hirdetés

A magyar agár a legkelendőbb a piacon, sokan mégis rosszul tartják

Vermes Nikolett

2023. július 10 - Fotó: GettyImges

magyar agár

Egyben az egyik nemesebb faj, amelyet nem egyszerű házikedvencnek teremtett a Jó Isten. Az agarak fizikai és szellemi munkára születtek. Ezért minden rajongónak be kell tartani a játékszabályokat, ha boldog kutyát akar.

hirdetés

Két tábor létezik, az egyik rajong a kecses, hosszú lábú, hosszú nyakú, szögletes arcú kutyafajtáért. A másik gebének tekinti és kis túlzással már attól is ódzkodik, hogy ránézzen egy agárra. Egy közös van mindkét csoport tagjai között: keveset tudnak arról, hogy pontosan miért születnek ilyen különleges adottságokkal ezek a kutyák.

Az egyik legnyugodtabb kutyafajta a magyar agár

A magyar agár munkára termett

A magyar agár a magyar vadászkutyák körébe tartozik, és az egyik legősibb fajtát tisztelhetjük benne. Története régre nyúlik vissza, egyes elképzelések szerint már a honfoglalás idején is agárhoz hasonló ebek mentek őseink oldalán.

Így alakultak ki mai külső jegyei, a hosszú lábak és nyak, az ék alakú fej, a sötét szemek, a feszesen záródó száj, a mély mellkas és a felhúzott has.

Ezeknek köszönheti gyorsaságát, ami a vadászat során nagyon hasznos volt elődeink számára. Később, a 19. században is külső sajátosságai miatt emelték piedesztálra az agarakat, hiszen rohamtempóban futották a kutyaversenyeket, így alakultak ki a ma ismert agárversenyek is. Vagyis a magyar agár egyszerre lehet hű társa a vadászoknak és erdőjáróknak, a sportolóknak, és a családosoknak is. Utóbbi csoport azért vonzódhat a fajtához, mivel remekül tartható gyerekek mellett. Igazi kincs!

Fizikai és mentális állapota csúcsán a legjobb állat

A magyarok büszkesége

Fáradhatatlan, kitartó, gyors, edzett, és ellenálló. Kissé tartózkodó természetű, értelmes, intelligens, hűséges. Éber, személy- és házőrző ösztöne fejlett, de ez nem vezethet oda, hogy agresszív, vagy harapós legyen. Ilyen egy jól tartott agár. De mi kell ahhoz, hogy előhívjuk a fajta legjobb tulajdonságait? A a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége szerint egyszerre kell fizikai és mentális feladatokat adni az agaraknak.

Sokan nem gondolnak bele, hogy egy kutyának nemcsak fizikai, hanem mentális egészségre is szüksége van ahhoz, hogy igazán boldog, teljes életet élhessen.

Az agárra ez különösen igaz. Ezért is olyan sokkoló, amikor valaki egy kisebb panellakásban vállalkozik agártartásra. Persze amennyiben biztosítja számára a napi több óra mozgást és folyamatos figyelmet szentel az állatnak, még lehet boldog a kutyája. Mert agarat tartani felelősség, csak akkor lehetünk boldog magyar agár gazdik, ha valóban kellő figyelmet és törődést adunk számára!

Kelendő, ezért szaporítják

A hivatalos agártenyésztők mellett sok szaporító próbál meggazdagodni abból, hogy a fajtát értékesíti. De nem csak ennél a fajtánál fontos, hogy megbizonyosodjunk róla, korrekt tenyésztőtől hozzuk el legújabb családtagunkat. A szaporítók nem végzik el azokat a vizsgálatokat az állatokon, melyek kiszűrik az örökletes betegségeket és legtöbbször az oltások is elmaradnak. Lehet, hogy egy ilyen kiskutya olcsóbb, de sokszor a később kialakuló betegségek miatt orvosi kezelésekre van szükség, vagy rövidebb életű lesz a kutyus, mint egészséges társai.

 

agár magyar agár magyar kutyafajták

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!