hirdetés

Ha sokáig szeretnéd, ne őket válaszd: a legrövidebb életű kutyák

Gerhát Petra

2024. február 15 - Képek forrása: Getty Images Hungary

Bár a kutatás eredményével nem vitatkozhatunk, azt mindenképp hozzátennénk, hogy egy kutya élettartalma nagyban függ a tartási körülményektől, amire a vizsgálat adatainak feldolgozása során nem tértek ki.

hirdetés

Bár a kutyák élettartama fajtafüggő, azt azért az elmúlt évszázadok tapasztalatai és feljegyzései alapján tudjuk, hogy átlagosan mintegy 10-13 évig élnek. Vannak azonban fajták, amik jóval rövidebb ideig örvendeztetik meg gazdáikat jelenlétükkel. A brit Királyi Állatorvosi Egyetem kutatói közel 30 ezer kutya adatait vizsgálták meg nemrég annak érdekében, hogy kiderüljön, mennyi is a szigetország négylábú bundásainak átlagos élettartama. Így kiderült az is, hogy az adatok alapján mely fajták közül kerülnek ki a leghosszabb és a legrövidebb életű kutyák az országban.

Néhány kutyafajta csak rövid ideig marad életben

Háromszor annyit él a leghosszabb életű kutya, mint a legrövidebb

A vizsgált ebek nem csak a fajtatiszta példányok közül kerültek ki, azonban 78 százalékuk törzskönyvezett volt. A kutatók általánosságban megállapították, hogy a brit kutyák élete átlagosan 11,2 év.

A vizsgálatból kiderült, hogy leghosszabb ideig a Jack Russell terrierek (12,7 év) élnek, őket követik a border collie-k (12,1 év), és a springer spánielek (11,9 év).

A legrövidebb élet a lapos orrú kutyafajtáknak adatott.

Az amerikai bulldogok 7,8 évig, a mopszok és az angol bulldogok nem egészen 8 évig, az elmúlt évek sláger kutyái,  a francia bulldogok pedig alig 4,5 évig örvendeztetik meg gazdáikat társaságukkal.

A lapos orrú kutyák jellemzően betegesebbek, mivel kedvelt társállatok, a szaporítók kedvencei

Nem csoda, hogy nem élnek sokáig

A brachycephal kutyafajták születéskor várható élettartama testalkatuknak köszönhetően ilyen rövid. Fajtajellegükből adódóan életük során számtalan egészségügyi problémával, például légzési nehézségekkel, illetve gerincbetegségekkel is meg kell küzdeniük. Az antropomorfizált, azaz külsejük miatt emberszerű, sőt, csecsemőszerű – tulajdonságokkal felruházott, jellemzően nagy szemű, kerekded arcú kutyafajták ráadásul töretlen tartják vezető pozíciójukat a legkedveltebb kutyafajták listáján is, így a szaporítók által is igencsak kedveltek. Éppen ezért rengeteg betegségekre nem szűrt, rosszul tartott kölyökkutya születik meg eleve, amelyek életesélyei sokkal kisebbek, mint a tudatosan tenyésztett, vagy akár a véletlen keverékeknek.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

A kutatók a fenti említett vizsgálat során megállapították, hogy a kan kutyák a szukákhoz képest átlagosan 4 hónappal rövidebb ideig élnek, azonban az ivartalanítás átlagosan 1-1,5 évvel növelheti meg a kutyák várható élettartamát.

Ha tehát minél hosszabb ideig társat szeretnénk magunk mellé, a vizsgálat alapján egy ivartalan, nőstény Jack Russel terriert lenne érdemes választanunk.

A brachycephal kutyafajták egész életüket megkeserítő betegségeiről IDE KATTINTVA olvashatsz bővebben.

amerikai bulldog angol springer spániel border collie brachycephal kutya brachycephal szindróma francia jack russel mopsz szaporító

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink