hirdetés

Hazánk kutyás szakemberei az élvonalban: a DOGZ-on szaktekintélyektől tanulhatsz

Hangai Lilla

2024. július 11 - Képek: Az Én Kutyám

A tavalyi DOGZ Konferencia nem csak a magazin életében játszott óriási szerepet, a szerkesztőség tagjaira is szignifikáns hatást gyakorolt. Amellett, hogy fantasztikus volt hallgatni mind az előadásokat, mind a visszajelzéseket, szakmai szempontból is hatalmas löketet és tudásanyagot kaptunk. És bár a szakma krémje állt a pódiumon, a reakciók alapján még a laikusok és a kutyák világában lelkes amatőrökként elmerülők is élvezték az eseményt. Idén szeptember 7-én ismétlünk, ráadásul kibővült formában: érkezik a DOGZ Konferencia és Fesztivál!

hirdetés

Álmodtunk egy nagyot, így a szeptember 7-én megrendezésre kerülő DOGZ nem csupán konferencia lesz, hanem egy fesztivál is! Az egész napos családi rendezvény nagyrészt ingyenes: 3 helyszínen közel 50 kutyás program vár. A program keretében 16 hazai és nemzetközi szinten is elismert kutyás szakértő is színpadra lép, akik mind a kutyabarátoknak, mind a kutyás világ profijainak szolgálhatnak érdekes és hasznos információkkal. Ez a rendezvény fog teret adni a tavalyihoz hasonló formában létrejövő konferenciának is, ahol 9 kutyás szakember tudásával gazdagodhatunk, Magyarországon egyedülálló formában.

A legkisebbek számára is élvezetes lesz a rendezvény / Fotó: Az Én Kutyám

Némiképp furcsán hangozhat, ha azt mondjuk, büszkék vagyunk, hiszen nem a mi érdemünk, hogy a hazai kutyás világ ilyen kiemelkedő szaktekintélyekből áll, de mégis azok vagyunk! A mai cikkünkben engedd meg, hogy bemutassuk neked a nap első négy előadóját. Ígérjük, nem száraz önéletrajzi adatokat ismételgetünk majd!

Tóth Kata Mária

biológus – ELTE TTK Etológia Tanszék
kutyakiképző – Best Dog Kutyaközpont

Előadásának címe: Tenyésztési gyakorlatok hatása a kutyák viselkedésére, kognitív képességeire

Tóth Kata tavalyi előadásán a légy zümmögését is meg lehetett hallani, olyan feszült figyelemmel hallgatta mindenki. Amellett, hogy szakmailag a tudása hihetetlenül magas szinten van, szónoki képességei is dicséretre méltóak. Ő az a személy, aki ha megszólal, egyszerűen oda kell rá figyelned. Ahogy a bestdog.hu-n olvasható bemutatkozójában is írja, már gyermekkorában is inkább a Csodálatos Állatvilág sorozatot és a National Geographic magazint lapozgatta. Ez a gondolat különösen kedves a szívünknek, hiszen velünk is hasonlóan történt. Rendszeresen beszámolunk az ELTE-n végzett parádés kutatásaik eredményeiről, és számos esetben kértük segítségét egy-egy készülő cikkhez is. Podcastunkban is feltűnt olyan témákat boncolgatva, mint hogy „Szükségünk van-e egyáltalán kutyafajtákra?” vagy „Jót teszünk-e a kutyának azzal, ha gyerekként kezeljük?”.

A választott előadásának témája ezúttal is felcsigázta az érdeklődésünket, alig várjuk, hogy meghallgathassuk!

Fotó: Az Én Kutyám

Szabó-Mézes Dorottya

kutyakiképző, obedience-tréner és okleveles segédbíró, az Akela Kutyaiskola vezető oktatója

Előadásának címe: Kiből lehet jó kutyaoktató?

Az Akela Kutyaiskola neve valószínűleg minden kutyásnak ismerősen cseng, joggal. Egy ilyen szigorú világban is 4,9-en áll a Google-értékeléseik értéke. Ugyan azt ígértük, hogy nem untatunk életrajzi adatokkal, ezt mégsem hagyhatjuk ki. Dorottya ugyanis amellett, hogy obedience (engedelmességi) országos bajnok és többszörös dobogós helyezett, még nemzetközi USDDN- (frisbee) bíró, Európa Bajnok frisbee-versenyző, és többszörös dobogós helyezett is. Na és egy ilyen érdemekkel rendelkező trénertől tudhatjuk meg, hogyan válhatunk jó oktatóvá. Elhoztuk nektek ezt a témát is, hiszen a tavalyi kerekasztal-beszélgetések után feltett kérdésekből kiindulva sokakat érdekel a kérdés. Reméljük, hogy lesznek, akik ezáltal közelebb kerülnek a céljuk eléréshez!

Fotó: Az Én Kutyám

Csányi Vilmos

biológus, biokémikus, etológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja

Talán Csányi Vilmost senkinek sem kell bemutatni, de azt mégsem bírjuk magunkban tartani, hogy egy akkora koponya előadását hallgathatod meg, akinek a nevéhez fűződik az általános evolúció elméletének kidolgozása. De neki köszönheti a világ azt is, hogy megtudtuk, „etológiát lehet csinálni a kutyákkal is”. (Az etológia a biológia az állatok viselkedésével foglalkozó ága.)

Tavaly így nyilatkozott a Díványnak: „10 évig nem hitték el, hogy kutyákkal lehet etológiát csinálni. Bármilyen szaklapba elküldtük a cikkeinket, nem jelent meg. Aztán a tanítványaim rábeszéltek, hogy küldjük el a Science magazinnak, ami az Egyesült Államok legelismertebb, tudománnyal foglalkozó újságja. Nem nagyon hittem benne, de végül elküldtem. Néhány nappal később kaptunk egy kedves hangú levelet, hogy az egyik kollégájuk eljönne hozzánk egy hétre, hogy megfigyelje a munkánkat – lehet, valami kelet-európai disznóságot feltételeztek. A hölgy – aki rendkívül otthon volt a magatartás-tudományban – valóban itt volt egy hétig, majd a folyóiratban egy háromoldalas riportot közöltek le. És attól a perctől minden írásunkat elfogadták és leközölték a szaklapokban.”

Legutóbb megjelent friss, ropogós interjúnkat itt olvashatod Csányi Vilmossal.

Az műsorának témája egyelőre még előttünk is titok, ami csak még izgatottabbá tesz bennünket.

A tavalyi DOGZ Konferencia egyik négylábú vendége, Barnabás / Fotó: Az Én Kutyám

Sz. Látó Judit

kutya-gazdi mentáltréner
Mancsmentor.hu

Előadásának címe: Gazdák lelki okai a nevelési problémák mögött

Olyan kivételes és szerencsés helyzetben vagyunk, hogy Sz. Látó Judit májusban a szakmai napunkon tartott egy csak nekünk kidolgozott előadást. Nagy szó, hogy Dömper kutyája is részt vett az eseményen, de Judit kedvessége, profizmusa és kifinomult mesélőtehetsége teljesen lekötötte a figyelmünket.

Különösen közel érezzük magunkhoz a hozzáállását a kutyakiképzés terén, ugyanis először igyekszik megismerni a gazdit, és az ő esetleges félelmein, frusztrációin keresztül megérteni, hogy a kutyával mi lehet a helyzet. Reméljük, az előadásában hoz majd sikersztorikat, amik garantáltan megmelengetik a szívet és a lelket is.

Számos anyagot közöltünk már a közreműködésével, a legnagyobb kedvencünk talán a szobakennel félreértettségéről és fontosságáról szól. Ide kattintva érheted el.

Fotó: Az Én Kutyám

Röviden a DOGZ Konferencia és Fesztivál programjáról

A konferencia részletes programját ide kattintva érheted el, a jegyárakról pedig itt tájékozódhatsz.

Ahogy azonban a bevezetőben említettük, a fesztivál a színpadi előadások és a konferencia kivételével ingyenes. Íme, egy kis ízelítő ezekből a programokból: bemutatkoznak fajtaklubok, kutató- és mentőkutyák, valamint magyar kutyafajták is. Továbbá olyan kutyás sportok műsorait is láthatod, mint az agility, a dog dancing, a mondioring vagy a terelés. Sőt, annak is szemtanúja lehetsz, hogyan dolgozik egy NAV-os szolgálati eb.

És ha ez nem lenne elég, kedvenced részt vehet ingyenes szívférgességszűrésen, kutya & gazdi fotózáson, és játszhattok különböző kutyás kvízekkel is. Valamint szervezünk még falkasétákat is a tacsiknak, a berni pásztoroknak, a beagle-öknek, a golden retrievereknek és a magyar vizsláknak. Ez is ingyenes program, de regisztrációhoz kötött. És ahogy egy fesztivál esetében dukál, ízletes ételekkel és italokkal frissíthetitek fel magatokat a programok között!

A fesztivál honlapjáért kattints ide. Alig várjuk, hogy találkozzunk!

Hamarosan érkezik a sorozatunk második fele, amelyben további 5 előadót mutatunk be!

Ha a falkaséta felkeltette az érdeklődésedet, akkor ide kattintva általánosan is tájékozódhatsz róla, ha pedig tacsis gazdaként jönnél el, akkor ez a cikk lesz a neked való.

csányi vilmos dogz dogz fesztivál és konferencia dogz konferencia DOGZ-2024 Sz. Látó Judit Szabó-Mézes Dorottya Tóth Kata Mária

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!