hirdetés

Megjött a Mikulás: ebből kaphat, ez pedig tilos a kutyának a csomagból

Szénási Szimonetta

2023. december 6 - Képek: Getty Images Hungary

Olvasóink közül is többen megajándékozzák kedvencüket Mikulás napja alkalmából. Elmondjuk, mi az, amiből semmiképpen ne adj neki!

hirdetés

A legtöbb gyermek izgatottan várja, hogy december 6-án megérkezzen a Mikulás. A gazdik többsége pedig ebből a kedves szokásból négylábúját sem hagyja ki. Vagy legalábbis megkínálja a csomagban rejlő finomságokból. Ám nem mindenből kaphat a kutya, hiszen van, ami mérgező a számára. Kezdjük a legveszélyesebbel!

A legjobb taktika, ha teszel a csomagba néhány jutifalit is, így nem kell azon gondolkodnod, mit adhatsz oda érdeklődő kedvencednek.

Csokoládé

A csoki és valamennyi kakaótartalmú édesség hatalmas NEM a kutyák számára. A bennük levő teobromin nevű vegyület ugyanis súlyos, akár halálos mérgezést idézhet elő!

Mazsolás drazsé

A szőlő és a mazsola szintén mérgek. Egyéni érzékenységtől függ, mekkora mennyiség okoz bajt, így az állatorvosok is azt javasolják, hogy ne kísérletezz velük!

Semmi édesítőszer!

Már kevés nyírfacukor, vagy más néven xilit is mérgezést idézhet elő, így különösen ügyelj a diabetikus termékekre! (Egyébiránt más édesítővel készült finomságból se adj kedvencednek, hiszen nincs szüksége nyalánkságokra.)

Koffein és alkohol

Sok édesség tartalmaz alkoholt és/vagy koffeint (gondolj a kávélikőrös bonbonokra.) Ezek is tiltólistásak a kutya számára.

Keménycukor, gumicukor, pillecukor

Cukor, cukor, cukor – szerintünk ezzel meg is válaszoltuk a kérdést, miért nem valók a kutyának. Ráadásul ezek az apró, ragadós-nyúlós édességek fulladást is okozhatnak.

Miből csemegézhet?

Most pedig nézzük, miből kínálhatod biztonsággal a kutyust!

Citrusfélék

A mandarin és a narancs tipikus egészséges ajándékok ilyenkor. Ezekből bátran kaphat kedvenced is, ha nem érzékeny a gyomra. Hogy mennyit kaphat belőle, arról ebben a cikkben írtunk részletesen, testtömegre kiszámolva.

Alma

Ha a zsákba jutott piros alma is, azt is megoszthatjátok a szeretett társsal. Hogy miért egészséges a számára, arról itt írtunk.

Diófélék

A diófélék és az olajos magvak nagy körültekintést igényelnek, hiszen van, amiből kaphat a kutya is, míg mások kellemetlenségeket, sőt, mérgezést is okozhatnak. Ráadásul a mennyiségre is nagyon oda kell figyelni, ahogy a fulladásveszély is nagy kockázat. Ebben a cikkünkben felsoroljuk a biztonságos magvakat és a még elfogadható mennyiséget belőlük.

Ha szeretnél teljesen biztosra menni, rejts a csomagba egy-két kutyáknak készült jutalomfalatot. Garantált az öröm – és a nyugalom is!

alma citrusfélék csokoládé kutyás ünnep méreg mérgező ételek ünnep

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!