hirdetés

Nem kívánt vemhesség kutyáknál: megoldás lehet az esemény utáni tabletta?

Buzgó Csilla

2021. szeptember 2

A felügyelet nélkül kóborló szukák néha nem bírnak parancsolni a természet hívó szavának, s mint tudjuk, a virágnak megtiltani nem lehet… Emiatt azonban később foghatja a gazdi a fejét, hiszen a családtervezést mindig gondos párkeresésnek kellene megelőznie.

hirdetés

Ha egy tenyésznőstény nem a megfelelő kannal párosodik, az nem csak anyagi kárt jelent a tenyésztőnek. A vemhesség megszakítása ugyanis – akárcsak az embereknél – gyakran magában hordozza a későbbi terméketlenség kialakulásának esélyét, illetve az egészségügyi komplikációkat.

Akkor is indokolt lehet a magzatelhajtás, ha a nőstény még nem érte el kifejlett testméretét és súlyát. Ugyan az első tüzelés már féléves korban bekövetkezhet, még kettőt-hármat érdemes várni a vemhesítés előtt, hogy a kihordás és az ellés biztosan problémamentesen alakuljon.

Mik a vemhesség korai jelei szuka kutyáknál?

Az ebeknél létezik az úgynevezett álvemhesség, mely során a tüzelést követő néhány héten belül a hormonális változások következtében az állat szervezete a vemhesség jellemző tüneteit produkálja. Mindenképp szükséges tehát orvosi vizsgálat, ha a gazdi biztos eredményt szeretne. Az emberek terhességi gyorstesztje a hCG hormont jelzi a vizeletben, míg a kutyáké a relaxint a vérükben. No de nézzük a vemhesség jeleit:

Megnövekedett hasi tájék: ebből nem csak kiskutyák jelenlétére következtethetsz, az enyhe duzzanat hormonoknak köszönhetően is kialakulhat.

Duzzadt emlők: szintén előfordulnak álvemhesség esetén, sőt, még folyadék is szivároghat belőlük.

Válogatós étkezés és csökkent fizikai aktivitás: a kutya visszautasíthatja megszokott ételét, illetve nem csattan ki az energiától, amikor sétálni mentek.

Hányás: nem csak a kétlábú kismamákat kínozza reggeli rosszullét, ebben az állapotban a kutyák is gyakran adják vissza a természetnek, amit elfogyasztottak.

Mi a teendő, ha a nőstény kutya véletlenül vemhesült?

Szerencsére a tudomány modern vívmányainak köszönhetően nem szükséges arra ítélni a szukát, hogy mindenképp világra hozza kölykeit. Amennyiben az állatot nem kívánják többé pároztatni, az ivartalanítással egybekötött műtét a megoldás.

A kutyáknál is létezik esemény utáni gyógyszer, melyet injekció formájában adnak be, bár ez régóta ellenjavallt módszer az állatorvosok körében. Az állat ilyenkor nagy adag ösztrogént kap pár nappal a “balesetet” követően. Emiatt azonban később szabálytalan időközönként tüzelhet a szuka, előfordulhat, hogy átmenetileg vagy véglegesen meddővé válik, illetve más komplikációk is jelentkezhetnek.

Biztonságosabb és 99%-ban eredményes módszer a szintén gyógyszeres vetéltetés. Ennek előnye, hogy a későbbi termékenységet nem befolyásolja, illetve alig van káros mellékhatása. Ez antiprogeszteron vagy prosztaglandin tartalmú orvosság. Miután a vemhességet ultrahangos vizsgálat keretében megerősítették, az állatorvos adja be a szukának a 24-28. napon. Sajnos a kezelést követően több hétig is eltarthat a lábadozás, mert a gyógyszer nehezen ürül ki a kutya szervezetéből. Ilyenkor nyugodt körülményekre és sok friss vízre van szüksége a kutyusnak, hogy minél hamarabb felépüljön.

A nem kívánt vemhesség megelőzhető korszerű fogamzásgátló eszközökkel, mint például a bőr alá ültethető, hormonadagoló chip, tabletta vagy injekció. Ezeknek sajnos hosszú távon szintén akadnak mellékhatásaik, így ha a gazdinak nem életcélja a további tenyésztés, mindig jobb döntés az ivartalanítás.

(Képek: Getty Images Hungary)

fogamzásgátlás kutya abortusza kutya esemény utáni injekció kutya fogamzásgátló kutya vemhesség megszakítás tüzelés vemhesség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!