hirdetés

Kijózanító videóval figyelmeztetnek a tűzoltók a jég veszélyeire, nem sokon múlt a kutya élete

Szénási Szimonetta

2024. január 13 - Képek: Getty Images Hungary

A befagyott vizek életveszélyesek, ám mégis évről évre történnek balesetek, sőt, tragédiák. Az alábbi felvételen is egy látható.

hirdetés

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közösségi oldalán osztott meg egy korábbi kutyamentést. A videón látható labrador a jég fogságába esett, és csak a speciális felszerelésű mentőcsapat tudta kihozni a kutyát.

Ahogy arra mi is felhívtuk a figyelmeteket, bár a mostani hideg időjárás és a tartós fagy miatt a természetes vizek elkezdtek befagyni, azokra rálépni életveszélyes. A túl vékony jégréteg beszakadhat, a fagyos vízből kimenekülni pedig sokszor lehetetlen. Emellett a kihűlés kockázata is óriási, ahogy meg is sérülhetsz mind te, mind kedvenced.

Mint a bejegyzésben írják, az alábbi videó 2019-ben készült. A Marci nevű kutyus túl messzire merészkedett a jégen, ahonnan már nem tudott visszajutni a partra. Mire a tűzoltók a helyszínre értek, az állat annyira kihűlt és kimerült, hogy ugatni sem volt ereje.

Ahogy láthatod, nagy összefogással sikerült csak megmenteni a kutyát, aki szemmel láthatóan az ereje végét járta.

Egy rövid statisztikát is közöltek a katasztrófavédők, miszerint 2020-ban 2 kutyát és egy jégbe fagyott hattyút, 2021-ben 2 embert, 6 kutyát, 5 őzet, 1 rókáét, 2 kacsát, valamint 6 befagyott őzet mentettek. 2022-ben egy ember, 2 kutya és egy őz esett a jég fogságába, míg tavaly egy szarvashoz és egy kutyához kellett sietniük.

Alapszabályok

Az életmentők a jeges vizek alapszabályait is elsorolták. Eszerint csak akkor biztonságos a jégréteg, ha az minimum 10-12 centiméter vastag. Ehhez több napon át legalább-10°C alatt kell lennie a hőmérsékletnek.

Ilyenkor is csak ott szabad a jégtükörre lépni, ahol azt tábla jelzi.

Magyarországon minden vízfelületnek van egy kezelője: ez lehet az önkormányzat vagy egy horgásztársaság. Ezek feladata, hogy megmérjék a jég vastagságát és megfelelő vastagság esetén kijelöljék a sportolásra alkalmas jégfelületet

– magyarázzák.

Értelemszerűen a „Tilos a jégre menni!” kiírás nem opcionális, hanem szigorúan betartandó.

Ezt tedd, ha baj van!

Hozzáteszik, hogy a legjobb, ha nem vagy egyedül, de ha még sincs társad, legyen nálad telefon, és minimum azt tudd, hol vagy helyileg. Ha beszakadna alattad a jég, de még a felszínen vagy, akkor hason, óvatosan „evickélve” indulj el a part felé. Elmerülés esetén a fejed fölött levő fénykör felé ússz! (Bár reméljük, erre a tudásra csak elméletben lesz szükséged!)

Ezen felül érdemes ismerni az életmentés mikéntjét, ami a videóban is látható: ha valaki, vagy a kedvenced a szemed láttára került a jég fogságába, egy nagyobb ág vagy deszka, valamilyen széles felületű holmi, de egy sál is segítségedre lesz. Azzal próbáld kihúzni a bajbajutottat. Nagyon fontos, hogy a saját épségedet mindig tartsd szem előtt!

Azonnal meg kell kezdeni az állat visszamelegítését, de csak fokozatosan!

Lassú melegítés

Nagyon fontos, hogy az átfagyott, vagy már a hipotermia jeleit mutató sérültet (legyen az ember, kutya vagy más élőlény) azonnal el kell kezdeni melegíteni, de csak fokozatosan!

Tilos forró vízzel leönteni vagy itatni! Helyette langyos vízzel, meleg pokróccal igyekezz minél hamarabb normalizálni a testhőjét, majd mihamarabb juttasd orvoshoz!

Ebben a cikkünkben a téli időjárás további veszélyeit részletezzük, amiket kellő odafigyeléssel elkerülhettek.

hiportermia jég tél

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!