hirdetés

Irodakutyák: ezekre a helyzetekre készítsd fel az ebet irodalátogatás előtt!

Jóvári Krisztina

2021. november 2

Egyre több a kutyabarát iroda, ahova a kedvencüket is magukkal vihetik a gazdik. Azonban fontos, hogy az eb megfelelően tudjon viselkedni és ne zavarjon másokat. Összegyűjtöttük mihez szoktassuk hozzá a kutyát irodalátogatás előtt.

hirdetés

Az előző részben összegyűjtöttük azokat a nélkülözhetetlen dolgokat, amik szükségesek egy kutyánál, hogy az irodába bevihető legyen, és ott kulturáltan tudjon viselkedni. Most olyan szituációkra hívjuk fel a figyelmet, amelyek újak lehetnek a négylábúnak, és összezavarhatják az első pár alkalommal. Jobb felkészülni rájuk, mielőtt még az irodába látogatsz vele.

Fotó: Jóvári Krisztina

Változatos zajok és hangok

A munka során több különböző zajjal találkozhat a kutya. Ilyen a nyomtatók, fénymásolók hangja, valamint a kaputelefon vagy az irodai vezetékes telefon csörgése. Elsőre okozhat meglepetést nekik, ugathatják vagy éppen tanácstalanul próbálják megkeresni a zajforrást. A legmeglepőbb dolog – ami a szerkesztőségben történt – a kaputelefon hangjára történő kitörő örömugrálás volt az egyik irodai négylábútól.

A különböző zajokhoz érdemes hozzászoktatni az ebet, hogy ne okozzon kellemetlenséget a viselkedése. Némelyiket otthon gyakorolhatod vele, ami azonban nem áll rendelkezésre, azt hangfelvétel segítségével ismertetheted meg kedvenceddel.

Liftezés az emeletek között

Több irodaházban is előfordul, hogy lifttel lehet csak közlekedni, mert nem áll rendelkezésre lépcső vagy túl sokat kellene lépcsőzni. Ez teljesen új szituáció: beszáll a kutya a gazdával egy kis helyre, becsukódik az ajtó, ráadásul „meg is mozdul” a talaj. Ezt követően pedig egy másik helyen kell kiszállni a liftből. A szituációt gyakorolhatod az irodalátogatás előtt egy kutyabarát bevásárlóközpontban vagy az akadálymentesített metrómegállóknál is (itt azonban figyelj rá, hogy a peronra kiszállva már szájkosarat kell viselnie a kutyának és jegyet kell váltani neki).

Egy jutalomfalattal vond el a figyelmét a liftben, és a jó viselkedést jutalmazd. Ne vidd túlzásba a gyakorlást első alkalommal, inkább fokozatosan próbáld hozzászoktatni a kutyát. Kiemelten figyelj rá az ajtó csukódáskor, nehogy rázáródjon az ebre vagy becsípje a lábát, farkát.

Fotocellás ajtón közlekedés

A fotocellás ajtóknál inkább neked kell elővigyázatosnak lenni, nehogy a lifthez hasonlóan odazárja a kutya valamely testrészét. Elsőre okozhat némi meglepetést az ebnek, hogy automatikusan nyílik. Inkább állítsd meg az ajtó előtt kedvencedet, várd meg, míg kinyílik az ajtó, és nyugodt viselkedés esetén haladj tovább rajta.

Konyhai viselkedés: hűtőnyitás, étellopás

Nem mindenhol mehetnek be a kutyák az étkező részre (vagy nincs is étkező az irodában). Ahol mégis megtehetik, kiemelten figyelni kell rá, hogy ne nyitogassák a hűtőt, és lopjanak belőle ételt, illetve az asztaloknál ülőktől se kolduljanak. Egyrészt a legtöbb emberi fogyasztásra szánt készétel nem feltétlenül tesz jót az emésztésének, másrészt zavaró lehet, ha az eb nyálcsorgatva próbálja a rántott húst kinézni a kollégák kezéből.

Fontos napi teendők

Kutyád számára külön öröm, hogy egész nap veled lehet. Azonban a munka mellett nem szabad megfeledkezni az ő igényeiről sem. A munkanap során lehetőleg kétszer-háromszor vidd le sétálni, ezzel nemcsak az ő kikapcsolódását érheted el, de te is mozogsz kicsit. Még jobb, ha az egyik séta hosszabb időtartamú, mert így lefáradhat az eb, és nyugodtabban fog pihenni az irodában. 5-10 perc játék vagy egy kis foglalkozás is belefér a napirendbe, amivel boldog pillanatokat szerezhetsz a kutyánknak, és az érdeklődő kollégáknak is.

Egy iroda alkalmas új trükkök elsajátítására is, csak kreatívnak kell lenni. Kiemelten fontos, hogy a kutya számára mindig legyen friss víz kitéve, ha megszomjazik. A pihenéshez – amennyiben szükséges – szállítóboxot vagy kutyakosarat, plédet is használhatsz, ez teljesen a kutya igényeitől függ. Vannak, akik leginkább „láb alatt” szeretnek pihenni egy jót, tehát a közlekedő rész, folyosó kellős közepén. Ilyenkor az arra járó ember kénytelen kikerülni vagy átlépni őket. A kistestű kutyák ezzel szemben szállítóboxban pihennek inkább.

(Képek: Getty Images Hungary, Jóvári Krisztina)

irodakutya kutya az irodában lifthez szoktatás szocializáció zajhoz szoktatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink