hirdetés

Miért fontos, hogy kutyádnak legyen választási lehetősége? Az elkerülés szabadsága

László Enikő

2021. november 27

Egy félős, ideges kutyának nagyon fontos, hogy kapjon lehetőséget arra, hogy saját maga dönthessen arról, el akarja-e kerülni a számára kellemetlen helyzetet. Ha ezt megadod neki, jelentős javulást érhetsz el viselkedésében.

hirdetés

A kutyakiképzők gyakran foglalkoznak félős, idegességre hajlamos házi kedvencekkel. Habár ezen érzelmi állapotoknak számos negatív hatása van, a félelem fontos élettani funkció, mivel segíti a veszélyes helyzetek elkerülését. Ha azonban az ijedelem túl gyakori és túlságosan befolyásolja az eb mindennapjait, könnyen átcsaphat fóbiába.

Mi a félelem és miért fontos?

A félelem egy alapvető élettani funkció, ami a szimpatikus idegrendszerből ered. Ennek a rendszernek az elsődleges feladata, hogy fiziológiai reakciót stimuláljon az észlelt fenyegetésre válaszul. A szimpatikus idegrendszer stressz hatására hormonokat szabadít fel, ami „adrenalinrohamot” eredményez. Ez aktiválja a „menekülj, maradj vagy harcolj” választ azáltal, hogy növeli a véráramlást a test izmaiba, emeli a vérnyomást, növeli a pulzusszámot és leállítja az emésztést, hogy felkészítse a testet a cselekvésre. Ezáltal az emberek és az állatok vagy elmenekülnek a kellemetlen helyzetből, vagy mélyebbre hatolva benne küzdeni kezdenek.

A választási lehetőség fontossága

Egy érzelmileg túlterhelt kutyán úgy segíthetsz, ha megérted, hogy bizonyos szituációk kellemetlenek számára és lehetőséget adsz neki arra, hogy válasszon, mit szeretne cselekedni. A büntetéssel képzett ebek nagyon kevés irányítást gyakorolnak az életük felett, de még a humánus módon tanított kutyákat is folyamatosan mikromenedzselhetik gazdáik. A választás értékes. Amikor az ebek irányítják, hova mennek, kivel akarnak kapcsolatba lépni és mit akarnak elkerülni, akkor magabiztosabbak lesznek.

Csak akkor engedd meg idegeneknek, hogy közelítsenek kutyádhoz, ha ez kedvenced számára is elfogadható.

Victoria Stilwell kutyakiképző szerint, ha a póráz végén lévő kutya rosszul viselkedik, gondolj arra, mit éreznél, ha valakivel össze lennél kötve, aki minden döntést meghoz helyetted, és olyan helyzetekbe hoz, amelyek félelmet keltenek benned. Nem csoda, hogy a pórázreaktivitás gyakori viselkedésprobléma, mert az emberek nem veszik észre, hogy a pórázon tartózkodás gátolja a kutya természetes cselekvési képességét.

Az elkerülés művészete

Az elkerülés az egyik legerősebb készség, amelyet megtaníthatsz kutyádnak. Támogasd őt azzal, hogy például szólsz vendégeidnek, hogy kerüljék az interakciót vele, kivéve, ha a kutya úgy dönt, hogy kapcsolatba lép velük. Ha kedvenced nem élvezi a társaságukat, győződj meg arról, hogy elvonulhat egy biztonságos helyre, amely az emberek számára tiltott zóna. Ez enyhíti a rajta lévő nyomást, és időt ad a neki arra, hogy maga döntsön arról, hogy kit szeretne üdvözölni vagy elkerülni.

Hasonlóképpen, ha sétálni készültök, és az eb kényelmetlenül érzi magát más kutyákkal, segíts neki enyhíteni az általa érzett nyomást. Gyakorold az elkerülést, és induljatok el a másik irányba.

Könnyebb megérteni, mire van szüksége kutyádnak bizonyos helyzetekben, ha időt szánsz arra, hogy megfigyeld a reakcióit ezen alkalmakkor. Ez úgy a legegyszerűbb, ha valaki más fogja a kutyát, miközben te a testbeszédét figyeled. Ezáltal jobban megérted, mit szeretne kommunikálni.

Hagyd, hogy ő döntsön

Készíts egy listát arról, hogy mit szeret kedvenced, és milyen döntéseket hoz különböző környezetekben. Ha olyan helyzetbe kerül, amelyben nem akar lenni, és megpróbálja gyakorolni az elkerülést, engedd meg neki, hogy elmenjen. Ha úgy dönt, hogy lefekszik az ágyába, amikor vendégeid vannak, adj neki teret, hogy nyugodtan letelepedjen, és hagyj neki egy kis időt.

Gondolj arra, hogyan adhatsz efféle választási lehetőségeket kutyádnak. Ez könnyebb, ha néhány lépéssel előre gondolkodsz, és megkérdezed magadtól, hogyan viselkedhet kedvenced különböző helyzetekben. Amint megérti, hogy szabadon elvonhatja magát valamitől, ha szüksége van rá, pozitív változást fogsz látni a viselkedésében. Az a kutya, akinek van bátorsága elmenni, sokkal könnyebben kezelhető, mint az agresszíven reagáló eb. Az elkerülés gyakorlása növeli a bizalmat, és az ismételt tapasztalatok segítenek abban, hogy kedvenced elégedett legyen a döntéseivel. Ezáltal boldogabbá, kevésbé szorongóvá és felszabadultabbá válik.

(Képek: Getty Images Hungary)

félős kutya kutya választási lehetőség nevelés önálló döntések stresszes kutya szorongó kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!