hirdetés

Kevés a séta a kutyádnak? Így fáraszd le a négy fal között

Mádi-Krezinger Cintia

2024. január 22 - Képek: Getty Images Hungary

Jack Russell Terrier dog with red leash

A kedvenced lefárasztása olykor kihívást jelenthet, ám a dolgozz okosabban, nem keményebben ezen a téren is nagy igazság. Vannak ugyanis játékok, amikkel a lakásban is biztosíthatod a kutya számára a megfelelő mennyiségű stimulációt.

hirdetés

Bármennyire is tudatosat gondozzuk a kedvencünket, akadhatnak olyan időszakok az életünkben, amikor a napi vécésétákon kívül nem tudunk többet mozogni a kutyánkkal. Egy váratlan betegség vagy egyéb hirtelen esemény következtében előfordulhat, hogy képtelenek vagyunk órákig kirándulni vagy egy kutyafuttatóban ácsorogni – ilyenkor jöhetnek jól az otthoni játékok.

Az állat számára ugyanis ilyenkor is létszükség a lefárasztás, ezért fontos, hogy ezekben a helyzetekben is szem előtt tartsuk az eb igényeit. Természetesen senki nem várja el, hogy lázasan is dobáljuk a frizbit a kutyának, ám szerencsére vannak olyan tevékenységek, amikhez nem kell elhagyni a lakást.

Honnan tudhatod, hogy a kutyádnak több stimulációra van szüksége?

Amikor valamiért ideiglenesen nem tudsz eleget foglalkozni a kutyáddal, az első napokban valószínűleg nem lesz észrevehető, hogy az állatnak problémái vannak. Ha azonban huzamosabb ideig fennáll ez a helyzet, észrevehetsz olyan jeleket, amelyek egyértelműen mutatják, hogy az eb unatkozik.

A kedvenced nyugtalanná, idegessé válhat, súlyosabb esetben pedig romboló viselkedés jelenhet meg. Bizonyos fajták különösen igénylik a folyamatos mentális és fizikai stimulációt. Náluk akár két-három nap elteltével felütheti a fejét a nem kívánatos magatartás. A bútorok, cipők rágása minden esetben a figyelemfelhívás eszköze. Ezekkel tulajdonképpen azt szeretné mondani a kutya, hogy foglalkozzon már vele valaki, mert rettentően unatkozik. Emellett a jelenlétedben történő, pihenő állapotban hallható nyüszítés is az energiafeleslegre utal.

Fontos megjegyezni, hogy a kutyák energiáját mind testmozgással, mind pedig agytornával égetni kell – mutatjuk, hogy a négy fal között milyen lehetőségeid vannak ezekre.

Szaglásos otthoni játékok

A kutyák szaglásának bevonása a játékba remek módja annak, hogy lefáraszd őket. A kereséssel ösztöneiket és agyukat is használják, közben pedig észrevétlenül akár 10-15-ször is végigjárják a lakást, ami felér egy rövidebb sétával.

Rejts el jutalomfalatokat vagy a szeretett játékait a lakás különböző pontjain, vagy fektess be olyan logikai kutyajátékokba, amelyek sokáig lekötik az ebet. Neked elég a kanapén pihenve szurkolni neki, hogy sikeresen teljesítse a feladatokat.

Taníts trükköket

Az új képességek elsajátítása olykor annyira fárasztó lehet a kutyának, mintha futkározott volna egy órát. Ha új trükkök tanítására nincs energiád, a meglévő tudás ismétlése is sokat segíthet az állat stimulációs igényének kielégítésében. Ám ha vagy annyira jól, hogy új leckébe kezdjetek, ne halogasd tovább a dolgot. Ehhez sem kell más, csak néhány jutalomfalat és a kedvenced figyelme – amit garantáltan megkapsz majd tőle.

Kötélhúzás

A kötélhúzásban az a nagyszerű, hogy nem kell hozzá kimenni ahhoz, hogy igazán élvezetes közös móka legyen. Sőt, a kanapén is játszhatjátok, így nem kell nagyon megerőltetned magad. Néha engedd, hogy a kedvenced megszerezze a „zsákmányt”, néha pedig te legyél a győztes. A játékot követően pedig együtt pihenhetitek ki a fáradalmakat.

Nincs két egyforma kutya, és az energiaszintjük is változó. Felelős gazdiként fontos, hogy ismerd a kedvenced igényeit, és a lehetőségeidhez mérten mindent tegyél meg annak érdekében, hogy kielégítsd. Ha pedig valamiért semmi esetre sem tudod megoldani a kedvenced lefárasztását, vegyél igénybe professzionális kutyasétáltatót, aki ideiglenesen átveszi tőled a stafétát.

egészséges testmozgás kutya lemozgatása mentális stimuláció

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!