hirdetés

A kutya buktatta le az elrablóit

Ványik Dóra

2023. október 7 - Képek: Getty Images Hungary, Facebook

Egy állateledel bolt alkalmazottjának lett gyanús az ausztrál juhászkutya viselkedése. Kiderült, hogy a kutyát néhány órával korábban lopták el a gazdája kertjéből.

hirdetés

Josée Francoeur csupán néhány percre hagyta magára a kertjében öthónapos kutyáját, ám mire kikukkantott, már nem volt sehol. A szerencse – no és az, hogy a kutya nagyon okos -, azonban a kétségbeesett gazdi mellé állt: éppen egy olyan boltba mentek be a rablók, ahol felfigyeltek a kutyára. A pár tagadta, hogy lopták a kutyát.

Kibújtak a kérdések alól

Yves Jodoin, az áruház alkalmazottja szolgálta ki a betérő párt, akikkel Vango, a kutya is ott volt. A kutyus azonban nagyon furcsán viselkedett: egyfolytában ugatott és bökdöste az eladót.
„Leginkább az vált gyanússá, hogy a pár egyik tagja sem tudott válaszolni a kutyával kapcsolatos kérdésekre – nyilatkozta a CBC Kanadának Yves Jodoin.

Nem tudták az állat pontos korát, hogy ivartalanították-e, hogy mennyibe került kölyökként, vagy hogy milyen típusú ételt szokott enni. Egyszerűen kibújtak a kérdéseim elől, miközben a kutya akkor sem hagyta abba a csaholást, amikor adtam neki kutyakekszet.

Az egyik alkalmazott eközben leült a számítógép elé és utánanézett; tűnt-e el a környéken ausztrál juhászkutya. Rövidesen rátalált az egyik kutyás oldalon egy bejegyzésre és azonnal felismerte Vangot, aki két és fél órával korábban vált köddé a gazdija kertjéből.

Kutyát loptak, de nem akarták elismerni

Időközben azonban Yves is rájött, hogy ismeri a kutyát; kölyökként ő foglalkozott vele kiképzőként. „Vango, gyere hozzám!” – mondta, mire a kutya azonnal boldogan felugrott rá.

„Olyan volt, mintha folyamatosan arra próbálta volna felhívni a figyelmemet, hogy ő nem az a kutya, amit állítanak róla.”

A pár azt mondta, hogy az erdőben találták Vangot és azért hozták el, mert ők maguk nem engedhetik meg maguknak, hogy egy ilyen drága állatot vásároljanak. A nő megromlott egészségi állapotára hivatkozott és hogy segítőként lenne szüksége a kutyára.
„Végül – mivel a többi vásárló is szem- és fültanúja lett a beszélgetésnek -, meggyőztem őket, hogy adják vissza a kutyát, hogy visszajuthasson a jogos tulajdonosához.

A gazda feljelentést tett

Vango gazdája, Josée Francoeur még ma sem tud sírás nélkül beszélni azokról az órákról, amikor azt hitte, örökre elvesztette Vangot.
„Reggel kilenckor engedtem ki a kerítéssel határolt kertbe, hogy elvégezze a dolgát – idézi el azt a napot. „Néhány perc múlva kikémleltem, de már nem láttam sehol. Ugyan első pillanatban felvetődött bennem, hogy talán ellopták, de elhessegettem a gondolatot, mondván, ki az, aki ilyet megtenne.”


Josée kétségbeesetten kutatott a környéken, kérdezgette a szomszédokat, hátha valaki látta a kutyát, de nem volt nyom, amin elindulhatott volna. Ráadásul, Vangoban nem volt chip, amivel könnyen be lehetett volna azonosítani. Gyorsan feltette az egyik közösségi oldal kutyás csoportjába Vango képét, de már kezdte elveszíteni a reményt, amikor megcsörrent a telefonja.
„El sem akartam hinni, amikor felhívtak, hogy megvan a kutyám – mondja lelkesen. „Bele sem akarok gondolni, mi történhetett volna, ha az áruházban dolgozók nem fognak gyanút Vango viselkedése miatt. Ez egy jó lecke volt számomra: azonnal bejelentkeztünk az állatorvoshoz, hogy a kutyám mikrochipet kapjon. Illetve megtettem a feljelentést a két kutyatolvaj ellen is. Nem akarok nekik rosszat, de fontos, hogy egy életre megtanulják: nem tehetnek ilyet büntetlenül.”

ausztrál juhászkutya kutyatolvaj lopott kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!