hirdetés

Erről ugatnak kutyáink a mesterséges intelligencia szerint

Gerhát Petra

2024. június 13 - Képek: Getty Images Hungary

A mesterséges intelligencia már a kutyák ugatását is megfejtette. Így működik a vokalizációjukat felismerő gép.

hirdetés

A kutyákra szabott mesterséges gépi modell az eredmények alapján 70 százalékos pontosságú volt – számolt be az Economx a legfrissebb fejlesztésről szóló kutatásról. A mesterséges intelligencia talán megoldja, hogy megérthessük a kutyák vokalizációját?

A mesterséges intelligencia lesz a kutyák mondanivalójának megfejtője?

Ezt üzenik a kutyák az ugatásukkal a mesterséges intelligencia szerint

A Michigani Egyetem kutatói a mesterséges intelligencia segítségével próbálják jobban megérteni, mit üzen a kutya ugatása attól függően, hogy boldognak vagy dühösnek érzi-e magát. Az egyetem kutatói azt is vizsgálják, hogy képes lehet-e helyesen azonosítani a mesterséges intelligencia egy kutya korát, nemét és a fajtáját, pusztán az ugatása alapján.

A tudósok úgy tudtak előrelépést elérni a kutyák kommunikációjának dekódolásában, hogy újrahasznosították a már létező, emberi beszédre kiképzett számítógépes modelleket. A mesterséges intelligencia megjelenésével az emberi beszédet már számos területen sikerült jobban megérteni. Ahhoz, hogy erre képes legyen az AI, rengeteg emberi hangot használtak fel. Hasonló adatbázis azonban a kutyákra vonatkozóan még nem készült.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

Az állati hangok akusztikus mintázatai elemezhetőek

Artem Abzaliev, a kutatásról szóló tanulmány vezető szerzője szerint a vizsgálatok során megállapítást nyert, hogy az emberi beszéd mintái és eszköztára más hangok alapjául is szolgálhatnak. Így például az állati hangok akusztikai mintázatai is elemezhetőek és interpretálhatóak a segítségükkel. Ezt a felfedezést használták ki a kutyák ugatásainak analizálásához is.

A szakemberek úgy vélik, már azzal is jelentős előrelépést tettek a kutyák kommunikációjának dekódolásában, hogy az emberi beszéd felismerésére kifejlesztett számítógépes modelleket átalakították át az ugatás vizsgálatához. Annak ellenére, hogy az állathangokat sokkal nehezebb volt begyűjteni, rögzíteni és rendszerezni, komoly sikerekről számolhattak be. Összességében 74 különböző fajtájú, korú és nemű kutya ugatását, morgását és egyéb általuk kiadott hangot gyűjtöttek össze. Az így kapott modell az eredmények alapján kifejezetten sikeresnek bizonyult, 70 százalékos pontossággal mérte az ebek hangulatát.

Rada Mihalcea, a Michigani Egyetem Mesterséges Intelligencia Laboratóriumának vezetője szerint a mesterséges intelligencia fejlődése forradalmasíthatja az állatok kommunikációjának megértését. A kutató közölte a labor távlati terveit is, több állatfaj hangjával kísérleteznének a jövőben.

Ide kattintva Kajó Cecília, állatvédelemmel foglalkozó jogász gondolatait olvashatod el a mesterséges intelligenciáról.

gép és állat kutya kutya testbeszéd kutyaugatás mesterséges intelligencia

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!