hirdetés

Legalább 400 kutya tűnt el szilveszterkor: nagy hiányosságra derült fény

Szénási Szimonetta

2024. január 4 - Képek: Getty Images Hungary

A Szilveszteri Állatmentő Ügyelethez négyszáz bejelentés érkezett eltűnt kutyák miatt. A szakemberek egy tipikus mulasztásra hívták fel az állattartók figyelmét, amely az év minden napján nagy problémát jelenthet.

hirdetés

Az ország legnagyobb, kifejezetten a szilveszterkor és annak környékén jellemző megszökött állatok mentésére szerveződött Szilveszteri Állatmentő Ügyelethez 400 bejelentés érkezett december 31-ről január 1-re virradóra – számol be az rtl.hu. Ez azt jelenti, hogy legalább ennyi kutya tűnt el, ám a közösségi médiában közzétett felhívások és a korábbi tapasztalatok alapján valószínűsíthető, hogy ez a szám sokkal nagyobb ennél.

Mint az állatmentők elmondták, továbbra is nagy gond, hogy sok kutyában a törvényi előírás ellenére sincs mikrochip, vagy ha mégis, akkor a megadott adatok nem élnek. Ahogy számos alkalommal hangsúlyozták már, a transzponderrel való megjelölés okkal kötelező: a chipnek hála az eb bekerül a PetVetData nevű rendszerbe. Itt rögzítik mind az ő, mind a gazda adatait. Köztük a címet és a telefonszámot is, ami hasonló esetben lehetővé teszi, hogy az állat mihamarabb hazataláljon.

Ám ennek feltétele, hogy a kutyatartó minden adatváltozást azonnal bejelent az állatorvosnak, aki frissíti a nyilvántartást. Amennyiben ez nem történik meg, és a megadott szám nem él, vagy már más használja, úgy szerencsétlen jószág hazakerülésének esélyei jelentősen csökkennek. Ha pedig sem a telefonszám, sem a cím nem stimmel, úgy szinte lehetetlen felkutatni a gazdát.

A mikrochipnek törvényileg és hasznát tekintve is alapvetőnek kell(ene) lennie!

Ne ítélkezzünk!

A közösségi médiában magunk is számos keresőposztot láttunk, amelyben kétségbeesett gazdák kértek segítséget megszökött kedvencük felkutatásához. A reakciók egy része igen elmarasztaló volt, az illetőt hibáztatva, felkészületlennek, felelőtlennek és nemtörődömnek bélyegezve.

Holott számos olyan helyzet állhat elő, hogy bár a gazda megtett mindent kutyája védelmében – korán vitte le sétálni, bevitte a lakásba, a fészerbe, illetve egyéb biztonságos helyre zárta, bekapcsolta a tévét, hogy elnyomja a zajokat, stb. –, mégis megesett a baj. A póráz elszakadhat, egy látogató véletlenül kiengedheti az ebet, a rémült jószág az adrenalin hatására megmászhatja a kétméteres kerítést – saját szemünkkel láttunk ilyet! –, és még sorolhatnánk a váratlan eseményeket.

Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy az esetek egy részében valóban mulasztás történt, ám ezt egy bejegyzés alapján nem tudhatjuk. Pártoljuk a jóhiszeműséget és a segítségnyújtást ezekben a helyzetekben, hiszen az a gazdi, aki ennyire keresi a kedvencét, több mint valószínű, hogy nem felelőtlen és nemtörődöm, és maga is nagyon kétségbe van esve.

Ebben a cikkben már részleteztük, mely élethelyzetekben van nagy szükség egymás segítésére és támogatására kutyás berkeken belül. Szívből ajánljuk az elolvasását, hátha egyszer ennek köszönhetően ismered fel hol nyújthatsz segítő kezet egy gazdatársadnak.

állatvédelem eltűnt kutya felelős állattartás mikrochip szilveszter

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!