hirdetés

Mennyire tudsz kutyául? Így értheted meg négylábú barátodat

Mádi-Krezinger Cintia

2024. április 11 - Képek: Getty Images Hungary

Kedvenceink kommunikációs eszközei bár eltérnek a miénktől, odafigyeléssel és némi tanulással te is megtanulhatod értelmezni őket.

hirdetés

A kutyák kommunikációja kimeríthetetlen téma. Számos kutatás született már ezen a téren, az eredmények és a szakértői tapasztalatok pedig remek alapul szolgálnak arra, hogy minden gazdi sikeresen megtanulhasson kutyául. Bár elsőre nehéznek és soknak tűnhet mindaz, amit ismerned kell ahhoz, hogy megértsd a kedvencedet, valójában ha az alapok megvannak, már csak egy kis gyakorlás kérdése az egész. Az alábbiakban összegyűjtöttük a kiinduláshoz szükséges információkat, amelyek segíthetnek abban, hogy szeretett négylábúddal jobban megérthessétek egymást.

A jobb és bensőségesebb kapcsolat kialakítása miatt fontos tudnod, mit jelez

Az ugatás pszichológiája és a kutya-gazdi konfliktus

Több cikkünk született már arról, milyen feszültségeket generálhat az, ha eb és ember nem érti meg egymást. A kutyák kommunikációja elképzelhetetlen az ugatás nélkül, egyesek azonban ezt figyelmen kívül hagyva csak arra koncentrálnak, hogy emberi szemszögből a hangadás mennyire idegesítő. Ide kattintva például olvashatsz egy hazánkban készült felmérésről, amelyből kiderült, hogy sok eb azért kerül az utcára vagy menhelyre, mert a tulajdonosukat zavarja az ugatás. Az ELTE kutatói pedig azt találták, hogy különösen a fiatal felnőtteket irritálja az ugatás – leginkább akkor, amikor a hang gyereksírásra emlékeztet. Erről ide kattintva olvashatsz bővebben.

Pedig ahogy szakértőink is több ízben elmondták: a kutya ugat. Ő így beszél hozzánk, ennek segítségével mondja el, mit szeretne. Jelezheti vele, hogy szeretne egy kis figyelmet, de kísérheti ugatás a félelmet, szorongást és egyéb, a fizikai és mentális stimuláció hiányából fakadó lelki problémát. Egy eb tehát sosem ugat csak úgy. Sőt, ha ide kattintasz, arra is választ kaphatsz, hogy kedvenced miért ugatja néha a semmit, vagyis az emberi érzékszervek számára nem észlelhető dolgokat.

Fontos tehát, hogy felelős gazdiként időt és energiát szánj arra, hogy megértsd a kutyák kommunikációja mögötti okokat. Így elkerülhető, hogy megromoljon a köztetek lévő kapcsolat a félreértés, meg nem értés miatt.

Az ugatás alapvetően az emberek számára lehet idegesítő, a kutya vonatkozásában viszont kommunikáció; egy jelzés, egy közlés a külvilág felé. A gazdának szeretne valamit kifejezni. Mégis nagyon sokszor az az első reakció, hogy maradj csöndben, hagyd abba, nem szabad. Hát akkor mit csináljon, írja le?! A kutyának ez az egyik kifejezőeszköze, és lehet, hogy ez a kommunikációs eszköz elsőre idegesítő, de csak ha a felszínt nézzük. A felszín alatt azonban mindig ott van a mélyebb tartalom

– magyarázza Sz. Látó Judit. Kattints ide a rehabilitációs kutyakiképző és kutya-gazdi mentáltréner folyton ugató kutyákkal kapcsolatos tanácsaiért.

Az ugatás megfigyelése önmagában nem elég

Ahhoz, hogy magabiztosan értelmezhesd a kutya jelzéseit, a hangok mellett a testbeszédét is figyelned kell. Főleg, mivel sok esetben a kedvenc némán, csupán metakommunikációs eszközökkel igyekszik a tudtodra adni az érzéseit. Ide kattintva szakértői útmutatást találsz a kutyák testbeszédéhez. Ha megvannak ezek az alapok, a hozzá társuló ugatás értelmezése is egyszerűbb lesz.

A kutyák kommunikációja

Az ebek számos hangjelzést alkalmaznak. Az ugatás mellett a vonyítás, a morgás és a nyüszítés is fontos eleme a vokális repertoárnak. Ezekről ide kattintva olvashatsz bővebben. Utóbbiak értelmezése általában nem szokott problémát jelenteni, az ugatással kapcsolatban azonban vannak, akiknek meggyűlik a baja. Pedig nem is annyira bonyolult a dolog.

Ahhoz, hogy megérthesd a kutyád vokális jelzését, az alábbiakat kell megfigyelned:

 

  • az ugatás hangmagassága;
  • a hangadások gyakorisága és hossza;
  • az egyes vakkantások közti szünet hossza.

A kutyák e három jellemzőt igazítják ahhoz, amit ki szeretnének fejezni. Bár minden kedvencre jellemzőek lehetnek teljesen egyedi hangadások (például Sunny, a francia buldog, aki szó szerint áriázik), általánosságban véve az alábbiak mondhatók el.

A boldog ugatás magas, rövid, nem tart sokáig, a vakkantások közötti szünetek pedig közepesen hosszúak. Ezt figyelheted meg például akkor, amikor kedvenced a hazaérkezésedkor üdvözöl. Farokcsóválás, esetleg felugrálás kíséri.

A figyelemfelkeltő ugatás szintén magasabb, általában egy-két vakkantásos, határozott. Társulhat hozzá mancsolás, ha a kedvenced nagyon szeretne tőled valamit. Ha pedig valamit észrevett, amiről úgy gondolja, hogy neked is tudnod kell, koncentráltan – de nem stresszesen – figyel abba az irányba, ahonnan érzékelte azt a valamit.

A magas hangon ugatás  a veszély, félelem vagy fájdalom jele is lehet. Ilyenkor az ugatás lehet szapora, szinte szünet nélküli, de hosszan tartó és keserves is. Ezt viszonylag könnyű felismerni, hiszen nagyon hasonlít az emberek jajveszékelésére. Egy 2014-ben publikált magyar kutatás ugyanis azt találta, hogy a kutyák hasonló akusztikai szabályszerűségek mentén kommunikálnak, mint mi, emberek. Vagyis ami nálunk egy magas hangú, hosszú és fájdalmas sikoly, az a kutyák ugatásában is hasonlóképp jelenik meg.

A mélyebb hangon történő, elnyújtott, morgásszerű ugatás mögött általában szintén negatív érzelmeket találhatunk. Ez lehet figyelmeztetés, ha például valaki túl közel merészkedik a kutya territóriumához. A gyors, mély ugatás szintén a területvédő ebekre jellemző; bizonyos esetekben vicsorgás is kísérheti.

Az ugatás módját és a testbeszédet is vizsgálni kell, hogy megérthessük, mit akar közölni a kutya

A gazdi tudja a legjobban

A fentiekben felsoroltak iránymutatást adhatnak, ám természetesen gazdiként te ismerheted a leginkább a kedvenced hangjelzéseit. Feltéve, ha kellő időt és energiát fordítasz arra, hogy megértsd. A harmonikus kutya-gazdi kapcsolathoz elengedhetetlen, hogy négylábú társaddal megértsétek egymást. Ne akard őt elhallgattatni, állandóan csendre inteni. Inkább igyekezz megérteni, mi áll az ugatása hátterében.

Lehet, hogy unatkozik? Több időt kellene a szabadban töltenetek? Egy új élethelyzet stresszeli? Netán mentett kutyusként rehabilitációra lenne szüksége a lelki problémái megoldása érdekében? Bármi is legyen az ugatás oka, felelős gazdiként meg kell hallanod a kedvenced hangját.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

kutya kommunikációja kutya testbeszéde kutya-gazdi kapcsolat ugatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!