hirdetés

Miért szeretnek jobban a kutyák, amikor mosolyogsz? A bizalmukat is erősíti a tudomány szerint

Ferenczi Deborah

2022. június 12 - Képek: Getty Images Hungary

Woman relaxing at home with her dog

Nemrégiben kimutatták, hogy ha kutyádra mosolyogsz, az megemeli az állat oxitocinszintjét, mely a kötődés és bizalom kialakításában betöltött szerepe miatt jelentős. Sőt az eredmények azt sugallják, hogy a mosolynak olyan ereje van, hogy az ebek képesek még a saját természetes ösztöneiket is figyelmen kívül hagyni miatta.

hirdetés

A Frontiers in Psychology folyóiratban megjelent tanulmányban a Helsinki Egyetem Canine Mind projektjének tudósai vettek részt. 43 kutyának mutattak be mosolygós, illetve összeráncolt homlokú emberi arcokat. A csapat a kísérlet során egy szemkövető eszközt használt a tesztkutyák tekintetének és pupillaméretének mérésére, lehetővé téve a kutatók számára, hogy felmérjék alanyaik érzelmi reakcióit. Megfigyelhető volt a kísérlet során, hogy azok a kutyák, akik agyában a mosolyt látva felszabadult az oxitocin, sokkal kevésbé vették észre a körülöttük mesterségesen előállított ,,vészhelyzeteket”, hiszen a túlélési ösztönüket is felülírta az, hogy a mosolyra koncentráljanak.

Miért szeretik a kutyák az emberi mosolyt?

Kedvenced annyira erősen képes téged szeretni, szinte rajongva nézni az arcodat, hogy még a természetes ösztöneit is képes elnyomni. Fontos tudni, hogy minél többet mosolyogsz rá, annyival inkább mélyül a kötődés, erősödik a szeretet és a bizalom kettőtök között.

Minden alkalommal, amikor szeretettel nézel a kutyád szemébe, az oxitocin – a kötődésért felelős hormon– szintje megemelkedik, de ez nemcsak az állatok esetében volt észrevehető, hanem az embereknél is. Az oxitocint régóta „szeretethormonként” és „öleléshormonként” emlegetik, mert érintés, vagy hosszas egymás szemébe nézés esetén szabadul fel mindkét félben. Ugyan ezzel a kutatók már tisztában voltak, mégis megdöbbenve tapasztalták, hogy a mosolygós arcok még nagyobb mértékben váltják ki ezt az oxitocintermelést, mint mondjuk csak a szimpla szemkontaktus tartása.

A pupillák tágulása árulkodó jel lehet

Az új tanulmányt Prof. Outi Vainio, a finn Helsinki Egyetem munkatársa vezette, és a Frontiers in Psychology folyóiratban tették közzé. Az is kiderül belőle, hogy minél jobban kimutatod a kutyád iránti szeretetet, annál inkább kapsz viszonzást. Ilyenkor jelentősen megnő az ebek pupillájának mérete, s ahogy elöntötte az agyukat az oxitocin, már szinte csak a mosolygó arcokra figyelnek, semmi másra.

ember és kutya kötődés kötődik a kutya kutya érti a mosolyt kutya mosoly

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!