hirdetés

Magyar kutyafajták nevét viseli egy exobolygórendszer

Király Barbara

2024. július 11 - Képek: Getty Images Hungary

Egy pályázat megnyerését követőn magyar fajták nevét viseli mostantól egy exobolygó és központi csillaga.

hirdetés

A Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) kiírt pályázatán elfogadták a magyar csapat javaslatát, miszerint szeretnék, ha két magyar kutyafajta neve is helyet kapna az exobolygók elnevezésében.

Az egyik névadó a komondor

Harmadjára írták ki a pályázatot

2022-ben a Nemzetközi Csillagászati Unió harmadszorra írt ki pályázatot, amiben a résztvevők exobolygók és központi csillaguk elnevezésére tehettek javaslatot.
A pályázat során 20 exobolygórendszer kapott új nevet, amire 91 ország 603 pályázata versengett egymással.

Mik azok az exobolygók?

Az exobolygók olyan Naprendszeren kívüli bolygók, amelyek idegen csillagok körül keringenek. Az exobolygók jellemzőinek feltérképezésével a csillagászok közelebb kerülhetnek a bolygókeletkezés folyamatának megértéséhez, illetve a Földön kívüli élet lehetőségének kutatásához.

A magyar kutyafajták nevét már a csillagászat is jegyzi

Az IAU elfogadta a magyar csapat javaslatát, így a Komondor és a Puli nevet viselheti mostantól a Vadászebek csillagképben található HAT-P-12 csillag és a HAT-P-12 bolygó.

A NameExoWorlds 2022 verseny célja az volt, hogy 20 olyan exobolygórendszert el tudjanak nevezni, amelyek jelenleg egy központi csillagból és egy felfedezett exobolygóból állnak. Ezeket a James Webb-űrteleszkóp először fogja majd vizsgálni.

A puli lett a másik befutó

Hogy zajlott az exobolygórendszer nevéért folytatott verseny?

Világszerte több, mint 8800-an vettek részt a versenyen. Voltak köztük tanárok, diákok, hivatásos és hobbicsillagászok, tudománykommunikációs szakemberek és a csillagászat iránt érdeklődő laikusok is.

20 exobolygórendszert neveztek el. A nevek kiválasztásában segédkeztek az adott bolygó felfedezői is. Fontos kritérium volt, hogy ha a rendszernek új bolygóját fedezik fel, azoknak illeszkedniük kell nevük témájában az első bolygó és csillaga nevéhez.

A választás során örültek és támogatták, ha valaki a saját anyanyelvén adott be pályázatot.

A magyar csapat tagjai voltak többek között a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) exobolygó-kutatói mellett a Svábhegyi Csillagvizsgáló bemutató csillagászai és amatőr csillagászok is.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

További bolygók is viselhetik magyar kutyafajták nevét

A közleményben olvashatjuk, hogy az ómagyar pásztornemzet nomád, vándorló életmódja előtt tiszteleg. Emléket állít ezzel a vadászatban, nyomkövetésben és az őrzésben jeleskedő kutyafajtáknak.
A későbbiekben, ha a rendszerben új bolygót fognak felfedezni, valószínűleg az is magyar kutyafajtáról kaphatja majd a nevét.

Ha szeretnéd jobban megismerni a komondorokat, akkor ebben a cikkben minden információt megtalálsz róluk. A puli fajtaleírását pedig ide kattintva olvashatod.

komondor magyar kutyafajták puli

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!