hirdetés

Magyar kutyafajtával erősít az NB I-es focicsapat: te is szavazhatsz a nevére

Gerhát Petra

2024. július 9 - Képek: Getty Images Hungary

A Paksi FC focicsapata legendás a futballkörökben. A kezdetektől kizárólag magyar játékosokat szerepeltető csapat különleges kabalaállatot választott; egy vérbeli magyar kutyafajtát.

hirdetés

Hungarikum magyar kutyafajtát választott a Paksi FC kabalaállatának. Az apró kuvasz nevére a focicsapat honlapján szavazhatnak a szurkolók július 10-ig.

Magyar kutyafajta lett a magyar focicsapat kabalaállata

A focicsapat választása tájékoztatásuk szerint a csapat filozófiájába illeszkedik: a hűséget, az elköteleződést és a bátorságot egyaránt szimbolizálja. A kuvasz, a kilenc magyar kutyafajta egyike nemzeti kincsünk, a legősibb a magyar kötődésű fajták közé tartozik. Veleszületett őrző-védő képességének hála évezredek óta szolgálja a hazai pásztorokat. A kuvasz igazán szabad jellem, megjelenése erőt és magabiztosságot sugároz. Már a népvándorlás idejéről ismerjük elődeit, a pásztorkutyák korai képviselőit. Nemcsak a területvédelemben, hanem hosszú utak során is bizonyították a tettrekészségüket a szarvasmarhákkal kereskedők karavánjait kísérve.

A fajta folyamatosan veszített népszerűségéből a kereskedelem átalakulásával. Nemcsak a munkalehetőségek visszaszorulása, de a háború okozta pusztítás is negatívan hatott a kutyák hazai állományára. Raitsits Emilnek köszönhetően a pulihoz hasonlóan végül azonban megmenekült, és az Erdélyből hozott ebek segítségével újra fellendült a hazai kuvasztenyésztés.

A magyarok mindenáron meg akarták óvni ezt a csodálatos védelmezőt, ami szerencsére sikerült.

Te is szavazhatsz a nevére

A paksi focicsapat 19 éve rendszeres résztvevője a magyar futball élvonalának, az NB I-nek. Az előz évekhez hűen idén is választottak egy kabalaállatot maguknak. Egy igazi hungarikumra, a Magyar Kuvasz Egyesülettel együttműködésben a kuvaszra esett a választásuk. A három hónapos kiskutyának viszont még nincs hívóneve, a focicsapat a szurkolóit kéri, hogy válasszanak számára egy igazán testhezállót. A kutyus jelenleg még a tenyészetben kapott nevét viseli: Halasi-Szentiváni Dió azonban hamarosan sajátot kap új otthonában.

Olyan különleges nevekre szavazhatnak majd a drukkerek, mint a Betyár, Pamacs, Vitéz, Hunor vagy Ficak. Ezek közül kerül ki július 10-ét követően a még apró jószág neve.

Példaértékű módon esett a választás az egyelőre még bizonytalan nevű ebre, aki egy magyar tenyészetben látta meg a napvilágot, így a magyar fajták és a focicsapat értékeinek népszerűsítése mellett a felelős állattartást is támogatja a Paksi FC.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

foci kabalakutya kutya neve magyar kutyafajta

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!