hirdetés

Így jelzi a kutyád, hogy nem szereti, ha ölelgeted, simogatod

Hangai Lilla

2023. július 11 - Képek: Getty Images Hungary

Az emberek elsősorban az érintésen keresztül mutatják ki kedvencüknek a szeretetüket. Megdöbbentő és fájdalmas érzés lehet azonban felfedezni, hogy kutyád nem rajong a fizikális kontaktusért. Azért is lehet ez kemény dió, mert sok gazdi nem tudja elképzelni, hogy mi lehet ennél hatásosabb mód a szeretet kifejezésére, mások pedig amiatt aggódnak, hogy négylábú barátjuk esetleg nem szereti őket.

hirdetés

Ha a kutya nem akar összebújni, az nem jelenti a világ végét! Csupán azt jelzi, hogy kicsit más, mint egy átlagos blöki. A következőkben olvashatsz arról, hogy milyen eszközeid vannak még a szereteted kifejezésére, és hogy milyen életmódbeli változtatásokat eszközölhetsz annak érdekében, hogy kutyád elfogadja és értékelje a simogatást.

Így jelzi a kutya, ha zavarja a simogatás, ölelgetés

Erről azért érdemes beszélni, mert félreértelmezhetőek lehetnek a jelek bizonyos esetekben. Persze kimutathatják az ellenérzéseiket nyilvánvaló módon is, például elsétálnak, messzebb ülnek, elhúzódnak, elfordulnak. Ám ha a blöki lehajtja a fejét és nyalogatni kezdi az ajkait, az szintén jelentheti azt, hogy stresszesé vált és nem tetszik neki az, ami éppen zajlik. Ilyenkor gyakran kerülik a szemkontaktust és picit arrébb is húzódnak. Egyes ebek az őket simogató személyt is elkezdik ilyenkor nyalogatni, ami ebben az esetben nem a gyengéd puszikkal egyenlő. Arra próbálnak rávenni így, hogy hagyd abba, amit éppen csinálsz.

Ez a kutya le sem tagadhatná, hogy mennyire értékeli a testi kontaktust.

Mi lehet az oka annak, ha a kutya nem akar összebújni?

A mentett kutyusok esetében gyakori, hogy korábban bántalmazták őket vagy az elavult kiképzési technikáknak köszönhetően durván, fizikálisan fegyelmezték. Így nem is csoda, hogy nem talál biztonságot az emberi test közelségében.

Meglehet, hogy fájdalmai vannak. Erre főleg akkor érdemes gyanakodni, ha az egyébként bújós kutyusod hirtelen változik meg. Lehet belső, szervi probléma a háttérben, vagy rándulás, húzódás, zúzódás, de idősödő kutyák esetében sajnos az artritisz megjelenésével is számolni kell. A növekedési fázisban lévő kölyköknek sem egyszerű az élete, így nekik is lehetnek ennek következtében fájdalmaik, ami miatt lemondanak az ölelkezésről. Ha az a gyanúd, hogy valami hasonló dolog állhat a háttérben, mindenképpen keresd fel az állatorvost!

Előfordulhat, hogy nem a megfelelő technikával közeledsz az ebhez. A puszikat és az ölelgetést még a több ezer éves együttélés ellenére sem feltétlenül úgy értelmezik, ahogy mi. Ettől még nem leszel rossz gazdi, de érdemes számításba venni, hogy nem jó módszerrel, nem jó időpontban és nem jó területen simogatod a kutyádat.

Ahány eb, annyi személyiség. Persze függhet a fajtájától is, hogy mennyire szeret összebújni a gazdival, de alapvetően jobban határoz a jelleme. Lehetséges, hogy ő egyszerűen csak ilyen és ezzel nincs is semmi baj!

Az ő testbeszéde azonban nem azt üzeni, hogy élvezi a puszikat és összebújást.

Ezekkel a technikákkal finomíthatsz a helyzeten

Az első és a legfontosabb lépés, hogy figyeld meg kedvencedet és ne feltételezd egyszerűen, hogy szeret ölelkezni. A testbeszéde mindent elárul majd. Ha azt tapasztalod, hogy frusztrálja és kényelmetlenül érinti, egy pár napra próbáld meg csökkenteni az ölelgetés mennyiségét és nézd meg, hogy ő kéri-e tőled ebben az időszakban a fizikai kontaktust.

Ha igen, finoman, óvatosan közeledj hozzá, de tartsd szemmel folyamatosan, hogy mikor lesz számára elég. Ha nem kéri, ideje más módokat találni a szeretet kifejezésére. Persze ez nem jelenti azt, hogy alkalmanként ne simogathatnád meg kedvencedet, de a hangsúlyt inkább helyezd a dicséretre, játékokra, közös programokra.

A kevésbé bújós kutyák esetében van egy alkalmas teszt, amivel mérheted, hogy éppen milyen hangulatban van. Dörzsölgesd meg kedvenced mellkasát gyengéden, kedvesen pár másodpercre. Majd állj meg és figyeld a reakcióját. Ha közelebb megy hozzád és láthatóan lelkes lesz, az azt jelenti, hogy szeretné, hogy folytasd, amit elkezdtél. A lényeg, hogy ne erőltess semmit, legyenek rövidek kezdetben ezek a simik, és ha azt látod a kutyán, hogy elég, hagyjátok abba.

Azon is változtathatsz, hogy hol és milyen intenzitással simogatod. Ahogy az előző pontban is említettük, lehet, hogy csak ezen múlik az egész.

A puszi sem mindig a legjobb ötlet.

Tiszteld, hogy térre van szüksége

Ne feledd, hogy még a legbújósabb kutyák esetében is igaz, hogy nem akarják, hogy mindig megérintsük őket. Vagy lehet, hogy csak éppen abban a pillanatban nem szeretnék. Sokuknál a stresszes helyzetek is ilyenek; vagyis épp az ellenkezőjét váltják ki belőlük, mint amit gondolnánk.

Ez nem jelenti azt, hogy bármi probléma lenne a kapcsolatotokkal. Fontos, hogy igyekezz megfigyelni őt, megismerni és tiszteletben tartani az igényeit, a vágyait, a szükségleteit. Így biztos lehetsz benne, hogy a kötődésetek a legerősebb lesz, ami csak ember és kutya között lehet, ugyanis megadod neki a biztonság és a nyugalom érzését.

bántalmazott kutya fájdalma van a kutyának gazdi és kutya jó gazdi kutya ölelés kutya ölelgetése kutya személyisége ölelés összebújás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!