hirdetés

Kutyája hívott segítséget az autóbalesetet szenvedő férfinek

Gerhát Petra

2024. június 15 - Képek forrása: Getty Images Hungary

Kilométereken keresztül szalad a bajba jutott férfi kutyája. Az állatnak sikerült segítséget szereznie balesetet szenvedett gazdájának.

hirdetés

Egy amerikai férfi családjával és négy kutyájával indult kempingezni június első napjaiban. A nyaralás közben autóval indult el a táborhelyről négy kutyájával együtt, ám nem messze onnan autóbalesetet szenvedett. De nem csak baleset érte őket, olyan szerencsétlenül sodródott ki az autó, hogy a férfi beszorult.

Kutyája hívott segítséget a baleset helyszínére

A képek tanúsága szerint a kocsi lefordult az útról, és egy patak partjára zuhant. Brandon Garrettnek esélye sem volt elhagyni az autót. Egyik kutyája azonban kiszabadult, és mintegy hat kilométeren keresztül szaladt vissza a táborhelyre. A család többi tagja nagyon megrémült, amikor azt tapasztalta, hogy a négyből csak egy kutya tér vissza. Azonnal sejtették, hogy baj van.

Azonnal útnak indultak, hogy megtalálják a kocsit, és kiderülhessen, mi történt a családfővel. A balesetet szenvedett férfit és három másik kutyáját végül a tűzoltóknak sikerült kiszabadítaniuk a kocsiból. Láncfűrésszel tudtak csak a férfihoz hozzáférni, majd kötelekkel emelték ki a szakadékból. Mentőhelikopter szállította kórházba, miután még a helyszínen ellátták sebesülései egy részét. Kutyái épen megúszták a balesetet.

Nem mindenkiből lehet mentőkutya

Bár a történet hős négylábúja sikerrel mentette meg balesetet szenvedett gazdája életét, vérbeli mentőkutya nem lehet akármelyik ebből. A segítőkutyákat egy-egy dedikált tevékenységre képzik ki, hogy gazdájukat szolgálhassák egy életen át. Vakvezető, személyi segítő, rohamjelző, kereső és még számtalan egyéb területre szakosodhatnak. Utóbbiak egyszerre több területen is remekelnek. Vannak köztük rendőrkutyák, személykeresők, drogkeresők, romkutatók, de vízi bevetésre alkalmas állatok is.

Ők azok, akik felderítésben is jeleskednek: személyi eltűnések esetén ugyanúgy bevethetők, mint különböző tárgyak, szerek utáni nyomozáskor. A hazai mentőcsoportok személykeresési akciói 80%-ban sikeresek, részben a dolgozó kutyáknak köszönhetően.

„Adott mentőkutya kiválasztása nincs fajtához kötve, a lényeg mindössze annyi, hogy milyen a kis csöppség hozzáállása és tűrőképessége. Ez már kölyökkorban, 3-5 hetesen felmérhető különféle szakmódszerekkel. A leendő mentőkutyák 8-10 hetesen költöznek ahhoz a családhoz, ahol nem csupán kedvenccé, hanem tanonccá is válnak. Kiképzésük alaphangon 3 évet igényel, ugyanakkor ez egy életen át tartó tanulási folyamat” – nyilatkozta korábban az Az Én Kutyám magazinnak a szolnoki Életjel Mentőcsoport elnöke, Turi László. Ha az ő munkájukról szeretnél többet megtudni, ide kattintva olvashatsz a kiképzési folyamatokról.

baleset erdei kirándulás kirándulás kutyával nyomkövetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!