hirdetés

Meglátogathat a kutyusod a kórházban?

Vermes Nikolett

2023. augusztus 10 - Fotó: GettyImages

Mit tehetnek azok a gazdik, akinek kórházba kell feküdni? Mi lesz a kutyával a kórházi tartózkodás alatt? Meglátogathatja lábadozó gazdáját vagy a kórház közelébe sem mehet?

hirdetés

A gyógyulás legfőbb szempontja az életminőség fenntartása vagy javítása. Amennyiben egy beteg emberben van motiváció, életöröm és küzdeni akarás, addig a legagresszívabb betegség is megfékezhető. Minden gazdi tudja, hogy egy kutyus mennyi motivációt, életörömöt és a küzdeni akarást képes adni. Egy szerető gazdi számára a kutya támogatása sokat jelenti akkor is, ha beteg lesz, kórházba kerül. Ezért fontos, hogy a kórházban fekvő betegek mellett ott legyen kedvencük. Viszont erre csak korlátozott módon van lehetőség.

Figyelni kell az előírásokra!

A kórházi látogatás szigorú szabályairól

Kórházba kizárólag akkor léphetnek be a kutyák, amennyiben valamilyen terápiás céllal érkeznek a betegekhez. Amennyiben egy bent fekvő személy terápiás kutyát tart, meghatározott időben együtt lehet a kórházban kedvencével. De erre csak olyan osztályokon van lehetőség, ahol nem kell tartani a fertőzésveszélytől. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház Intézet Igazgatóságának tájékoztatása szerint

segítő kutyát csak a járóbeteg ellátás során, a kutyaigazolvány bemutatásával hozhatnak be magukkal a látogatók. Ilyenkor kötelező a szájkosár használata.

Az egészségügyi intézményben a betegek élnek ezzel a lehetőséggel. Szakképzett terapeuták és pszichológusok bevonásával a legtöbb osztályon lehetőség van arra, hogy a betegek kutyák társaságában gyógyuljanak.

Saját kutya nem léphet be a beteghez

Fenti szabály kizárólag a segítőkutyákra vonatkozik, az egyszerű házikedvencek nem mehetnek be a kórterembe. Ennek oka a megelőzés.

„A bakteriális fertőzések csökkentése érdekében fontos, hogy minden olyan tényezőt kizárjunk, ami kockáztatja a betegek állapotát. Műtét után lábadozó páciensek esetében a segítőkutya is csak külön kérvénnyel léphet be”

– magyarázza Dr. Olasz Mária, a Szent Imre kórház munkatársa, majd hozzáteszi, hogy ez az állatok érdekeit is szolgálja. Nem csak az emberek fertőződhetnek meg a kutyák által, hanem fordítva is. Az állatokat is veszélyeztetik az egyes baktériumok, amelyek a fertőtlenítő tisztítás ellenére a levegőben vannak.

A kutya a kórházban sokat segíthet

Terápiás állat bevonása

Az elővigyázatosság mellett fontos, hogy a terápiás kutyák jelenléte bizonyítottan hozzájárul a lábadozó betegek sikeres gyógyulásához. Például a mozgásszervi panaszokkal kezelt pácienseken megfigyelhető a gyorsabb rehabilitáció. Míg a speciális esetekben, mint a vakok és gyengénlátók esetében a vakvezető kutya jelenléte konkrét segítséget jelent. Esetükben szintén külön kérvénnyel ott lehetnek a kutyák. Azonban a kórházban fekvő beteg gazdiknak nincs lehetőségük arra, hogy műtét után kedvencük várja őket a kórteremben. Csupán hazaérkezve láthatják újra szeretett kutyájukat, ezért minden állattartót arra biztatunk, hogy kórházba történő befekvés előtt gondoskodjon a kutya biztonságos elhelyezéséről egy családtagnál, barátnál vagy kutyapanzióban.

betegség kórház szabályok

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink