami kiváló választássá teheti kezdő gazdik számára. A Cavalier King Charles spániel igazi társasági kutya, játékos és gyermekszerető. Mindenkit kirobbanó szeretettel fogad, agressziótól teljesen mentes.

Cavalier King Charles spániel

2.) Coton de Tuléar

Az édes, bújós, kissé bohókás személyiségű Coton de Tuléar Madagaszkárról származik (Madagaszkár nemzeti kutyája), és a bichon frisé mellett a máltai selyemkutyával is rokonságot ápol. Nagyon ragaszkodó, ezért az öleb klasszikus megtestesítője.

Lakásba is remek választás, mert nem túl energikus, így szívesen tölti pihenéssel a napot. További előnye, hogy könnyen képezhető.

Coton de Tuléar

3.) Bichon havanese

A Kuba nemzeti kutyájaként ismert bichon havense egy gyengéd, játékos fajta, amely erős köteléket alakíthat ki az emberrel. Emellett ragaszkodása, alkalmazkodóképessége, társaságkedvelő természete, és könnyű taníthatósága miatt is bátran ajánlható kevés tapasztalattal rendelkező kutyatulajdonosok számára.

Bichon havanese

4.) Papillon

A papillon, amely nagy, pillangószerű füléről kapta a nevét, csodás társ lehet első gazdiknak. A mindössze 5-10 kilós kutya szőre alig igényel ápolást, rendkívül intelligens, és igyekszik mindig az ember kedvében járni, ezáltal képzése sem okoz különösebb kihívást. Mivel alacsony a mozgásigénye, néhány rövidebb sétával és egy kis játékkal is beéri.

Papillon

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

5.) Yorkshire terrier

A röviden yorkie-nak nevezett yorkshire terrier odaadó természetével, elegáns megjelenésével, és lelkes, szerető személyiségével már rengeteg rajongót szerzett magának. Számolni kell viszont azzal, hogy hajlama van az ugatásra, ami egy társasházban élve problémák forrása lehet, és a megfelelő ápolására is kiemelten kell ügyelni.

Yorkshire terrier

6.) Bichon frisé

A bichon frisé egy játékos, intelligens társ – akár kezdő kutyatulajdonosoknak és lakásban élők számára is. Azért csak akár, mert sok játékot, foglalkozást igényel, és nem viseli jól, ha hosszú ideig egyedül marad, hajlamos ugyanis a szeparációs szorongásra. Ha azonban megadod neki azt, amire szüksége van, tökéletes családtag válhat belőle.

Bichon frisé

7.) Törpeuszkár

Az édes, ragaszkodó, energikus és rendkívül intelligens törpeuszkár egy imádni való, kisebb testű kutya, amely kitűnő tanulási képességgel rendelkezik. Korábban gyakrabban lehetett látni cirkuszi előadásokban is, ahol összetett trükköket hajtott végre. Bár lehet, hogy otthoni körülmények között nem tudod megtanítani labdán egyensúlyozni vagy karikákon át ugrálni, a hétköznapi utasítások, egyszerűbb trükkök elsajátítása biztosan nem okoz neki gondot.

Törpeuszkár

Tippek első kutyatulajdonosok számára

A szakemberek azt mondják, hogy fajtától függetlenül a szocializáció a legfontosabb. Vagyis minél hamarabb érdemes elkezdened a hozzád érkező, kisebb testű kutya tanítását és új környezetéhez való hozzászoktatását. Ha menhelyről fogadod be, ez több időt és erőfeszítést vehet igénybe.

Ha szeretnéd tudni, mik a legfontosabb teendők, amikor új kutya kerül a családba, olvasd el ezt a cikkünket is.

fajták kezdő gazdi kisebb testű kutya kutya kutyatartás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink