hirdetés

Így tudod megvédeni a kutyád mancsát a nyári forróságban

Király Barbara

2024. június 27 - Képek: Getty Images Hungary

A nyári hőségben is fontos, hogy kutyád mozgásigénye ki legyen elégítve, és a dolgát is el tudja végzeni. Fontos óvintézkedéseket kell azonban megtenned azért, hogy a forró beton ne sértse meg a mancsát.

hirdetés

A nyári hónapok az emberek mellett egyes kutyák nagy kedvence is lehet, ugyanis végre úszhatnak vagy sütkérezhetnek a napon. Míg az emberekre és az ebekre is veszélyes lehet a hőguta, addig a nyári forróság által felmelegített beton kockázatos lehet kutyád mancsára nézve. A mancspárnák sérülései nemcsak a nyári szórakozást tehetik tönkre, de komoly ortopédiai problémákhoz is vezethetnek. Következzen 6 módszer kutyád tappancsának védelmére.

A nyári forróság által felhevült beton komoly égési sérüléseket okozhat kutyád mancsán

Vigyázz a forró aszfalttal kutyád mancsa érdekében

A legjobb módja, hogy megvizsgáld kutyád mancsának túl forró-e az aszfalt, ha 7 másodpercen keresztül ráteszed a tenyered vagy a talpad. Ha számodra is égető érzést vált ki, akkor kutyád tappancsában is kárt tehet, ugyanis a forró járda megégetheti a felületét, ami akár felhólyagosodáshoz is vezethet.

Ahelyett, hogy a legnagyobb forróságban vinnéd ki kutyádat a szabadba, válaszd a hűvösebb, kora esti vagy reggeli sétákat. Kedvencednek is, és neked is nagy segítség lesz, ha nem a legnagyobb melegben kell róni a köröket. Ha mégis a melegebb időszakban kell kimennetek, akkor jobb, ha a fűben vagy árnyékos helyeken tudjátok le a napi kilométereket.

Ha melegben kell kimennetek, inkább válaszd a füves részeket

Mancsvédők használata

Ugyan a kutyusoknak a mindennapi életben nincs szükségük cipőre, a nyári melegben egy szezonális tappancsvédő igazán jól jöhet. Fontos azonban, hogy a megfelelő darabot válaszd ki erre a célra. A kutyák a mancsukon keresztül izzadnak, ezért nagyon lényeges, hogy a kiválasztott cipő légáteresztő legyen. Továbbá jó, ha:

  • könnyű;
  • könnyen fel és le tudod húzni;
  • állítható, és sokféle méretben kapható, hogy biztosítani tudd a biztonságos és kényelmes illeszkedést;
  • tartós és vízálló;
  • könnyen tisztítható;
  • csúszásmentes.

Azt azonban fontos tudni, hogy nem minden kutya tolerálja, ha pluszdolog kerül a lábára. Ha a te kutyád ilyen, és nem békél meg a csinos lábbeli használatával, semmiképpen se erőltesd rá. Kaphatók már mancsvédő viaszok és balzsamok, amik segíthetnek. Ezekről azonban jó tudni, hogy nem nyújtanak 100%-os biztonságot az égési sérülésekkel szemben.

Vizsgáld meg a mancsokat séta után

Egész évben, évszaktól függetlenül jó, ha a séták után átnézed kedvenced tappancsát, hogy nincs-e rajta valamilyen sérülés. Az égéséi sérülések pici, vörös, duzzadt foltokként mutatkozhatnak meg, de a bőr ilyenkor sötétebb árnyalatúra is elszíneződhet. Rosszabb esetben egész darabok is hiányozhatnak a mancspárnából. Figyelj a kutyádra; ha nem szeretne sétálni, sántikál, vagy túlzottan nyalogatja a lábát, akkor probléma van.

A szezonális allergiák is okozhatnak gondot nyáron

Az égési sérülések mellet a szezonális allergiák lehetnek még veszélyesek a kutyák mancsára nézve. Az ebek allergiájának leggyakoribb jele, hogy nagyon sokat rágják vagy nyalogatják mancsukat. Ennek további okairól ebben a cikkünkben írtunk.

Az allergiák általában a kutya mancspárnái közötti bőrt érintik, nem pedig magukat a párnákat. A legjobb, amit ennek elkerülése érdekében tehetsz, az az, ha minden séta után vízzel lemosod a kedvenced tappancsát. Ez leviszi a megragadt polleneket, és csökkenti az allergia kockázatát.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

A mancs kozmetikájának fontossága

Nem minden kutyának van szüksége karomvágásra, mert a durva felületeken való séta lecsiszolhatja a végeket. Ha azonban kutyád karma túl hosszú, az megváltoztathatja a járását, és komoly ortopédiai gondokat is okozhat. A benőtt karmok akár a mancspárnába is visszapöndörödhetnek, és belefúródhatnak, ami komoly fertőzéseket idézhet elő. A legjobb, amit tehetsz, ha már kiskorában hozzászoktatod kedvencedet a karomvágáshoz.

Ha kíváncsi vagy, hogy otthoni körülmények között hogyan tudod megoldani a karomvágást, ebben a cikkünkben minden szükséges információt megkapsz hozzá.

allergia égési sérülés forróság kutyamancs Mancs napégés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!