hirdetés

Miért nyalja a kutyám a sebemet? Még véletlenül se hagyd neki!

Hangai Lilla

2024. június 13 - Képek: Getty Images Hungary

Valószínűleg ezt minden gazdi átélte már: szerzünk egy apró sérülést, és amint azt az eb felfedezi, azonnal nyalogatni kezdi. Gondolkodtál már azon, hogy ez miért történhet?

hirdetés

A következőkből kiderül, hogy a miért nyalogatja a kutya a gazdin lévő sebet, valamint azt is eláruljuk, hogy tényleg gyógyít-e a kutyanyál, vagy épp ellenkezőleg, a fertőzések melegágya.

Miért nyalogatja a kutya a gazdin lévő sebet?

A legtöbb állatban, és tulajdonképpen a legtöbb emberben is ösztönösen keletkezik a vágy, hogy ápolja a sérülést. A kutyák, a macskák, a főemlősök, és még a rágcsálók is szorgalmasan nyalogatva kezelik a sebeiket. Ebből kifolyólag bátran kijelenthetjük, hogy mivel fontosak vagyunk a kutyák számára, ösztönösen meg akarják tisztítani a sérülésünket.

A tisztogatás mértéke azonban minden kutyánál egyénileg eltérő lehet. Míg egyesek csak óvatosan megnyalogatják néhányszor, addig mások teljesen ráfixálódnak. Ha azt szeretnéd, hogy kutyád figyelme másra irányuljon – márpedig azt szeretnéd, el is mondjuk majd, miért –, a legjobb, ha te magad azonnal bekötözöd a sebet, míg ha komolyabb sérülésről van szó, orvosra bízod az ellátását. Amint a seb tiszta, vagyis már nincs vérszaga, a kutyát is kevésbé fogja érdekelni.

Ha a kutya nyalogatja a gazdit, vagy a gazdin lévő sebet, akaratlanul okozhat nagy bajt

A kutyanyál gyógyítja a sebeket?

Mélyen az emberi kultúrában gyökerezik az a hiedelem, hogy ha engedjük, hogy a kutya megnyalja a sebet, annak gyógyulását segítjük ezzel elő. De vajon a tudomány képes-e alátámasztani ezt a legendát? Igen és nem.

Az tény, hogy a kutyanyál és az emberi nyál is tartalmaz olyan összetevőket, amelyek segíthetik a sebek gyógyulását. Ezt Menno Oudhoff, az Amszterdami Egyetem kutatója tanulmányozta, aki megállapította, hogy a nyál hisztatinoknak nevezett antimikrobiális fehérjéket tartalmaz, amelyek képesek a fertőzések elhárítására. A hisztatinok arra is ösztönözhetik a sejteket a bőr felszínén, hogy segítsenek gyorsan bezárni a sebet. Vagyis tulajdonképpen olyan dolgokat képviselnek, amelyek elősegítik a gyógyulást. A London School of Medicine and Dentistry egy másik farmakológusa azt találta, hogy a nyálban lévő nitrit a bőrrel érintkezve nitrogén-monoxiddá bomlik, ami segíthet megvédeni a sebeket a fertőzésektől. A Floridai Egyetem kutatói pedig egy idegnövekedési faktor nevű fehérjét fedeztek fel a nyálban, amely szintén felgyorsítja a sebek gyógyulását.

Ami talán azonban még ezeknél is fontosabb lehet, hogy a sebek gyengéd nyalogatása segíthet eltávolítani a szennyeződéseket, amelyek lassíthatják a gyógyulást, és fertőzést okozhatnak. Tehát nem kérdéses, hogy vannak előnyei a sebek nyalogatásának. Ám az is tagadhatatlan, hogy számos nagy fokú hátránnyal is járhat.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

A nyalogatás által elfertőződhetnek a sebek?

Sajnos az is igaz, hogy a kutyanyál elfertőzheti a sebeket. Az állatok szájában számos baktérium található, amelyek fertőzéseket okozhatnak nálunk; néhányuk súlyos is lehet. Ilyenek a Pasteurella nevű törzsbe tartozó baktériumok, amelyek könnyen szaporodnak a levegőtlen területeken, például a mély sebekben. Amikor ezek a baktériumok egy vágásba jutnak, a fertőzés elég súlyossá válhat ahhoz, hogy életveszélyes legyen, és amputációt igényelhessen.

Jó néhány súlyos esetről beszámoltak már, köztük egy hölgyről, akinek apró égési sérülését nyalta meg a kutyája. Sajnos a fertőzés következtében elvesztette az összes lábujját és ujját, valamint az egyik lábát is. De jegyez a szakirodalom sebnyalogatás miatt kialakult vesefertőzést és agyhártyagyulladást is. Utóbbi esetben a kutya a férfi fülét nyalta meg, amíg az egy dobhártyaszakadásból lábadozott.

Apró dolognak tűnik, sok esetben valóban ártalmatlan, ám ha minket kérdezel, nem sokat kell tenned azért, hogy kikerülj egy potenciálisan életveszélyes helyzetet.

Ide kattintva 7 érdekes kutyaszokást és ismerhetsz meg, valamint eláruljuk azok magyarázatát is.

kutya szokásai miért seb sebek tisztántartása veszélyes

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!