hirdetés

5 kevéssé ismert érdekesség a kutyanépről

Hangai Lilla

2024. július 10 - Képek: Getty Images Hungary

Még a körülbelül 30 000 éves együttélés és a számtalan kutatás ellenére is meg tudnak lepni minket bundás barátaink.

hirdetés

Lentebb olyan kevéssé ismert érdekességeket sorakoztatunk fel a kutyákkal kapcsolatban, amelyekről még lehet, hogy te sem hallottál!

Holland kacsavadász ül egy rövidszőrű magyar vizsla mellett

1.) A kutyáknak nincs „működőképes” kulcscsontjuk

Az emberek esetében a vállöv részét képezik a lapockák és a kulcscsont. Az emberi testben a lapockák és a kulcscsont össze vannak kötve, ezáltal képesek merev támaszt nyújtani a karok izmainak. Ezzel szemben a macskák lapockáit és kulcscsontját csak az izmok, nem a csontok kötik a test többi részéhez. Ráadásul a macska kulcscsontja sokkal kisebb az állat testének többi részéhez viszonyítva, mint a miénk a testünk többi részéhez képest. Ezek az anatómiai jellemzők teszik lehetővé a cicák számára, hogy apró nyílásokon is átpréseljék magukat, ami evolúciós szempontból óriási előnyt jelent számukra. A kutyáknál a lapockák szintén csak izmok és szövetek révén kapcsolódnak testük többi részéhez. Négylábú társaink kezdetleges „kulcscsontjai” azonban többnyire porcokból állnak, amelyek hossza nem éri el az 1 centimétert sem.

2.) A kutyák a Föld mágneses mezejéhez igazodva szeretnek kakilni

Egy 2013-as tanulmány kimutatta, hogy a kutyák érzékenyek a Föld mágneses terének változásaira, és szívesebben kakilnak az észak–déli tengely mentén, a keleti–nyugati irányt teljesen elutasítva. A kutatók 2 éven keresztül 70 kutyát figyeltek meg, akik 37 különböző fajtát képviseltek. 1893 alkalommal rögzítették őket nagyobb dolguk elvégzése közben. A viselkedés oka azóta is tisztázatlan, a kutatók azt sem tudják, hogy az ebek részéről ez egy tudatos döntés-e, vagy sem.

3.) A kutyák férfiasságában van egy csont

Egyes modern emlősök – ideértve a görényeket, az egereket, az emberszabásúakat és a kutyákat is – péniszében van egy csont, az úgynevezett baculum, amelynek többféle formája is lehet. Az a mai napig is rejtély, hogy miért alakult ki ez a kiegészítő, az azonban bizonyosnak tűnik, hogy amennyiben az adott faj ezen csontja szélesebb, ott a hímek magasabb számú utódot képesek nemzeni. Azt egyelőre nem tudják, hogy a péniszcsont pontosan hogyan hat a hímek termékenységére. Az emberek ebből a szempontból szokatlanok, mivel fajunk elvesztette az evolúció során ezt a csontot a pénisz csúcsában lévő kis ínszalagért cserébe. (Az ínszalag feladata valamennyire hasonlatos a csontéhoz; arra szolgál, hogy bizonyos struktúrákat egyben és stabilan tartson.)

4.) Egy agár lehet a világ legősibb fajtája

Persze valószínűleg sosem tudjuk meg, hogy pontosan mely fajta a legősibb, ám az eddig begyűjtött eredmények alapján jó okunk van azt hinni, hogy a saluki, vagyis a perzsa agár lehet a világ legősibb kutyafajtája. A szakértők szerint a salukik történelme egészen időszámításunk előtt 7000-ig is visszanyúlhat. A többi vadászkutyához hasonlóan ők is a királyok különleges kedvencei voltak; mind az egyiptomi fáraók, mind Nagy Sándor nagyra értékelték szépségüket és tehetségüket. Érdekesség továbbá, hogy a ma ismert perzsa agár mind alakjában, mind személyiségében rendkívül hasonlít őseire. Izgalmas belegondolni, hogy ezek az ebek már a piramisok felépítése előtt is szélsebesen száguldottak a Közel-Kelet, Egyiptom és Ázsia tájain. 2023-ban hazánkban a MEOESZ összesítése szerint 13 egyed született, így a népszerűségi listán a 147. helyet érte el, az AKC listáján pedig a 120. helyen végzett.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

5.) A kutyák képesek az önzetlen kedvességre

Egy 2015-ben publikált tanulmány bebizonyította, hogy a kutyák képesek az önzetlen kedvesség gyakorlására, ami kifejezetten ritka az állatvilágban. Ami az eredményeket még figyelemre méltóbbá teszi, hogy a kísérlet során az ebek az ételüket adták oda a másik kutyának.

A tudósoknak sikerült bizonyítani, hogy az ebek képesek odaajándékozni az ételüket egy másik kutyának, de csak abban az esetben, ha ismerték azt a fajtársukat. Ez a részlet kiemeli annak fontosságát, hogy lényeges figyelembe vennünk az egyének közötti szociális kapcsolatokat, amikor állatokat vizsgálunk a másokra irányuló viselkedéseik szempontjából. A kontrollfeltétel bevezetésével azt is sikerült mérniük, hogy a tett a kutya személyes áldozata volt, vagyis valódi érzés irányította, nem csupán a szociális kapcsolatokat elősegítő, vagy véletlenszerű gyakorlat volt. Azért adták oda az ételt, mert őszintén kedvelték az ismerős kutyát; abban a pillanatban jobban, mint az ételt.

Ez rendkívül nagy dolog, ugyanis az emberek ilyen jellegű együttműködése is kivételesnek számít. Úgy gondolják, hogy a mi önzetlen kedvességünk oka a kogníciónkban, a technológiában és a kultúrában keresendő. Az ilyen együttműködés egyik előfeltétele az egyének közötti, másokra irányuló preferenciák megléte.

Ha elmerülnél további érdekességekben, kattints ide!

érdekesség érdekességek kutya viselkedés perzsa agár saluki

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!