hirdetés

Kutyák segítenek egy ritka gombafaj megmentésében

Király Barbara

2024. július 7 - Képek: Getty Images Hungary

Az egyik legritkább gombafaj megtalálásában segédkeznek a természetvédelmi szolgálatra kiképzett kutyák.

hirdetés

Ausztrália legritkább gombafajának keresésében teljesítenek szolgálatot ezek az ebek. Több kutya is kapott kiképzést erre a feladatra. Nézzük, hogyan dolgoznak pontosan.

Milyen gombát keresnek?

Ausztrália legritkább gombafaja a Hypocreopsis amplectens. Ujjacskákra emlékeztető gomba, amelyet nagyon nehéz megtalálni. Emiatt képeztek ki több kutyát is az országban, hogy roppant kifinomult szaglásuk segítségével találják meg a keresett szerzeteket.

Mióta dolgoznak a természetvédő kutyák?

Sokat hallunk különböző feladatokról, amire kutyákat kiképeztek, ezzel is segítve az ember munkáját, mint például a vadászkutyák vagy a terelőkutyák. A 19. század végén kezdtek el idomítani a természetvédő kutyákat. Feladatuk igen szerteágazó. Számos eb dolgozik azon, hogy a természet visszakerülhessen eredeti állapotába. Legyen szó a vadonba visszatelepített állatok őrzéséről vagy épp egy sziget inváziós fajoktól megtisztításáról, a kutyák remek társai az embereknek.

A kutyáknak az a feladatuk, hogy a ritka gombafajt megkeressék

A különleges gombafaj felkutatása

Ausztráliában több kutya is dolgozik a természetvédelemben. Az ő feladatuk lett ennek a ritka gombafajnak a felkutatása. Természetesen miután a kutyák rábukkantak, a természetvédők nem szedik le fogyasztási célra a gombát. Azonban az élőhely védelme miatt különösen fontos, hogy megtalálják az utolsó darabokat.
Végeztek egy kutatást, hogy az ebek vagy az emberek találnak-e gyorsabban több gombát, amiben fölényesen a kutyák nyertek. Ugyanis nemcsak a most élő gombákat tudták különösen érzékeny orrukkal kiszagolni, de azokat a fákat is megtalálták, ahol az előző években élt ez a ritka gombafaj. Mindezt a sikert annak ellenére érték el, hogy e gombafaj igen kevés olyan illatanyagot bocsát ki, amelyre egyébként érzékeny a kutyák orra.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

Amit a gombafajról tudni érdemes

A Hypocreopsis amplectens egy igazán érdekes gombafaj. A keresést megnehezíti, hogy hiába nő ágakon, általában a már elhalt, földön fekvő fákon található. Barna színének köszönhetően pedig szinte elveszik környezetében. Ritkaságának oka pedig az, hogy egy, esetleg kettő gombafaj parazitája. Eddig mindössze 6 ausztrál helyszínen bukkantak rá, kevesebb mint 100 példányára.

Ebben a cikkünkben pedig olvashatsz 6 ősi típusú vadászkutyáról, akiknek nevéről talán még sosem hallottál. Mégis érdemes megismerkedni velük.

gomba keresőkutya ritka gombafaj természetvédő kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!