hirdetés

Magyar kutyafajtát ábrázoló pénz jelenik meg hamarosan

Gerhát Petra

2024. június 4 - Képek: Getty Images Hungary

Folytatódik a Magyar Nemzeti Bank magyar kutyafajtákat bemutató emlékérme-sorozata. A jegybank tájékoztatása szerint a kuvasz kerül most sorra.

hirdetés

A nyilvánosan meghirdetett konzultáció során beérkezett észrevételek és ajánlások alapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kialakította és nyilvánosságra hozta a 2025. évi emlékérme-kibocsátási programját. A korábbi évekhez hasonlóan a magyar királyokat, a vármegyéket, a nemzeti emlékhelyeket és a magyar népmeséket bemutató érmék mellett az őshonos magyar kutyafajták is saját pénzérmét kapnak idén.

Ismét magyar kutya kerül a pénzre

Évek óta nagy népszerűségnek örvend a kutyabarátok és az érmegyűjtők körében a magyar fajtákat bemutató sorozat. A rövidszőrű magyar vizsla, a komondor, a magyar agár, a a mudi és az erdélyi kopó után most a kuvasz kerül sorra. A 3000 forint névértékű, színesfém érméket 2025-ben adja ki a jegybank.

Az emlékérmék fizetésre nem alkalmas pénzérmék.

A magyar fajták védelme

A magyar kutyafajták a Hungarikum törvény 114/2013. (IV. 16.) kormányrendelet „a magyar nemzeti értékek és hungarikumok gondozásáról” III. sz. mellékletének Hungarikum Bizottsághoz történő felterjesztésével és elbírálása által kerültek be a Hungarikumok Gyűjteményébe.

„A magyar kutyafajták (komondor, kuvasz, puli, pumi, mudi, magyar vizsla, drótszőrű magyar vizsla, erdélyi kopó, magyar agár) a magyar ember évszázados tenyésztői munkájának eredménye, hozzátartoznak a hazai tájhoz. A tenyésztő szervezetek célja, hogy a magyarországi állomány, szabályozott, ellenőrizhető tenyésztés során született, egészséges, örökletes betegségektől mentes, fajtatiszta egyedekből tevődjön össze. A tenyésztés során kiemelkedően fontos a használati érték és a genetikai diverzitás megőrzése, mind a hagyományos, mind a XXI. század követelményeinek megfelelő készségek fenntartása” – áll az indoklásban. A magyar kutyafajták hírnevének öregbítésére, a róluk szerzett ismeretek megőrzésére az MNB érmekibocsátó programja és a kuvaszos emlékérme is egy kiváló lehetőség.

A DOGZ Podcast Exkluzív adásában a MEOESZ elnöke is a vendégünk volt, a hungarikum kutyafajták megőrzéséről beszélgettünk vele. Az adást IDE kattintva tudod megnézni.

emlékérme kuvasz magyar fajták mnb örökségvédelem

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!