hirdetés

Miért félnek a kutyák a vihartól?

Király Barbara

2024. július 5 - Képek: Getty Images Hungary

Egy-egy vihar nagyon meg tudja ijeszteni kutyákat. Mutatjuk, hogyan tudod könnyebbé tenni ezt az időszakot kedvenced számára.

hirdetés

A nyári melegben gyakran előforduló dörgéssel és villámlással kísért zivatarok sok kutyát megviselnek. Míg egyesek csak enyhe tüneteket mutatnak, addig vannak olyanok, akik kárt is tehetnek magukban a stressz miatt. De mi okozza a kutya frusztrációját, és mit lehet tenni azért, hogy ne féljen a vihartól? Erre keressük a választ.

A legjobb, amit kutyádért tehetsz, ha hagyod, hogy a számára biztonságos helyre bújjon ilyenkor

Miért utálják a kutyák a vihart?

A leggyakoribb ok mindenképpen a hanghatás. Mivel a kutyák hallása jóval érzékenyebb, mint a miénk, ezért a dörgés is sokkal hangosabb számukra. Ösztönösen menekülnek a zajok elől, ezért is láthatod, ahogy az első dörgés után kutyád bebújik valami alá. A hangok mellett az ebeket érzékenyen érinti a légnyomás változása, és a statikus elektromosság is.

3 tipp a kutya megnyugtatásához vihar idején

  1. Biztosíts számára egy megnyugtató helyet: A legjobb, amit kutyádért tehetsz, ha hagyod, hogy a számára biztonságos helyre bújjon. Ne büntesd meg, ha valamit félelmében tönkretesz, vagy hangosan nyüszít, esetleg ugat. A szorongó állapotban lévő kutyánál a büntetés csak rontani fog a helyzeten.
  2. Segítség lehet a háttérzaj: Ha a kutya nem látja és nem hallja a mennydörgést és a villámlást, az segíthet neki a nyugalma megtartásában. Valami nyugtató háttérzaj, mint például a klasszikus zene, vagy a bekapcsolt tv segíthet átvészelni kedvencednek a viharral járó feszültséget.
  3. Nyugtasd kutyádat jutalomfalatokkal, játékokkal: Ha azt látod, hogy kedvenced nagyon feszültté válik, akkor amellett, hogy mellette vagy és kedvesen nyugtatgatod, az is sokat segíthet, ha a jól bevált jutalomfalat és játék kombinációhoz nyúlsz. Ezzel a kettővel van esély arra, hogy el tudod terelni a figyelmét a kint zajló eseményekről.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

Tanuld meg értelmezni a kutyád testbeszédét

Téged is stresszelhet, ha azt látod, hogy kutyád viselkedése hirtelen megváltozik, esetleg tönkretesz dolgokat, vagy hangosan nyüszít. Fontos azonban, hogy ahelyett, hogy leszidod a viselkedése miatt, inkább próbáld meg értelmezni a testbeszédét. Ha tudod, mit miért tesz, könnyebben leszel képes kezelni ezeket a helyzeteket. Például, ha a kutya ásít, az azért lehet, mert stresszes. Ha képes vagy azonosítani a jeleket, még mielőtt elkezdődne a vihar, akkor már készülhetsz a fentebb említett módokon arra, hogy könnyebbé tedd szőrös barátod helyzetét.

Tudtad, hogy a kutyákra a frontok is hatással vannak? Hasonlóan reagálhatnak rájuk, mint az emberek. Ide kattintva megtudhatsz mindent a témáról.

félelem kutya és a vihar kutya félelme a vihartól vihar

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!