hirdetés

Hogyan tanítsuk meg kedvencünket a futópad használatára?

Molnár Enikő

2023. november 23 - Képek: Getty Images Hungary

Ahogy közeledik a tél, és jönnek az egyre hűvösebb nappalok, nehezebbé válhat biztosítani a megfelelő mennyiségű mozgást kedvencünk számára. Ebben az esetben segítségünkre lehet egy futópad.

hirdetés

A futópados kutyaedzés egyre népszerűbbé válik és sokféle helyzetben kézenfekvő megoldást jelent. Jól jöhet az olyan napokra, amikor az időjárás nem felel meg egy kiadósabb mozgáshoz. Ha esik, ha fúj, a magas energiaszintű kutyák igénylik a testmozgást, ezért valamit ki kell találnia a gazdinak, hogy lefárassza őket. Ilyenkor előnyben vannak azok, akiknek van egy kertje, ahova bármikor kimehetnek és játszhatnak, így a napi kilométere meglehet az ebnek. De erre nincs mindenkinek lehetősége, a kutyafuttató pedig nem mindig jelent megoldást. Abban az esetben is hasznos lehet egy futópad, ha többet szeretnénk mozgatni kedvencünket, mondjuk azért, mert túlsúlyos, vagy esetleg szeretnénk elkezdeni aktívabb életmódot élni, de ehhez még nincs hozzászokva négylábú barátunk.

A futópad jó lehetőséget nyújt kontrollált testmozgásra.

Fontos hozzátenni, hogy ugyan fizikailag fárasztó egy futópados edzés (akár még fárasztóbb is, mint egy sima séta, hiszen nincsenek megállások, szimat-szünetek), mentálisan közel nem egyenértékű egy általános, kültéri mozgással. (Igaz, amikor még a tanítási fázisban vagyunk, sokat kell figyelnie, és elfárad a folyamatban, de ha már megszokta, nem jelent neki kihívást.) Az extra energiát le lehet vezetni ezzel a módszerrel, de ugyan olyan fontos, hogy kutyusunk a külvilágot is megtapasztalja és mondjuk kedvére szimatoljon. Ezért még akkor se limitáljuk kutyánk mozgási lehetőségeit a futógépre, ha nagyon megszereti a használatát.

A nulladik lépés

Még mielőtt ráállítanánk kedvencünket a legközelebbi futógépre, van néhány dolog, amit át kell gondolni. Először is fontos, hogy a fiatal kutyákat, akiknek még nincs megfelelően kifejlődve a csontozata és az izomzata, ne állítsuk futópadra. Ne erőltessük az eszközt az idősebb, ízületi fájdalmakkal küzdő kutyáknál se (ez alól kivételt képez, ha terápiás célra használják, szakember utasítására). Egy egészséges, felnőtt kutyának semmi baja nem lesz, ha megfelelően használjuk a futógépet, de az edzés közben fontos, hogy ne hagyjuk magára, mindig figyeljük a mozgását és a légzését.

Az embereknek való futópad jó lehet kis méretű kutyáknak egy kicsit gyorsabb sétára, de figyeljünk arra, hogy megfelelő legyen a tempó.

A legtöbb kutya probléma nélkül tudja használni az embereknek gyártott futópadokat is, de vannak kivételek, amik miatt elővigyázatosságra intünk mindenkit:

  • Nagytestű ebek: A nagytestű kutyáknak egyáltalán nem ajánlott az emberek futógépe, mert legtöbbször nem elég hosszú a felülete ahhoz, hogy a saját tempójukban sétáljanak vagy kocogjanak. Ez kényelmetlenséget és sérülést okozhat.
  • Hosszú szőr: A hosszú szőr könnyedén beakadhat a szíjba, (illetve, ha olyan a konstrukció, akkor a szellőzőnyílásokba) és csúnya sérüléseket okozhat.
  • Nagyon rövidet lépők: A kistestű kutyák rövideket lépnek és lehet, hogy az ő tempójukra nincs külön sebesség.
  • Hosszú karmok: Általában óva intünk mindenkit attól, hogy elhanyagolja kedvence körmeit, hiszen kifejezetten kényelmetlen és számos problémát okozhat (mondjuk ízületi gyulladást a megváltozott lábtartás miatt).
  • Ízületi gyulladás, fájdalom, porckopás, egyéb sérülések: Fontos megjegyezni, hogy ha kutyánk nem tartozik a „makk egészséges” kategóriába, akkor mindenképpen kérjük ki egy szakember véleményét a futópados mozgatásról. Van, hogy egy jóindulatú ötlet többet árt, mint használ.

A kezdet kezdetén

Annak ellenére, hogy futópadnak hívják, sétával kezdjük a hozzászoktatást. Illetve, ha beválik az eszköz, akkor a séta tökéletes bemelegítés és levezetés lehet a futás előtt és után. Ha futtatni szeretnénk kedvencünket, akkor tényleg érdemes beszerezni egy kutyáknak való futópadot, mert a gyorsabb tempónál már fontos, hogy rögzítve legyenek az ebek. Erre van egy külön váz, ami az emberek futógépénél értelemszerűen nincs meg. Lehet választani, hogy a mechanikus vagy az elektromos futópad szimpatikusabb, mindkettőnek megvan a maga előnye és helye. Gyalogláshoz sokan az elektromossal kezdik, hogy mozgásban tartsák kedvencüket, illetve kontrollálhassák az eszköz sebességet és a meredekségét. Futtatáshoz inkább mechanikus futópadot szoktak használni, hogy a kutya a saját tempójában tudjon mozogni.

Szoktasd hozzá a futópadhoz

Az elején még sok-sok bátorításra és jutalomfalatra lesz szükség, hogy kedvenced rákapjon az új hobbira. Sokat segít, ha ismerjük a klikkerezés alapjait, de nem elengedhetetlen része a készség elsajátításának. Fontos, hogy természetes maradjon a folyamat, ezalatt azt értjük, hogy ne erőltessük rá kedvencünket a futópadra, de rávezethetjük jutalomfalat segítségével. Az elején még ne mozogjon a futópad, ne is legyen bekapcsolva, csak szolgáljon egyfajta platformként, amire, ha kutyánk rááll, megjutalmazzuk. És ennyiben ki is merül az első néhány alkalom. Vannak ebek, akik 5 perc után már készen állnak a következő lépésre. Ellenben vannak félősebb kutyák, akiknek lehet, hogy több alkalomba telik, hogy egyáltalán ráálljanak az eszközre. Itt is fontos a türelem és a pozitív hozzáállás.

Vannak kutyák, akiknek idő kell, hogy magabiztosan ráálljanak a futópadra.

A következő lépés, hogy megszokja a futópad működését. Még anélkül, hogy elindítanánk a szalagot, kapcsoljuk be, hogy megszokja a hangját. Vannak gépek, amik csak akkor adnak ki hangot, amikor mozog a szalag, így ez a lépés lehet, hogy azt kívánja, hogy kedvencünk távolabbról szemlélje a dolgot. A lényeg, hogy nyugodt legyen az eszköz mellett, ne féljen a hangjától, és jutalmazzuk ezt a viselkedést. A félelem, stressz jeleit minden gazdinak fontos ismernie, így, ha nem tudod, hogy mire kell figyelni a testbeszédében, először ezt a cikkünket ajánljuk.

Első lépések

Ha már ismeri a futópadot, és nem ijed meg a hangjától, akkor itt az ideje az első lépéseknek. A legalacsonyabb sebességen indítsuk el a futógépet, és jutalmazzuk kedvencünket, ha mozog a szalaggal együtt. Az elején még tartsuk röviden ezeket az alkalmakat, maximum 5 perces blokkokra lebontva, majd szépen, fokozatosan ki lehet húzni az intervallumot akár 20-30 percre is. Ha úgy tűnik, hogy magabiztosan mozog a futópadon, lassan feljebb vehetjük a sebességet, rövid időre. Nem ajánlott embereknek készült futópadon futtatni a kutyánkat, ezért inkább maradjunk a sétánál, ha nem kutyáknak való eszközt használunk. Kísérletezhetünk a meredekséggel is nehezítésként, de van, amire érdemes figyelni. Például a hosszabb testű ebeknél, illetve a gerincproblémákra hajlamos ebeknél ezt általában nem ajánlják, mert sérülésveszélyes lehet.

Természetesen a futópados történethez hozzá tartozik, hogy nem mindenki engedheti meg magának, hogy vegyen egy kutya-futópadot (vagy akár egy embereknek valót). Borsos lehet az ára mind a mechanikus, mind pedig az elektromos futópadoknak.  Teljesen érthető, ha valaki nem szeretné rááldozni a pénzét egy olyan eszközre, ami nem biztos, hogy elnyeri kutyája tetszését. Kézenfekvő, ha van egy otthon, amit néha mi is használunk, de mint láthattuk, ez nem mindenkinek jelent megoldást. Ezért szeretnénk kiemelni, hogy nem csak ezzel lehet extra mozgásra bírni kedvencünket, vagy éppen a felgyülemlett energiáit levezetni. Szuper megoldás a „futóbolondoknak” és az „örökmozgóknak”, ez tény és való, de más lehetőségeink is vannak. Ebben a cikkünkben 10 módszert gyűjtöttünk össze, amik segítségével négy fal között is lefáraszthatjuk a blökit.

egészséges életmód elektromos futás futógép futópad kutya mozgása mechanikus mozgás hideg napokra szoktatás tanítás túlsúlyos kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!