hirdetés

Magyar csapat is esélyes a győzelemre a világbajnokságon

Gerhát Petra

2024. május 16 - Képek forrása: Berczes Christine Meredith

Kutyatánc világbajnokságot szervez hazánk. A pünkösdi hétvégén közel 20 ország 100 képviselője érkezik a magyar fővárosba dog dancingelni.

hirdetés

Húsz ország közel 100 versenyzője utazik Magyarországra, hogy a világszinten is egyre népszerűbb dog dancing, azaz a kutyatánc sportágban megmérettessenek. Japánból, Izraelből, Finnországból és Ukrajnából is érkeznek az ebek és gazdáik Budapestre.

Budapest szervezi a dog dancing világbajnokságot

Az Angyalföldi Sportközpontban kerül megrendezésre a 2024-es dog dacing világbajnokság. A magyar, holland és német nemzetiségű bírók egyénileg és csapatban is értékelik a versenyzőket, akik pénteken HTM (Heelwork to music – azaz az eb a gazdi mozdulatait a lába mellett követi),  szombaton pedig freestyle kategóriában adják elő a kűröket. Mint minden országot, hazánkat is 4-4 fős csapatok képviselik majd a világversenyen. A döntőkre vasárnap kerül sor, a hírek szerint az angolok, csehek és a svédek mellett a magyar csapat is esélyes a győzelemre.

Az ötszörös dog dancing magyar bajnokok . /Fotó: László Enikő

A dog dancing egy igazán  különleges és szórakoztató sportág, mely még az 1980-as években jött létre. Az obedience – engedelmességi – feladatokból nőtte ki magát önálló sportnak. Hazánkban 2003 óta rendeznek versenyeket minden évben. A sport lényege, hogy a gazda és kutyája zenére bemutat egy koreográfiát. Ennek nem szükséges feltétlenül valamiféle táncnak lennie, akár egy kisebb történetet is előadhatnak, a lényeg az összhangon van. A témának csak a képzelet szabhat határt, bármit be lehet mutatni, bármilyen fajtájú kutyával.

A dog dancing alapjai Bárki számára könnyen és gyorsan elsajátíthatóak. Ide kattintva a sportág alapvető sajátosságaival, formai követelményeivel és mozdulataival is megismerkedhettek.

A verseny egyes képviselőit már ismerhetik a dog dacing kedvelői, ugyanis egyes válogatott kutyusok és gazdáik olyan tehetségkutatókban is feltűntek már világszerte, mint például az America’s Got Talent vagy a British Got Talent.

„A világbajnokságon olyan magasan képzett és jól, fegyelmezetten viselkedő kutyusok vesznek részt, hogy a sportcsarnok kivételt tett a verseny kedvéért. Oda egyéb esetben nem mehetnek be állatok. A sport nem csak trükkök bemutatója, hanem egy nagyon szabályozott versenysport, amely leginkább a műkorcsolyához hasonlít, annyi különbséggel, hogy ebben az esetben egy kutya-ember páros hoz létre egy maradandó és nagy izgalmakra, örömökre okot adó kűrt. ” – mondta Kelecsényi Péter főszervező, aki megjegyezte, hogy ezen a hétvégén, párhuzamosan a világbajnoksággal egy másik kutyás rendezvényt is szerveznek Szilvásváradon.

A kutyáké lesz a főszerep országszerte

„Nagyon jóleső érzés látni, hogy minden évben egyre több szálloda és étterem nyitja meg kapuit a négylábúak előtt. Így nincs akadálya, hogy világversenyeket rendezzünk az ország bármely pontján” – fejezte ki elégedettségét a főszervező.

A szilvásváradi kutyás találkozón a Hungarian Kennel Club, azaz a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége emlékezik meg egykori elnökére, Korózs Andrásra. Ő volt az, aki a hazai kutyatenyésztést professzionállisá tette. A megemlékezés során a hungarikum magyar kutyafajták is bemutatkoznak, illetve a résztvevők végigjárhatják a magyar kutyafajták tanösvényt is.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

dogdancing kutyás sport világbajnokság

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!