hirdetés

Hallottál már doromboló kutyát? Videón mutatunk 3-at is!

Szénási Szimonetta

2024. március 16 - Képek: Az Én Kutyám

Nem elírás történt, valóban kutyákat, és nem macskákat hallhatsz dorombolni az alábbi felvételeken. A cikkben el is magyarázzuk, mire reagálhat így kedvenced.

hirdetés

Bár ritkább, és nem is annyira él a köztudatban, de ugató jószágaink is képesek a macskák jellegzetes hangadásának imitálására. Doromboló kutyát látni és hallani pedig nagy öröm, hiszen az eb azt fejezi ki, hogy igen jól érzi magát. De olyankor is megszólalhat a motorja, ha tudja, hogy valami izgalmas fog történni, mondjuk sétálni indultok. Ilyenkor a boldog izgatottság jele. A különbség a két házi kedvenc dorombolása között, hogy míg a cicák közül minden példány képes rá, addig a kutyáknál igen ritka, és egyes fajtákra jellemzőbb. Ilyenek a labradorok, a golden retrieverek, a boxerek és a beagle-ök.

A boxereknél is gyakrabban figyelték meg a dorombolást / Fotó: Az Én Kutyám

Ám a felsorolt kutyákon kívül is előfordul a morajlásnak is nevezett jelenség. Az alábbiakban három videót mutatunk, amin hallhatod, miként szól egy doromboló kutya.

1.) A berregő rottweiler

Annyira bájos, ahogy ez a rottie a gazdájához bújva élvezi a simogatást! Közben jól hallható, milyen ütemesen berreg hozzá.

2.) Teljes elégedettség

Azt hiszem, erre mondják, hogy keleti kényelem: puha ágy, simogató kezek, béke és nyugalom. Nem csodálkozunk, hogy ekkora elégedettséggel reagál minderre a kutyus.

3.) A leghangosabb

Az utolsó felvételen egy igen hangosan doromboló kutyát mutatunk: mintha csak egy motort hallanál!

Nem morgás

A dorombolást azonban nem szabad összetéveszteni a morgással! Ahogy a felvételeken hallható, a két hang hasonló lehet, ám a kutya testbeszédes rögtön segít eligazodni: egy boldog, elégedett eb izmai lazák, arckifejezése nyugodt, farka lassan, puhán csóvál. Ellenben egy feszült, ideges kutyával, akinek a teste is feszes, fülei égnek merednek, tekintete éber, farka erőteljesebben mozog.

Ha szeretnél többet megtudni négylábúink testbeszédéről, ebben a cikkünkben tréner magyarázza meg a leggyakoribb kommunikációs jeleket, amiket nem csak a kutyatartóknak fontos ismerni!

 

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.
dorombol dorombolás hang hangok videó

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!